Resultatet av prøver så langt har ikke vist spor av E.coli-bakterier i Gildeprodukter, og nå hevder Gilde at Mattilsynet burde ha gått bredere ut og lett etter smittekilde også andre steder.
Mattilsynet på sin side mener de hele tiden har vært åpne for at smittekilden kan komme fra et annet sted.
Testingen fortsetter
Det var fredag Mattilsynet opplyste at kjøttdeig fra Gilde trolig var smittekilden (Foto Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX )
Tirsdag kveld forelå resultatet fra de første 100 prøvene av Gildes kjøttdeig. 50 av dem er tatt i slakteriet på Rudshøgda i Hedmark, og 50 er tatt i varer som er tilbakekalt fra butikker. Ingen av prøvene viste fnugg av spor etter E.coli-bakterier. Testingen skal fortsette med 100 nye prøver hver dag.
Men nå synes altså Gilde at det er på tide for Mattilsynet å lete etter smittekilden også andre steder.
– Mattilsynet har hele tiden vært veldig tydelige på at mistanken er rettet mot Gilde, og mot Gilde alene. Nå må det være lov til å spørre om de ikke burde gått bredere ut. Det er ikke lenger usannsynlig at det fins andre smittekilder, sier Gildes kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist til Aftenposten.
Bakgrunnen for hennes uttalelse er at det er funnet to tomme kjøttdeigpakker i avfallet hjemme hos en av jentene som nå ligger syk. Den ene pakningen er fra Gildes produksjonsanlegg 103 på Rudshøgda. Den andre pakningen er stemplet 141, og kommer fra Fatlands slakteri på Ølen.
– Denne pakningen blir nå analysert på Veterinærhøgskolen, sier Stein Ivar Ormsettrø, Mattilsynets direktør for helse og hygiene, men legger til at tiltakene er blitt iverksatt overfor Gilde fordi Folkehelseinstituttet mener det er sannsynlig at kjøttdeigen derfra er kilden.
Mandag får Gilde tallene som trolig vil bekrefte et stort inntektstap.