Hopp til innhold

Gulla (18) er en av få som kom inn på nytt prestisjestudium

Gulla Serville Torvund er en av få utvalgte som har kommet inn på det nye prestisjestudiet til Universitetet i Oslo.

Gulla Serville Torvund som har kommet inn på nytt prestisjestudium ved UiO

– Med de samfunnsutfordringene vi står overfor i dag er det utrolig viktig at samfunnsvitere og realister vet å samarbeide. Og at man får til det allerede på bachelornivå er både kult, og lurt, sier Gulla Serville Torvund.

Foto: Truls Telle

Når NRK møter Gulla Serville Torvund er hun svært glad for å ha kommet inn på UiOs nye Honours-program i realfag, hvor snittet for førstegangsvitnemål er det høyeste i landet (61,1 poeng).

Programmet har kun ti plasser for realfagsretningen, og tilsvarende antall for humanioraretningen.

– Det er drømmestudiet, sier Gulla Serville Torvund.

Hun trekker frem nettopp tverrfagligheten som en viktig årsak til at dette ble studiet hun landet på.

– I likhet med mange andre er jeg både glad i samfunnsfag og realfag. Og da var dette en mulighet jeg bare måtte gripe.

Samfunnet trenger tverrfaglighet

– Vi har nå laget et helt nytt program for en spesiell gruppe studenter, og vi ser nå at det har blitt et av landets aller mest populære første gang vi tilbyr det, sier prorektor med ansvar for utdanning og læringsmiljø ved UiO, Gro Bjørnerud Mo, NRK.

Hun forteller at det er et studium for studenter som er spesielt motiverte og ambisiøse.

Gro Bjørnerud Mo

Bjørnerud Mo forteller at universitetet har vedtatt at de neste år skal ta imot studenter på et tverrfaglig program i skjæringspunktet mellom filosofi, samfunnsøkonomi og statsvitenskap.

Foto: UiO

Hun fremhever også det tverrfaglige aspektet.

– Det første kullet skal fokusere på kunstig intelligens, og den tverrfaglige oppbyggingen gjør at man kan studere samspillet mellom det menneskelige, samfunnsmessige og det teknologiske, forteller hun til NRK.

Tar flere studiepoeng

Istedenfor de sedvanlige 180 studiepoengene som inngår i en bachelorgrad vil det i denne bachelorgraden være 210 studiepoeng studentene må ta på tre år.

Av disse utgjør Honours-emner, som for dette kullet vil være kunstig intelligens, 30 studiepoeng.

I første omgang har universitetet kun tatt inn 20 studenter.

– Når vi lager et så lite program kan vi prøve ut en del arbeidsformer. Vi prøver å skape et lite laboratorium for å gjøre oss noen gode erfaringer.

Prorektoren forteller at det er første gang i Norge at man tilbyr et tverrfaglig studium mellom humanistiske og matematisk-naturvitenskapelige fag.

– Vi lever i et samfunn som trenger at folk arbeider på tvers av klassiske skillelinjer, og da må vi også lage utdanninger som beveger seg på tvers, sier Mo.

Prorektoren forteller at de har hentet mye inspirasjon fra Nederland under utviklingen av dette programmet, der de har tilbudt slike programmer siden 90-tallet.

Vil forske

Hva håper du å få ut av studiet?

– Jeg håper på å komme inn i et forskningsmiljø, og få en kickstart på en forskningskarriere, forteller Gulla Serville Torvund.

– Å kunne jobbe mot et viktig mål allerede nå. Dette studiet innebærer å fokusere på et samfunnsaktuelt tema. Og da får man det bygget inn i grunnutdanningen. Å ta kunnskapen og bruke det til noe viktig allerede nå.

Men før hun får ta fatt på studiene venter ett år i kongens klær.

– Jeg skal inn til førstegangstjeneste i april så da skal jeg søke om å utsette studiet i to år. Og jeg håper veldig det overlever i de to årene, for jeg har kjempelyst til å gå på det.

AKTUELT NÅ