Studieopptaket 2019 er klart: Rekordmange skal bli lærere og sykepleiere

OSLO MET (NRK): Rundt 140.000 har nylig fått svar på hvilken studieretning de har kommet inn på. Flere starter på helsefag og lærerutdanning, mens færre vil studere realfag.

Studenter ved OsloMet

FERSKE STUDENTER: Maren Spongsveen Lund, Vegard Haukåssveen, Maiken Klev rotvik, Camilla Jansen, Victoria Valand, Tuva Fiske (oppe f.v.) og Michelle Mogen, Daniel Da Silva, Hajin Barzingi, Maurits Jacobsen, Caroline Pereira Silva, Simen Berge, Askel Sæbø (nede f.v.) gleder seg til å starte på OsloMet til høsten. Flere av dem skal bli lærere og sykepleiere.

Foto: Truls Telle / NRK

I helgen fikk de som har søkt studieplass til høsten svar på hvilken skole og studieretning de har kommet inn på. I dag ble oversikten med de mest og minst populære studiene lagt frem.

Totalt har 99 319 søkere fått tilbud om en studieplass, det er over 1000 flere enn i fjor, og ny rekord.

Aldri før har det vært flere studieplasser ved landets høyskoler og universiteter, og aldri før har flere kvalifiserte søkere fått plass.

Oversikten viser blant annet at det er over sju prosent flere søkere enn i fjor som har fått tilbud om plass på lærerutdanningen.

– Det har aldri vært flere kvalifiserte førstevalgssøkere til lærerutdanninger enn det er nå, sier seksjonsleder i Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (UNIT), Geir Sverre Andersen.

Askel Sæbø er blant dem som fått tilbud om plass på lærerutdanningen. Grunnen til at han vil bli lærer er fordi han ønsker å gjøre en forskjell i folk sin hverdag.

– Alle husker den gode læreren de hadde på skolen, og jeg har lyst til å være en slik lærer, sier Sæbø.

Askel Sæbø

Askel Sæbø gleder seg til å starte på lærerutdanningen ved OsloMet til høsten.

Foto: Truls Telle / NRK

Flere vil studere helsefag

Også helsefag har en oppsving i år: Det er både flere søkere og flere plasser.

Opptakskravene til sykepleierutdanningen er skjerpet siden i fjor, og nedgangen i antall søkere var derfor ventet.

Til tross for dette er det i år rekordmange som har fått tilbud om plass på sykepleierutdanningen. 7.255 søkere har fått tilbud om studieplass, det er en økning på 3,7 prosent fra i fjor. Det henger sammen med at det i år er planlagt 225 flere studieplasser på sykepleierstudiet.

Færre velger realfag og teknologi

Færre vil studere realfag, sammenlignet med i fjor. Studiet hadde færre kvalifiserte søkere, og andelen som fikk tilbud om en studieplass har gått ned med 6,6 prosent.

– Realfag går ned fra i fjor, men det har stort sett vært en økning de siste ti årene. Det er noe å holde øye med, sier Geir Sverre Andersen i UNIT.

Samlet sett går teknologiske utdanninger noe ned, med 4,4 prosent færre studieplasstilbud enn i fjor.

Samtidig er Informasjonsteknologi (IKT) det studieområdet som øker mest, og kvinneandelen fortsetter å stige. Det er en økning i antall tilbud innen IKT-fag på 9,3 prosent sammenlignet med i 2018. Kvinneandelen har økt fra 26,8 prosent til 28,8 prosent.

Iselin Nybø

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø før presentasjonen av opptakstallene for høyere utdanning på OsloMet.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Færre søkte høyere utdanning

Til tross færre søkere enn i fjor er forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø fornøyd med årets søkertall.

– Vi har stort behov for personer med høyere utdanning i Norge, og jeg er glad for at vi kan tilby enda flere enn før studieplass, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

Til høsten søkte 138.732 personer om studieplass til høyere utdanning gjennom Samordna opptak. Det er 3272 færre søkere enn i 2018, det vil si en nedgang på 2,3 prosent.

Fredag 19. juli ble listen over de rundt 300 ledige studieplassene publisert, og det er fortsatt mulig å søke på disse.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger