Hopp til innhold

Frp vil premiere ekspress-elevene med penger

Frp vil gi elevene som fullfører videregående skole på to år en pengepremie. – Økonomi skal ikke være motivasjonen, mener Kunnskapsdepartementet.

Hersleb videregående skole i Oslo og Sylvi Listhaug

GULROT: Hersleb videregående skole i Oslo er i dag eneste skole i Norge som tilbyr å ta studiespesialisering på kun to år. Sylvi Listhaug (Frp)

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl/Jon Olav Nesvold / NRK/NTB SCANPIX

Neste uke starter Hersleb videregående skole i Oslo opp hurtigløpet der elevene kan ta studiespesialisering på to år i stedet for tre.

Selv om kun halvparten av elevene fullførte hurtigløpet i et tilsvarende prøveprosjekt i Bergen mellom 2009 til 2013, roser både Høyre, Ap, Venstre, SV og Frp tilbudet i Oslo.

Nå ønsker også Sylvi Listhaug, som leder av Frps kunnskap- og familieutvalg, å gi en økonomisk gulrot til de som velger å ta ekspressløpet.

– Dette er veldig bra samfunnsøkonomisk, og disse elevene er i altfor stor grad glemt i norsk skole. Dette er et tiltak som kan være et mulighet for dem til å kunne komme seg raskere igjennom videregående skole og komme seg fortere i jobb, sier Listhaug til NRK.

– Samfunnsøkonomisk gevinst

Listhaug vil gi premien i form av et stipend eller som en bonusordning på slutten av utdanningen. Men hvor stor pengepremien eventuelt skal være, vil hun ikke si noe om ennå.

– Jeg mener at dette er noe som må vurderes og sees på nærmere. Derfor vil ikke jeg fastslå et tall her og nå, sier hun og legger til:

– Alle gode tiltak som kan få folk raskere gjennom videregående utdanning og raskere i jobb mener jeg man bør se på, fordi det er noe samfunnet vårt har stor nytte av.

Men er det dette norsk skole trenger i dag?

– Norsk skole trenger mange ting. Den trenger at vi både kan gi et tilbud til de elevene som sliter, men den trenger også at vi gir et godt tilbud til alle de som har et stort potensial, sier Listhaug.

– Ikke riktig med økonomisk motivasjon

Birgitte Jordahl (H)

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl

Foto: Kunnskapsdepartementet

Statssekretær i Kunnskapsdepartementet, Birgitte Jordahl, er mer avventende til forslaget.

– Jeg synes ikke vi som statlige myndigheter skal legge til rette for at det er økonomi istedenfor egen glede over å gi den ekstra innsatsen som skal være motivasjon for å gå et sånt løp, sier Jordahl.

Hun får støtte av leder i Elevorganisasjonen, Kristoffer Hansen. Han ønsker at elever over hele landet skal få muligheter til å ta ekspressløpet, men mener andre deler av den norske skolen trenger akkurat disse pengene mer.

– Det er veldig mange andre tiltak innenfor skolen som sårt trenger penger der regjeringen nå gjør masse kutt. Da tror jeg ikke det er disse ressurssterke elevene som nødvendigvis trenger denne premien, sier Hansen.

AKTUELT NÅ