Hopp til innhold

Kallmyr besøker diktaturstat

Økningen i mindreårige asylsøkere fra Eritrea bekymrer Regjeringen. Statssekretær Jøran Kallmyr (FrP) er nå i landet for å gå i dialog med diktaturstaten.

Jøran Kallmyr foran et verdenskart

Aldri har det kommet flere mindreårige asylsøkere fra Eritrea som i mai måned. I dag lander statssekretær Jøran Kallmyr på eritreisk jord for å komme i dialog med diktaturstaten.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

– Nå får alle fra Eritrea opphold i Norge fordi man ikke vet konsekvensene dersom man sender dem tilbake. Derfor er det viktig å ha en dialog med eritreiske myndigheter og sørge for at vi får obervatører inn i Eritrea, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (FrP). I dag lander han i hovedstaden Asmara for å snakke med representanter for landets regjering.

I går fortalte NRK at det er en eksplosiv økning i mindreårige asylsøkere fra Eritrea . Aldri tidligere har det kommet flere mindreårige fra Eritrea og banket på hos Politets Utlendingsenhet. Ekstrem fattigdom og en obligatorisk Nasjonaltjeneste som ofte bærer preg av tvangsarbeid, gjør at mange risikerer livet over Middelhavet på jakt etter et bedre liv i Europa.

– Vi må være forberedt på alt

UDI-direktør Frode Forfang

- I mai måned søkte 138 mindreårige fra Eritrea asyl, forteller Frode Forfang i Utlendingsdirektoratet.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

– Trenden nå er at det kommer veldig mange mindreårige eritreere. Vi vet ikke hvor lenge trenden vil vare, men vi må være forberedt på alt, sier direktør i Utlendingsdirektoratet, Frode Forfang. Maitallene fra UDI forsterker Regjeringens bekymring.

– Hvor bekymret er dere over økningen i mindreårige asylsøkere fra Eritrea?

– Klart vi er bekymret over at stadig flere barn sendes til Norge for å få oppholdstillatelse, sier Kallmyr.

– Nå er det så mange som flykter fra Eritrea at de i er i fare for å miste en hel ungdomsgenerasjon, sier Kallmyr. Problemene det skaper for Eritrea, gjør at Kallmyr er håpefull med tanke på en fremtidig returløsning.

Krav om at Eritrea endrer politikk

– Jeg skal møte flere ministre, blant annet utenriksministeren i Eritrea. De vil jo ikke at ungdommen skal forsvinne fra landet. Men skal vi få til å returnere eritreere, så må Eritrea endre sin politikk, forteller Kallmyr.

Først når Eritra har en Nasjonaltjeneste som ikke innebærer brudd på menneskerettighetene, vil Norge returnere asylsøkere og flyktninger fra landet.

Eritrea er at av verdens mest lukkede land. Landet har pressefrihet på linje med Nord-Korea og i en årrekke har landet blitt kritisert for systematiske brudd på menneskerettighetene.

– Det er ikke ofte representanter fra vestlige regjeringer besøker dem, forteller Kallmyr.

Delegasjonen fra Justisdepartementet vil primært ha samtaler om Eritrea kan gi løfter om begrensing av Nasjonaltjenesten til 18 måneder.

– Hvis de gir løfter om at Nasjonaltjenesten ikke overstiger 18 måneder åpner det for en praksisendring i asylbehandlingen, sier Kallmyr.

Les: Av båtflyktninger som er ankommet Italia i år er over 11.000 barn.

Les: Mange av dem kan miste opphold i Norge

Les: Eritrea bekrefter at hjemsendte asylsøkere vil bli straffet

Les: Eritreere reiser til hjemlandet

AKTUELT NÅ