Hopp til innhold

Hun skal ta videregående i superfart

15 år gamle Bani Singh begynner én uke før og får mindre ferie enn resten av elevene som starter på videregående skole denne høsten. Til gjengjeld er hun ferdig med studieløpet ett år tidligere.

Bani Singh på kjemirommet på Hersleb skole

SUPERFART: Bani Singh (15) drømmer om å ta ingeniørstudier i USA for å jobbe med miljøvennlige fly. Derfor vil hun ta studiespesialisering på to år, for å bli raskere ferdig.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

Hersleb skole

Hersleb videregående skole på Tøyen i Oslo.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

– Da jeg så studieprogrammet så tenkte jeg: Hvorfor ikke gi meg selv en ekstra utfordring?

Bani Singh er blant de fem elevene som om én uke begynner på toårig studiespesialisering på Hersleb videregående skole i Oslo. Med det gjennomfører de videregående på to år i stedet for tre.

Det innebærer 38 undervisningstimer i uken mot normalt 30 timer. Elevene får også kortere sommerferie og må belage seg på å være på skolen i de andre feriene.

Selv om løpet er ambisiøst og hektisk tror ikke Singh det blir noe problem.

– Det blir et press uansett om du går det vanlige løpet eller et komprimert løp. Men jeg er villig til å legge sjela mi dette og få det til. Jeg tror jeg har kapasitet til det, sier hun.

Få søkere

Anja Teig, rektor på Hersleb skole i Oslo

Rektor på Hersleb videregående skole, Anja Teig.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

For å komme inn på hurtigløpet kreves det minimum 4,5 i snitt, og man må ha karakteren 5 eller bedre i fagene norsk, engelsk og matematikk. I tillegg må man ha fremmedspråk fra ungdomsskolen. Hersleb skole holder også en intervjurunde for å sjekke om elevene er motiverte nok.

Det resulterte i at kun fem av tolv søkere kom inn. Likevel var søkertallet lavt. Det toårige løpet har nemlig plass til 30 elever.

Rektor ved skolen, Anja Teig, tror de ikke blir ansett som en «eliteklasse».

– Vi tenker ikke så mye på det. Dette er et tilbud til skolemotiverte og arbeidsomme elver som ønsker å ta studiespesialisering på to år, og som har en plan for hva de skal gjøre når de er ferdig her, sier Teig til NRK.

– Ingen grunn til å holde igjen motiverte elever

Det er byrådet som har vært pådriver for tilbudet i Oslo. Nå ønsker Høyre at resten av landet gjør som hovedstaden.

– Jeg er sikker på at det finnes elever i alle fylker som har lyst og mulighet til dette. Det er ingen grunn til at den offentlige skolen eller friskolene skal holde igjen elever som ønsker å fullføre raskere, sier Henrik Asheim (H).

Han får støtte av Elevorganisasjonen.

– Noen trenger å gå videregående skole over fire år. På samme måte må det være et tilbud til de som vil gå det over to år. Det skal ikke gå på bekostning av satsing på andre elevgrupper, men vi har hatt litt for stort fokus på dem som synes det er vanskelig å gå på skolen, sier leder Kristoffer Hansen.

Henrik Asheim og Kristoffer Hansen

STÅR SAMMEN: Henrik Asheim i Høyre (t.v.) og Kristoffer Hansen (t.h) i Elevorganisasjonen håper flere av landets fylker vil tilby elevene muligheten til å fullføre videregående skole på to år.

Foto: Nora Evensmo Hvistendahl / NRK

AKTUELT NÅ