NRK Meny
Normal

Full splittelse om ny skattereform

For at skattereformen skal lykkes er det viktig med lettelser også til vanlige folk, mener finansministeren. Men AP-leder Jonas Gahr Støre vil ikke svare på om partiet vil støtte et forslag til nytt skattesystem hvor det samlede skattenivået går ned.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og Frp-leder og finansminister Siv Jensen

AP-leder Jonas Gahr Støre og FrP-leder og finansminister Siv Jensen er uenige om hva som er riktig medisin når det gjelder hvordan en ny skattereform skal skrus sammen.

Foto: KAROLINE KVELLESTAD ISAKSEN / NRK

Valglogo

Regjeringen legger om kort tid frem den første store skattereformen på nesten 10 år, hvor et av hovedmålene er å gjøre den norske bedriftsbeskatningen mer konkurransedyktig.

I Politisk kvarter på P2 barket de to kamphanene Siv Jensen (FrP) og Jonas Gahr Støre (Ap) sammen i en 20 minutters debatt om skatt med høy temperatur.

Se onsdagens Politiske kvarter her.

– Vi kan gjøre dette på to måter. Vi kan enten redusere skatten for bedriftene og sende skatteregningen til pensjonistene og skattebetalerne. Eller vi kan erkjenne at det er behov for å senke det samlede skattenivået, og også gi lettelser til vanlige folk, sier Jensen.

Frp-leder og finansminister Siv Jensen har i lang tid forsøkt å få Arbeiderpartiet til å svare på om hvorvidt partiet vil støtte lettelser i det samlede skattenivået for å smøre regjeringens varslede skattereform.

– Uryddig å ikke si hvem som skal betale mer

– Det blir noe uryddig over det, når AP fastholder nøytraliteten og ikke vil si hvem som skal betale mer skatt. Dette kan dreie seg om mange milliarder, sier Jensen.

Men AP-leder Jonas Gahr Støre går ikke lenger enn å si at det ikke er noe mål for en skattereform at skatten skal ned.

– Målet med en skattereform er ikke lavere skatt, men å gjøre skattesystemet bedre. Jeg må ikke ha på krona samme inntekter, men målet med en skattereform er ikke at skattene skal ned, sier Støre.

– Svaret er skatteskjerpelser, hva var spørsmålet?

– Svaret er skatteskjerpelser, hva var spørsmålet, synes å være Arbeiderpartiets måte å tilnærme seg dette på, sier Jensen .

Hun karakteriserer det som urimelig å sende regningen til vanlige skattebetalere når bedriftene skal få lavere skatt.

Men Støre slår tilbake med samme mynt.

– Svaret er skattekutt, hva var spørsmålet, sier han, og fortsetter:

– Useriøst å ikke si hvor kuttene skal tas

– Du snakker om en skatteregning. Men det du ikke svarer på, er hvem som skal ta kuttregningen. Hvis selskapsskatten og personskatten senkes to prosentpoeng utgjør det 30 milliarder kroner. Hvem skal ta den regningen, spør Støre.

Såkalte dynamiske effekter og det faktum at norsk økonomi og oljefondet vokser gjør at dette ikke trenger å dekkes inn krone for krone, mener Jensen.

– De store kuttene som dere anviser her, uten å si hvor kuttene skal tas, det mener jeg er useriøst, sier Støre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger