– Vi later oss ikke i sommerferien

Det er lite som provoserer Venstre-leder Trine Skei Grande mer enn medieoppslag om at politikere har late feriedager de 15 ukene Stortinget har sommerstengt.

Trine Skei Grande

GODE MÅLINGER: Venstre-leder Trine Skei Grande har grunn til å glede seg over gode resultater på vårens meningsmålinger.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– Jeg blir provosert over journalister som lager oppslag om at vi har så mye ferie, det er nesten ingenting som gjør meg mer sint!

Slik svarer Trine Skei Grande på spørsmål om hva hun skal gjøre etter at partiet har holdt sin sommerpressekonferanse mandag formiddag.

Valgkampen er allerede i gang

Bortsett fra ti dager hjemme hos mor og tre dager på Sørlandet, har ikke Venstre-lederen planer om å ligge på latsida selv om Stortinget ikke åpner igjen før 1. oktober.

– Jeg skal reise rundt i landet for å komme ut med politikken vår, sier hun til NRK.no.

Selv om det er over ett år til neste stortingsvalg er politikerne allerede i valgkampmodus.

Det bærer også de tradisjonelle sommerpressemøtene preg av.

Mandag er det Venstre sin tur, og når Grande tar mot pressen på utestedet «Sosialen» i Oslo sentrum kommer hun til å legge fram 20 punkter for å forbedre Norge.

Se alle punktene nederst i saken

Ufaglærte lærere skal bli faglærte

Når Grande blir bedt om å blinke ut de tre viktigste Venstre-sakene, svarer hun:

  • Etterutdanning av ufaglærte lærere

Det er 9000 ufaglærte lærere i Norge, og det tallet bør bli til null. Lærere bør ha rett og plikt til etter- og videreutdanning.

Trine Skei Grande
  • Økt satsing på tog

Klimaforliket er ikke forpliktende nok i forhold til kollektivsatsing, det bør fortsatt gjøres grep for å lansere de store løftene, spesielt innenfor jernbane.

Trine Skei Grande
  • Færre fattige barn

Vi har en regjering som har vært flinke til å bekjempe rikdom, men ikke fattigdom. Det som må til er økte statlige minstesatser når det gjelder sosialhjelp.

Trine Skei Grande

Håper medvinden varer

Venstres kraftige vekst på meningsmålingene gjør at de andre opposisjonspartiene gjør klokt i å lytte når Venstre prater.

På NRKs junimåling er Venstre inne med ni flere plasser på Stortinget enn det de har i dag.

Men som professor i statsvitenskap Hanne Marte Narud sa til NRK sist uke, så er Venstres utfordring at de «er et parti mange liker, men ikke finner grunn til å stemme på».

– Vi merker at vi er i siget, da, ikke bare på meningsmålingene, men vi har også fordoblet medlemstallene, svarer Skei Grande.

Venstre på NRKs meningsmålinger

Parti

Valg 09

Jan -12

Feb -12

Mars -12

Apr -12

Mai -12

Juni -12

Diff Jan-Juni

Diff Valg 09-Juni

Venstre

3,9

3,7

6,5

3,3

4,6

4,2

5,7

2

1,8

– Ikke klimaforlik uten Venstre

Ifølge Grande har det vært flere «aha-opplevelser» denne våren som viser at det er behov for et grønt og liberalt parti.

– Jeg tror ikke det hadde blitt et klimaforlik uten oss, sier hun.

– Vi har også løftet fram klassiske liberale saker, sier hun og viser til at Venstre fikk de andre partiene med på innskrenke muligheten til å gjennomføre narkorazzia på norske skoler.

Takket være Venstres forslag, må elevene gi skriftelig samtykke før det kan gjennomføres ransakinger.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Trine Skei Grande med Høyre og Frp

GRØNN-BLÅ VENNER: Venstres ambivalente forhold til Frp kan skape problemer for Venstre foran stortingsvalget. Her er Trine Skei Grande i Stortingets vandrehall sammen med Høyres Nikolai Astrup og Frps Per-Willy Amundsen tidligere i vår.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Ap og Frp er like ille

Men alt i alt er det ikke mange forslag Venstres to representanter på Stortinget har fått det rødgrønne flertallet med på.

Venstre verker derfor etter en borgerlig seier i valget neste høst.

Venstre, som tidligere har sagt blankt nei til å sitte i samme regjering som Frp, vegrer seg nå mot å stille samme ultimatum i år.

Nå er Venstres mantra at Arbeiderpartiet og Frp er «like ille» – i hvert fall når det kommer til innvandring.

– Når det gjelder innvandringspolitikk, så er jo Frp på en klode for seg selv, men det kan ikke bli verre enn under dagens regjering. Når Arbeiderpartiet legger fram forslag, så jubler Frp, hevder Grande.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger