Hopp til innhold

Frp-veteran vil ha Solberg-avklaring på borgerlig side: – Partiene vil måtte konkludere

Carl I. Hagen mener Frp, KrF og Venstre må avklare før jul om de har tillit til Høyre-lederen som statsministerkandidat i 2025.

Solberg til kontrollkomiteen

KAN HUN BLI STATSMINISTER IGJEN? Det må partiene på borgerlig side bli enige om, mener Frp-veteran Carl I. Hagen.

Foto: Javad Parsa / NTB

Tirsdag var Høyre-leder Erna Solberg først ut med å forklare seg overfor Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om hva hun visste og burde ha visst om egen habilitet.

I løpet av åtte år som statsminister fra 2013, handlet mannen aksjer over 3000 ganger. Solberg beklaget og tok selvkritikk på flere punkter:

  • Solberg sier at hun skulle meldt seg inhabil i en rekke saker dersom hun var klar over aksjehandelen.
  • Solberg ser i etterkant at hun kunne gjort mer for å finne ut av aksjehandelen.
  • Hun åpnet for at hun måtte ha gått av om aksjehandelen og inhabiliteten hadde blitt kjent da hun var statsminister.

Tilliten til om hun kan være statsminister er også relevant for stortingsvalget i 2025, mener Frps stortingsrepresentant og partiveteran Carl I. Hagen.

– Det er en umulig situasjon for Høyre og Erna Solberg om hun ikke støttes av de tre partiene i 2025, sier Hagen til NRK.

dprc8kmwzGc

Trettebergstuen avviser Støre-påstand: – Gjorde saken mer belastende

Frp vil avklare «umulig situasjon»

Hagen mener det snart er på tide at Fremskrittspartiet, Venstre og KrF tar stilling til om de kan stille seg bak Solberg som statsministerkandidat.

Partiene samarbeidet om å støtte Solberg-regjeringen fra 2013 til 2021.

Høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite om habilitetsbrudd

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg under høringen tirsdag morgen.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hagen mener spørsmålet om Solberg kan bli statsminister for borgerlig side må avklares før jul. Etter høringen tirsdag, skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité konkludere i en innstilling om hvor alvorlig saken er.

– Partiene vil måtte konkludere når innstillingen er klar. Det kan også skje i selve debatten i stortingssalen, sier Hagen.

Les også Sår tvil om Erna som statsministerkandidat

Bjørn Ole Gleditsch

Høyres Svein Harberg, som i likhet med Hagen er medlem av kontrollkomiteen, ser ingen grunn til at avklaringen om Solbergs kandidatur som statsminister i 2025 må avklares før jul.

– Høyre holder seg til det denne saken handler om, nemlig regjeringsapparatets håndtering av habilitetsregelverket. Erna Solberg har selv sagt at hun vil avklare dette i god tid før valget, sier han.

Les også Solberg-saken: Slik begrunner Økokrim avgjørelsen

 Økokrim-sjef Pål K. Lønseth holder pressekonferanse

Solberg: – Opp til Høyre

Under høringen spurte Carl I. Hagen Solberg om hun mener det også er opp til de andre borgerlige partiene å avgjøre om hun er statsministerkandidat i 2025.

– Det er opp til Høyre hvem som er Høyres statsministerkandidat. Og så er det selvfølgelig opp til andre partier om de er enige i det. I sum må det være sånn, svarer Solberg.

– Hvilke politiske konsekvenser skal det være at man har brutt habilitetsregelverket en rekke ganger? spør Hagen videre.

– Jeg mener det er opp til denne komiteen å vurdere og ikke meg. Jeg vil si at jeg de siste åtte ukene har opplevd en rekke konsekvenser, i form av den påkjenningen det er å stå i en slik sak, svarer hun.

Solberg ble spurt av tre ulike medlemmer i kontroll- og konstitusjonskomiteen om hun burde gått av dersom aksjehandlene ble kjent da hun var statsminister.

– Det ville ha vært et spørsmål som partiene som sto bak statsministeren måtte ha tatt en avgjørelse på. Det er et hypotetisk spørsmål, men det ville innebåret at man måtte forholde seg til at det kunne ha vært vanskelig å være statsminister på det tidspunktet, sier Solberg.

dprc8kmwzGc

Trettebergstuen avviser Støre-påstand: – Gjorde saken mer belastende

– Burde spurt og gravd mer

Solberg benyttet under høringen anledningen til å beklage det som har skjedd og sa at hun er lei seg for at hun har behandlet saker som statsminister hvor hun har vært inhabil på grunn av mannens aksjehandler, som hun ikke kjente til.

– Når det i ettertid viser seg at han likevel har drevet omfattende handel i det skjulte, er det klart for meg at jeg burde ha spurt og gravd mer om dette, sier hun.

Audun Lysbakken (SV) sier til NTB at han synes Solberg svarer unnvikende rundt egen undersøkelsesplikt:

– Jeg synes fortsatt ikke hun er så tydelig som hun burde være på at hun har det politiske ansvaret for habilitetsbruddene. Hun vegrer seg for å si det rett ut, og viktig at det blir sagt rett ut, det handler om å vite at uavhengig av skyld og hva du har visst, har den på toppen ansvaret og skal ta ansvaret, sier Lysbakken.

AKTUELT NÅ