Hopp til innhold

Frykter nye regler gjør det mindre lønnsomt å spare strøm

Han har akkurat installert bergvarmepumpe for å spare energi og redusere fyringsutgiftene. Men snart kan endringer i beregningen av nettleie gjøre investeringen mindre lønnsom, frykter flere.

Espen Wager ved familiens hus på Røa i Oslo.

VIL SPARE PENGER: Espen Wager håper på lavere fyringsutgifter med bergvarme. Men han er redd et høyt fast beløp i nettleie skal gjøre besparelsen mindre.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Det høres jo ikke positivt ut med tanke på å få ned forbruket og kostnadene, sier Espen Wager.

Teknikerne er snart ferdige med å montere varmepumpa i huset på Røa i Oslo. Den skal gi han og familien fire ganger så mye varme ut som det de putter inn av strøm.

Montør Thomas Hystad fra Aparo Energi ved borehullet til en energibrønn.

– Her har borer'n bora 250 meter ned i bakken. Dette røret skal vi kappe, så alt blir liggende under plenen, sier montør Thomas Hystad. Han legger inn bergvarme i huset på Røa i Oslo.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Men nå frykter han at nye forskrifter for beregninger av nettleie skal gjøre den store investeringen mindre lønnsom.

– Hvis jeg likevel er nødt til å betale en høy fast pris på strømregninga, så vil det jo dette prosjektet ta lengre tid å tjene inn og være mindre gunstig enn det var da jeg fant ut at jeg måtte gjøre det, sier Espen Wager.

Espen Wager utenfor huset der arbeidet med å installere bergvarme pågår.

Det er anleggsplass utenfor huset til Espen Wager mens arbeidet med å installere bergvarme pågår.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Den virkningen frykter også mange miljø-, forbruker- og bransjeorganisasjoner. De uttalte seg da et forslag til endringer i nettleien for tredje gang ble sendt ut på høring i fjor høst. Flere støtter forslaget om en mer riktig pris på bruken av kraftnettet, men er urolige for at det vil gjøre det mindre lønnsomt å redusere strømforbruket totalt sett.

Den 11. juni fastsatte regjeringen forskrifter for nettleie som baserer seg på forslaget fra Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE.

– Regjeringen innfører nå et system som straffer folk som etterisolerer huset for å spare strøm, installerer varmepumpe eller solcelleanlegg, sier Lars Haltbrekken (SV).

Han er medlem av Stortingets energi- og miljøkomite og opptatt av energisparing og fornybar energi.

Huset på Røa i Oslo.

Huset på Røa i Oslo er fra 1937. Nå får det bergvarme.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Høyere fast nettleie

Nettleia vil nemlig bestå av et fast beløp som er mye høyere enn i dag. Dette fastsettes ut fra hvor mye strøm husstanden bruker samtidig. Det kalles også effektuttaket, og er uavhengig av det samlede strømforbruket. Detaljene er opp til nettselskapene å fastsette, og er ikke klare ennå.

Målet er å spre forbruket jevnere utover døgnet, for å spare samfunnet for kostbar utbygging av strømnettet.

– Hensikten er å bevisstgjøre folk på hvor mye strøm de bruker samtidig. Altså hvor mye effekt de tar ut, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet, Tony Christian Tiller fra Høyre.

Ifølge Tiller er nemlig ikke tilgangen på kraft det største problemet i Norge framover, men kapasiteten i nettet på de tidspunktene der «alle» bruker mye strøm.

– Her hviler det et stort ansvar på nettselskapene for å gi gullrøtter og incentiver og å lære folk opp i hvordan de kan bruke strømmen på en smartere måte, sier statssekretæren.

– Men blir det ikke mindre lønnsomt å spare strøm når en større del av nettleia er et fast beløp?

En kilowattime du ikke bruker, er en kilowattime du heller ikke betaler for. Så det lønner seg fortsatt å spare strøm.Så kan en diskutere om det blir marginalt mindre lønnsomt, men det er fortsatt lønnsomt, sier Tiller.

Lars Haltbrekken (SV)

– Regjeringen legger opp til å straffe dem som etterisolerer, monterer varmepumpe eller solcelleanlegg, hevder Lars Haltbrekken (SV).

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Straffer viktige klimatiltak

Lars Haltbrekken fra SV er enig i at det er lurt å fordele elbil-lading og annet strømforbruk jevnere utover døgnet.

– Men du kan ikke samtidig straffe dem som gjennomfører vår tids viktigste klimatiltak. Som reduserer strømforbruket ved å etterisolere, installere varmepumpe eller solcelleanlegg, sier han.

Statssekretær Tiller mener derimot det er rimelig at den som bruker mest strøm samtidig, også betaler høyest fastbeløp i nettleie.

– Det vil være ulikt fastledd om du for eksempel bor i borettslagsleilighet med lavt effektforbruk, om du bor i en enebolig eller i et rekkehus, forklarer Tiller.

Tony Tiller (H), statssekretær i Olje- og energidepartementet.

– De som bruker mest strøm samtidig, må betale høyest fastbeløp i nettleie, sier statssekretær Tony Christian Tiller (H) i Olje- og energidepartementet.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Henter varmen 250 meter ned i bakken

På Røa stikker et jernrør opp av bakken i hagen bak huset, som er fra 1937.

– Her har borer'n vært og bora omtrent 250 meter nedi bakken, sier Thomas Hystad fra Aparo Energi.

Han står med vinkelsliperen i hånda og skal kappe av røret under bakkeplan. Slangene som får væsken til å sirkulere, legges usynlig under plenen og gjennom grunnmuren inn til varmepumpa.

Montør Jovan Japundzic fra Aparo Energi jobber med røropplegget til en bergvarmepumpe i et hus i Oslo.

Rørlegger Jovan Japundzic fra Aparo Energi jobber med røropplegget til bergvarmepumpa i huset på Røa.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Der inne i kjelleren står ennå den gamle oljefyren og venter på å bli kastet ut. Den brøt sammen i vinter fordi biooljen som ble brukt her, ikke tålte den langvarige kuldeperioden på nyåret.

– Resten av vinteren brukte vi elektriske ovner inne, sier huseier Espen Wager.

Huset har vært i familien hans siden det var nytt i 1937. Nå blir det altså varmepumpe i stedet for oljefyring.

– Det kommer til å bli godt og varmt, sier Thomas Hystad.

Espen Wager ved huset sitt på Røa i Oslo.

Huset har vært i familien siden 1937 og har hatt oljefyr til nå. Nå blir det bergvarme.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

AKTUELT NÅ