Hopp til innhold

Greta Thunberg vil bruke prispenger til søksmål mot Norge

Greta Thunberg vil donere pengene fra Fritt Ord til det pågående klimasøksmålet Greenpeace og Natur og Ungdom fører for å stanse oljeutvinning i Arktis.

Den svenske skoleeleven og miljøaktivisten, Greta Thunberg, hedres med Fritt Ords Pris for 2019. Hun får prisen sammen med Natur og Ungdom. De får den for å ha mobilisert tusenvis av ungdommer til klimastreik.

Den svenske skoleeleven og miljøaktivisten, Greta Thunberg, hedres med Fritt Ords Pris for 2019. Hun får prisen sammen med Natur og Ungdom. De får den for å ha mobilisert tusenvis av ungdommer til klimastreik.

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Den svenske skoleeleven Greta Thunberg og Natur og Ungdom har mobilisert tusenvis av ungdommer til klimastreik. Fredag ble de hedret med Fritt Ords Pris 2019.

Fritt Ords Pris er en ytringsfrihetspris. Fritt Ord peker på at klima- og miljødebatten er en usedvanlig tøff samfunnsdebatt å delta i, der aktivister møter motstand av mange slag.

Miljøaktivistene møter hets, trakassering og latterliggjøring i sosiale medier og nettdebatter i tillegg til motstand fra både politikere og næringsinteresser, heter det i begrunnelsen for prisen.

Prisen er på 500.000 kroner. Prisutdelingen skjer i operaen 8. mai.

Greta Thunberg har brukt nok en fredag utenfor riksdagen i Sverige til å streike. Hun forteller at en slik pris betyr mye.

Jeg har fått prisen sammen med Natur og Ungdom. De er helt fantastiske og jobber med veldig bra saker som de kjemper for. De har også hjulpet til med å organisere skolestreik i Norge, så jeg er veldig stolt over at jeg deler prisen sammen med dem, forteller Greta Thunberg til NRK.

– Det er mye hat

Hun forteller at hun får ulike tilbakemeldinger fra folk som går forbi når hun streiker. En del støtter henne, men mange ignorerer og går forbi.

– Det er mye hat. Noen sier vi ikke har greie på noen ting. Mange av dem er ikke beviste på hva klimakrisen innebærer og da kan jo skolestreiken virke noe rart, sier Greta.

Greta Thunberg

Greta Thunberg skriver på Twitter fredag at hun er beæret over å motta prisen.

Foto: Tobias Schwarz / AFP

Hun synes det kan være tungt noen ganger at folk ikke tenker bedre om hverandre.

– Får man ikke motstand så står man jo ikke opp for noen ting, sier hun.

Greta Thunberg har nådd mange med sitt engasjement. Hun har fått mye støtte som hun er positivt overrasket over. For henne personlig gir det mening, mer energi og det gjør henne gladere.

– Før jeg begynte å streike så trodde jeg at den yngre generasjonen ikke brydde seg så mye om samfunnet. Men jeg har bevist at det er feil, det er faktisk veldig mange som bryr seg om denne saken. Så jeg ble veldig positivt overrasket, forteller Greta.

Støtter oljefritt Arktis

Greta Thunberg skrev på Twitter fredag kveld at hun er beæret over å motta prisen.

– Jeg vil donere min halvdel av de 500.000 kronene til finansieringen av det pågående søksmålet kampanjen People vs. Arctic oil har for å stanse oljeproduksjon i Arktis, skriver Thunberg.

Greenpeace og Natur og Ungdom tapte første rettsrunde mot den norske staten der de mener tillatelsene til å lete etter olje i Barentshavet strider mot Grunnlovens miljøparagraf.

I november skal saken prøves i Borgarting lagmannsrett.

Laster Twitter-innhold

Globalt gjennomslag

– Natur og Ungdom og Greta Thunberg gjør en stor innsats i vår tids viktigste debatt ved å insistere på at det ikke først og fremst er mer kunnskap og bedre analyser som nå trengs, men handling og tiltak, sier Stiftelsen Fritt Ords styreleder Grete Brochmann.

Hun mener de gjør det på en saklig og engasjerende måte.

– Natur og Ungdom ved å mobilisere over lang tid i enkeltsaker, sist ved skolestreikene – Greta Thunberg ved å skape seg et ytringsrom som enkeltmenneske og på kort tid få globalt gjennomslag, sier Brochmann.

Grete Brochmann, professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo

Stiftelsen Fritt Ords styreleder, Grete Brochmann mener Natur og Ungdom og Greta Thunberg gjør en stor innsats med handling og tiltak innen klimadebatten.

Foto: Ragnhild Bjørge / NRK

Svenske Greta Thunberg (16) innledet i august i fjor skolestreik utenfor Riksdagen med krav om en effektiv klimapolitikk. Hun har streiket hver fredag, og skolestreikene har spredt seg til hundrevis av byer. 15. mars streiket 1,6 millioner skoleelever over hele verden inspirert av Thunberg.

Natur og Ungdom er den største miljøorganisasjonen for unge i Norge, med 7.500 medlemmer. I mars samordnet organisasjonen skolestreikene i Norge, der 40.000 elever deltok. Fritt Ord påpeker at Natur og Ungdom har spilt en viktig rolle i en rekke av de store miljøsakene i Norge, som kampene mot industriavfall, gasskraftverk, flytrafikk og oljeleting ved Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Handlingslammede politikere

– Det er en utrolig stor ære å få denne prisen, for det er en stor anerkjennelse av alt arbeidet som ungdom legger ned for å ta vare på naturen og klimaet vårt. Pristildelingen motiverer oss i kampen mot handlingslammede politikere som frarøver oss framtida vår, sier leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom.

Gaute Eiterjord, Natur og Ungdom

Leder av Natur og Ungdom Gaute Eiterjord sierblant annet at pengene skal brukes til å styrke kampen mot oljeboring i Barentshavet i nord.

Foto: Natur og Ungdom

Han sier de skal bruke pengene fra denne prisen til å styrke kampen mot regjeringens klima prosjekter han mener er katastrofale, og nevner tre eksempler på det.

– Oljeboring i Barentshavet i nord, tredje rullebane på Gardermoen og monsterveiutbyggingen på Sør- og Vestlandet. Klimakrisen krever tiltak i en helt annen størrelsesorden enn det de voksne leverer i dag, sier Eiterjord.

Organisasjonen planlegger også ny skolestreik 24. mai.

Greta Thunberg

Fredag ble det kjent at Greta Thunberg og Natur og ungdom får Fritt Ords Pris for skolestreikene for klima. Prisen er på 500.000 kroner.

Foto: Anders Hellberg/Effekt magazine

Les også: Kunnskapministeren: – Streik gir ikke gyldig fravær, selv om det er for klimaet

Les også: Greta (16) til EU-lederne: – Vi har ikke tid til å vente på at vi skal bli voksne og ta over

Les også: Klima viktigst for danske velgere ved årets valg

AKTUELT NÅ