Skal du se fyrverkeriet i Oslo, må du tenne lunten tidlig

Været ligger an til å ødelegge for årets nyttårsfyrverkeri i Oslo-området. Det festlige vil gå opp i røyk som planlagt, men få vil se det.

I Oslo drukner fyrveriet ofte i tåka. Meteorologen forklarer hvorfor.

– Dersom du har lyst til å oppleve de flotte lysene og fargene, så bør du være den første til å tenne på lunten, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Han har studert de ventede forholdene langs Oslofjorden, og det ser bokstavelig talt mørkt ut for den kommende fyrverkerifesten.

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

VENTER TÅKE: Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl pleier ikke selv å skyte opp fyrverkeri, og han varsler at det i år kan bli en skuffende opplevelse for folk i hovedstadsregionen.

Foto: Hanneke Luijting

– Der mye fuktighet i luften. Når røykpartiklene fra fyrverkeriet møter denne fuktigheten, så kommer tåken, forklarer Løvdahl.

Han forklarer at problemet vanligvis er størst i Oslo, men at det også kan oppstå andre steder i landet.

Som ertesuppe

Det er heller ikke hvilken som helst tåke. Det er tettere tåke enn det vi vanligvis får.

I fjor var det like forhold. Da forsvant det meste av fyrverkeriet i tåken. Tåken ble liggende i flere timer.

Folk opplevde at det ikke bare var fyrverkeriet som forsvant. Det var vanskelig å se dem du var ute sammen med. I trafikken ble det rett og slett farlig.

Laster Twitter-innhold

Oslo politidistrikt opplyser at de er klar over problemet, og ber folk som er ute på veiene om å være forsiktig.

– Sikten kan raskt bli veldig dårlig, sier Eirik Barstad Wilmann i Oslo politidistrikt.

Tåke over Oslo

TETT TÅKE: Et bilde tatt på Rådhusplassen i Oslo da 2017 var 20 minutter gammelt. Andre steder var tåken mye tettere. Dette kan skje igjen i år.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Farlig å puste inn

Fyrverkeriet vil også føre til helseplager. Norsk institutt for luftforskning, NILU, advarer om det som kommer til å skje.

– Det er vanlig at de høyeste konsentrasjonene av små partikler målt oppptrer rundt midnatt nyttårsaften i våre byer, sier Leonor Tarrasón, markedsdirektør for miljøløsninger i NILU.

Leonor Tarrasón Nilu

PUST IKKE INN: Leonor Tarrasón i NILU er bekymret for det som kan skje på nyttårsaften. Partiklene i tåken kan være farlige for folk.

Foto: NILU

Hun forteller at røyken inneholder svovel og nitrogen, i tillegg til farlige metaller i små konsentrasjoner. Eksponering fra partikler antas å bidra til redusert livslengde, opplyser NILU.

– Partiklene kan også føre til akutte symptomer for utsatte befolkningsgrupper, som astmatikere og folk med hjerteproblemer, advarer Tarrasón.

At det blir tåke, kan føre til at problemene blir større.

– Hvis vi bruker fyrverkeri i tåken, blir partiklene med svovel og tungmetaller bundet til selve tåkedråpene, og de blir der til tåken lettes, opplyser Tarrasón.

– Det anbefales ikke å puste i denne tåken!

Vil bli liggende

Tåken vil sannsynligvis bli liggende en god stund. Det er ikke ventet mye vind som kan dytte fyrverkerirøyken vekk.

Meteorolog Løvdahl peker på en mulig redning. Det skal komme regn eller sludd på nyttårskvelden.

– Nedbøren vil vaske ut partiklene fra luften, og da blir det ikke så store problemer med tåke. Problemet er at nedbøren ser ut til å ville stanse når det nærmer seg midnatt.

Nedbøren på kvelden vil igjen bety at luften er spesielt godt lastet med fuktighet, akkurat når røyken begynner å komme.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger