NRK Meny
Normal

Gavepakke til de rødgrønne

Fellesforbundets representantskapsmøte har i dag vedtatt å støtte valgkampen til de rød-grønne regjeringspartiene med til sammen 1,65 millioner kroner.

Jens Stoltenberg og Arve Bakke

Statsminister Jens Stoltenberg og Fellesforbundets leder Arve Bakke.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Arbeiderpartiet får 1,3 millioner kroner, SV får 230 000 kroner og Senterpartiet får 120 000 kroner.

Fellesforbundet gir pengene til regjeringspartiene fordi det støtter det politiske grunnlaget for regjeringen og fordi det deler den samfunnstenkning politikken bygger på.

Fellsforbundets faglig politisk samarbeid skal fortsatt bare være med Arbeiderpartiet.

Ingen føringer

– Fellesforbundet har aldri forlangt føringer for en politisk bevilgning. Den blir gitt helt fritt. Vi gir denne gangen støtte til de partiene som sitter i regjeringsposisjon fordi vi støtter det politiske grunnlaget for denne regjeringen og for den samfunnstenkning politikken bygger på, sier lederen i Fellesforbundet, Arve Bakke.

Han understreker at det faglig politiske samarbeidet fortsatt bare skal være med Ap.

– Dere vil savne meg

Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg på Fellesforbundets representantskapsmøte.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Hvis Siv eller Erna blir statsminister etter valget, vil dere savne meg hver dag, sa statsminister Jens Stoltenberg (Ap) i sin tale.

Han gjorde det klart at det vil bli ført en borgerlig politikk dersom det blir en borgerlig regjering, og advarte fagbevegelsen mot å innbille seg noe annet.
Statsministeren hevdet at en slik regjering vil bety mindre innflytelse for fagbevegelsen.

– Det blir mindre innsats for rettferdig fordeling. En slik regjering vil være mindre opptatt av arbeidstakernes rettigheter. Det vil bli en privatisering av fellesskapsoppgaver, og det nasjonale eierskapet vil bli svekket, sa han.
– Får de makten kommer de til å føre høyrepolitikk. Dere må sørge for å ha en regjering som jobber for dere, ikke mot dere, oppfordret Stoltenberg.

– Ikke enige om alt

Statsministeren har ingen illusjoner om at Fellesforbundet og regjeringen skal være enige om alt.

– Men vi tilhører det samme ideologiske grunnlaget, konkluderte han.

Dette kom også fram i innleggene etter statsministerens innledning. Han ble særlig oppfordret til å tenke nytt om permitteringer og innføre en rullerende permitteringsordning. Målet med dette er at permitteringene skal gå på omgang blant de ansatte slik at man slipper oppsigelser.

Stoltenberg var skeptisk til å gjøre permitteringsreglene for fleksible.
– Det er argumenter for og mot. Vi bør tenke nøye gjennom fordeler og ulemper. Det er viktig å passe på at det ikke blir for lett for arbeidsgiverne å permittere. Ordningene må ikke bli slik at arbeidsgiverne kan bruke dem ved enhver variasjon i inntjeningen. Det må være en terskel, sa statsministeren.

– Nav ikke bra nok

Han kom også inn på situasjonen i Nav, og sa at selv om bare 7 prosent av de arbeidsledige ikke får sine dagpenger til riktig tid, så er ikke dette godt nok.

– At 93 prosent får pengene når de skal, er til liten trøst for dem som ikke gjør det. Vi kan ikke si oss fornøyde før alle får dagpenger innenfor de frister som er satt opp, slo Stoltenberg fast.

Han minnet samtidig om at Nav er en kjempestor organisasjon med over halvparten av Norges befolkning som brukere, og at en tredel av statsbudsjettet går gjennom Nav.

– Hver måned kommer det 400.000 nye saker inn i Nav-systemet, sa Stoltenberg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger