Glad for å komme seg vekk fra Lier

65 av de tidligere beboerne ved ventemottaket i Lier blir nå flyttet til et asylmottak i Våler i Hedmark. Adane Admassu Beyene mener forholdene ved mottaket var elendige, og er glad for å reise.

Adane Admassu Beyene

Adane Admassu Beyene fra Etiopia sier alt han ønsket var å komme seg bort fra ventemottaket i Lier.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Folk har vært sinte og frustrerte lenge, sier Adane Admassu Beyene.

Han støtter ikke aksjonene som endte med at hele ventemottaket brant ned, men forstår de som gjorde det i frustrasjon over forholdene der.

Lierbyen skole

65 av beboerne ved ventemottalet i Lier ble fraktet til Lierbyen skole etter brannen i natt.

Foto: NRK

LES: Lier ventemottak totalskadd i brann

LES: – Det er veldig dårlige kår her

Ventemottakene skulle bidra til at flere asylsøkere med avslag reiste hjem. Men både beboere og flere forskere slakter ordningen og mener den fungerer mot sin hensikt.

– Vi er ikke like

– Alt jeg håpet på var å komme til et sted som er bedre enn det var i Lier. Alle her har forskjellige problemer, vi er ikke like, sier Beyene, som har bodd på ventemottaket i to år.

De 65 blir nå fraktet i busser fra Lierbyen skole, der de har oppholdt seg siden brannen i natt, til Haslemoen transittmottak i Våler i Heldmark.

– Vi som er her støtter ikke aksjonsformen, men er alle sinte på norske myndigheter som lar oss bo elendig, og ikke lar oss vite hva som skjer i denne situasjonen, sier Beyene.

Ali fra Midtøsten

«Ali» har bodd i Lier i tre år, og forteller om elendige forhold på mottaket.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

Han forteller at alle visste om at aksjonen ville skje.

LES: Må regne med å bli tvangsreturnert

Ikke halal-kjøtt

«Ali», fra et land i Midtøsten, ønsker ikke å stå frem med fullt navn, men forteller om dagsprogrammet ved ventemottaket i Lier.

– Vi står opp klokken ti og spiser frokost som består av to skiver med ost. Klokken 13 får vi et nytt måltid, vanligvis noe ris og kjøtt. Klokken 18 er det middag bestående av hvit ris og ofte kylling, forteller «Ali».

Han forteller at det er cateringfirma som kun lager asiatisk mat som lever maten til mottaket. Han mener det ikke er bra mat for beboerne, som alle kommer fra Midtøsten og Afrika.

– Vi får ikke tilbud om halalmat, som er viktig for muslimer. Maten er ofte dårlig stekt, blodig og gammel. Vi vet ikke en gang hva slags kjøtt vi får servert, sier Ali.

LES: – Et uttrykk for frustrasjon

Selger narkotika

Mellom måltidene er det ikke særlig mye å ta seg til.

– Flere beboere drar til Oslo for å stjele og selge narkotika. Det er eneste måten man kan tjene penger på, forteller «Ali».

«Ali» hevder de i lengre tid har blitt lovet bedre mat og mer penger, men det har aldri skjedd noe.

Han mener brannen og opptøyene i går og i natt skjedde som en siste løsning for beboerne, og ble gjort som en protest mot det han betegner som elendige forhold ved mottaket.

– Jeg var ikke selv med på det, men forstår sinnet til de som gjorde det. Politiet ble varslet om brannen for to uker siden, men gjorde ikke noe. Dette ble gjort for å få oppmerksomhet fra media og UDI, sier «Ali».

LES: UDI-ansatte truet før brannen

Restene av ventemottaket i Lier

Restene av ventemottaket i Lier.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

«Ali» har vært i Norge i sju år og bodd på Lier i tre år. Han forteller at det han ønsker mest, er å få opphold i Norge, eller tillatelse til å reise til andre land for å søke asyl der.

– Det er ikke et alternativ å reise til hjemlandet mitt. Der er det ikke noe håp og fremtid for meg. Dette er en frustrerende livssituasjon, sier han.

Avviser uforsvarlige forhold

Justisminister Knut Storberget (Ap) mener forholdene på ventemottakene er bra nok.

– Forholdene på ventemottakene er bra nok. Beboerne får mat og 100 kroner i uken, sier justisminister Knut Storberget til NRK.

Brannen på Lier ventemottak opprører justisministeren.

– Oppførselen er helt uakseptabel. Vi tolererer ikke at noen forsøker å tvinge seg til opphold i Norge. Dette er folk som har fått avslag på sine asylsøknader. Vi har bedt dem om å bruke de veldig gode, frivillige returordningene vi har, sier han.

Også UDI avviser at forholdene er uforsvarlige ved norske ventemottak.

- Ventemottak er modellen norske politikere har bestemt at skal være tilbudet for personer med endelig avslag, og som har plikt til å forlate Norge. Det skal være nøkternt, men forsvarlig. UDI mener ventemottakene er drevet innen disse rammene. Det er tre måltider om dagen og helsetjeneste, sier kommunikasjonsrådgiver Sigurd T. Skjefstad til VG Nett.

– Livet handler om mer enn å sove og spise

NRK besøkte Lier ventemottak for ett år siden. Francis fra Sudan fortalte da om umenneskelige forhold, og at mange blir deprimerte av å være der.

– Det er på en måte bedre å leve i en krigssone, for der er man mentalt fri, sa Francis.

Video nsps_upload_2009_7_2_15_26_51_85.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

NETT-TV: – Hvis jeg hadde et valg, ville jeg ikke bodd her.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger