Hopp til innhold

Trettebergstuen avviser Støre-påstand: – Feil. Jeg har ikke blitt advart

Tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) antyder at statsminister Jonas Gahr Støre med sine uttalelser har bidratt til å gjøre saken mer belastende for henne.

dprc8kmwzGc

Tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) under høringen omkring habilitetssakene tirsdag formiddag.

Foto: NTB

Tirsdag er det høring i Stortinget omkring habilitetssakene. Akkurat nå er det tidligere kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) som spørres ut.

– Jeg vil her og nå beskrive hvordan disse feilene kunne skje, innleder Trettebergstuen.

Trettebergstuen spilte blant annet inn sin nære venn Bård Nylund til verv som medlem i Mannsutvalget sommeren 2022.

Hun tar først og fremst kritikk hva gjelder utnevnelsen av Bård Nylund.

– Bård Nylund skulle aldri vært utnevnt. Tina Stieglers navn ble diskutert, men der skjedde det ingen utnevnelse. Og jeg mener fortsatt at jeg er habil knyttet til Renate Larsen.

Hun fortsetter:

– Jeg ønsker å være tydelig på at jeg ikke har utnevnt mine venner etter advarsler. At jeg ikke med viten og vilje har brutt regler eller trosset mitt eget embetsverk, slik det etterlatte inntrykket uomtvistelig er hos mange, sier hun.

– Dette sier jeg ikke for å bortforklare, det er mitt ansvar at feil har blitt begått. Men jeg er opptatt av at fakta kommer frem og at inntrykket som her er skapt er feil, legger hun til.

Mener Støre tar feil

Tidligere i sommer sa statsminister Jonas Gahr Støre at Trettebergstuen har vist manglende kunnskap om habilitetsreglene, og at utnevnelser har skjedd også etter at hun hadde mottatt advarsler.

Trettebergstuen er tydelig på at hun aldri har fått advarsler og antyder at statsminister Jonas Gahr Støre med sine uttalelser har bidratt til å gjøre saken mer «belastende».

– Jeg kan ikke si hva statsministeren legger i de ordene. Men jeg er opptatt av ast det etterlatte inntrykket som er der ute etter de ordene fremstiller det som noe annet enn det det egentlig var. Det har vært med på å gjøre saken min mer belastende, sier hun.

Det Støre sa om at du var advart på forhånd. Var det direkte feil?

Ja, slik det ordet er brukt og slik inntrykket er blitt gitt, så er det feil. Jeg har ikke blitt advart mot å gjøre noe som jeg har gjort, sier Trettebergstuen til NRK.

Trettebergstuen var sjef for Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD). Hun mener det var ulik praksis i hos Statsministerens kontor (SMK) og de andre departementene.

– Det er åpenbart, og det ble vi kjent med i møter med SMK. SMKs jurister har en annen forståelse av hvorvidt man kan nevne og foreslå navn enn det juristene i KUD hadde, og annerledes enn det som har kommet frem i skriftlige redegjørelser i andre departement, sier Trettebergstuen.

Den tidligere kultur- og likestillingsministeren sier hun gjennom sommeren er blitt med at det er dannet et etterlatt inntrykk av at hun har fått advarsler.

– Jeg har gjennom sommeren blitt møtt med at det er dannet et etterlatt inntrykk av at jeg har fått advarsler, på en slik måte at jeg har blitt informert om at «her er det noe du ikke kan gjøre». Jeg har overhodet ikke med vitende og vilje trosset noe regelverk og heller ikke blitt advart mot noe praksis, sier hun.

Lan Marie Berg (MDG) fulgte opp:

– Støre hevder at du ble advart flere ganger. Hvorfor tror du han sier det motsatte av det du gjør?

– Det må statsminister Støre svare på selv, sier Trettebergstuen.

Seher Aydar (R) spurte Trettebergstuen hva hun mener må på plass for at man skal unngå å misforstå habilitetsreglene.

– For at en statsråd skal unngå å misforstå, så må statsråden selv ta ansvar og initiativ til å sette seg bedre inn i tingene. Det er verken departementet eller andres ansvar, det er statsrådens eget ansvar, sier Trettebergstuen.

Hun mener også opplæringen statsrådene fikk knyttet til habilitet burde ha vært grundigere.

– Opplæringen gikk overhodet ikke inn i hvordan man håndterer selve prosessen knyttet til habilitet i et departement. Den gikk kun inn i hva habilitet og inhabilitet kunne være, sier hun.

Les også Trettebergstuen: Jeg ble ikke advart

Anette Trettebergstuen (Ap), kultur- og likestillingsminister.

Gikk av som statsråd

Trettebergstuen måtte gå av som kultur- og likestillingsminister i sommer etter at det ble kjent at hun har utnevnt og foreslått personer hun er inhabil overfor til styrer og utvalg.

Høyre-leder og tidligere statsminister Erna Solberg måtte tidligere i dag svare på mange spørsmål rundt ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler, som har gjort henne inhabil i flere saker.

Høringen varer hele dagen, og er ikke ferdig før klokken 20 i kveld.

AKTUELT NÅ