Hopp til innhold

Frykter bølge av rusavhengige soldater

- Vi kan vente oss en bølge av tidligere Afghanistan-soldater som sliter med rusproblemer.

Video Venter soldater med rusmisbruk

Video: Behandlingsinstitusjoner regner med å få inn en rekke Afghanistan-veteraner med rusproblemer.

Det mener flere behandlingsinstitusjoner som NRK har vært i kontakt med.

Ved Modum Bad i Buskerud opplever de for tida stor pågang fra veteraner fra utenlandsoppdrag som sliter med rus.

- Angsten ble verre og verre

Libanon-veteran Petter Nilsen er blant dem som har mottatt behandling på senteret.

- Jeg fikk etterhvert angst som bare ble verre og verre. Jeg begynte å bruke alkohol for å døyve angsten og for å få sove, sier han til NRK.

Nilsen har flust av veterankolleger som sliter med det samme, og han tror ikke soldatene som kommer hjem fra Afghanistan vil skille seg vesentlig fra dem selv.

- Mange vil jo ruse seg, for det er en måte å overleve på hvis ikke du får hjelp med en gang du kommer hjem. Da kan det dreie seg om piller og alkohol. For du må jo prøve å få sove, og det kan være eneste måten å sove på.

Flashbacks

Det er mange som trenger en god natts søvn etter at krigens mareritt har satt sine spor. Stadig flere av dem havner til behandling ved Modum Bad.

Mange veteraner opplever at bilder fra krigshandlingene dukker opp på netthinna.

- Det kan dreie seg om dramatiske bilder av folk som er blodige, beskutt eller bundet. Bildene kan dukke opp som små glimt eller i mareritt, og lidelsene vekkes til live, sier Gro Nore, som er individualterapeut ved Modum bad

Mange av veteranene fra Libanon og Balkan som havner i stolen hennes forteller dessuten at de sliter med rus. Og snart kommer også Afghanistan-soldater til å å gjøre det samme, mener Nore.

- Det å oppleve noe så fryktelig som de har gjort, fører til at de blir nødt til å gripe etter det som er nærmest for å få en pause - dersom de ikke får hjelp, sier hun.

- Ble rusavhengige i tjeneste

Afghanistan er verdens størte opium-produsent, og heroin fås omtrent kjøpt på basar her.

Rusavvenningsinstitusjonen Mestringshusene påstår de har hatt og har Afghanistansoldater til behandling som ble rusavhengige i tjeneste.

- Vi har henvendelser fra Afghanistan-soldater og familiene. Flere familier er bekymret for soldatene når de kommer tilbake igjen. De ser at alkoholforbruket er økt, og de ser noen adferdsendringer som familiene ikke skjønner, men hvor vi kan tyde at det er helt klart et rusproblem ute og går, sier faglig leder Olaf Olsvik ved Mestringshusene

AKTUELT NÅ