Hopp til innhold

Arbeiderpartiet kan bli nøkkelen for Frps omkamper

Sylvi Listhaug (Frp) varslet tirsdag at det kommer tre saker hvor de vil ta omkamp, etter at de mandag gikk ut av regjering. Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV er delte i om de vil støtte Frp eller regjeringen i disse sakene.

Frp regjeringskrise Frexit

FREXIT: Nestleder Sylvi Listhaug (Frp) varsler et annet Frp på Stortinget enn de har vært mens partiet har sittet i regjering.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– For oss kom det til et punkt der det ikke var verdt det lenger, for denne regjeringen har blitt grå og kjedelig og kompromisser for mye.

Det sa Frps nestleder Sylvi Listhaug på Politisk kvarter på NRK tirsdag morgen. Hun mente Frp i regjering hadde fått for få blanke seire.

Om Frp kan innkassere blanke seire mot regjeringen i disse sakene, avgjøres av hvem de rødgrønne partiene støtter. Spesielt Arbeiderpartiet får en nøkkelrolle, da de alene kan gi regjeringen flertallet de trenger.

I første omgang varsler Frp-nestlederen omkamp mot regjeringen partiet går ut av i tre saker:

1. Vindkraft

26 august i fjor, før Listhaug ble olje- og energiminister, skrev Listhaug følgende på sin egen facebook-profil:

«Vindmøller er noe svineri, som forsøpler norsk natur. Enig?»

Nå varsler Listhaug kamp mot regjeringens vindmøllepolitikk. Hun tar til orde for å innføre en lokal vetorett mot etablering av vindmøller og vindmølleparker.

– Vi har sett et raseri mange steder i landet fordi lokalbefolkningen og lokale politikere blir overkjørt av statlige myndigheter. Det ønsker vi å sette en stopper for, sier Listhaug.

Frp støtter ikke Listhaugs ønske om lokal vetorett i vindkraftsaker, sier partiets energipolitiske talsperson, Terje Halleland til Trønder-Avisa.

Arbeiderpartiet vil heller ikke støtte Listhaugs ønske om lokal vetorett, sier energi- og klimapolitisk talsperson i partiet, Espen Barth Eide.

– Det er fordi vi mener systemet også må ha mulighet for at man kan bygge kraftanlegg i storsamfunnets interesser, også der det er lokal skepsis. Men i praksis kan jeg vanskelig se for meg at det blir mange slike tilfeller.

Senterpartiet sier til NRK at de støtter en lokal vetorett. SV har sagt at kommunenes syn skal veie tungt, men ønsker ikke vetorett. At Frp har hatt olje- og energiministeren i over seks år uten å ta grep, gjør at begge partiene mener Frp ikke har troverdighet i saken.

– Vi har fremmet forslag om dette og NorthConnect i Stortinget, men Frp gikk mot begge disse forslagene. Vi har lagt inn forslag om dette, så vi følger med interesse om Frp kommer til å støtte disse forslagene, til sier parlamentarisk leder i Senterpartiet, Marit Arnstad.

2. Strømkabel til utlandet

Ifølge Listhaug kommer Frp til å sette ned foten for leggingen av den planlagte kraftkabelen NorthConnect mellom Hardanger og Storbritannia.

Norges vassdrags- og energidirektorat har sagt at kabelen kommer til å være samfunnsøkonomisk lønnsom, men at den vil gi litt høyere strømpris i Norge.

– NorthConnect-kabelen som skal bygges for å forsyne utlandet med strøm er vi heller ikke interessert i at skal komme på plass fordi det vil gi høyere strømpriser for folk flest, sier Listhaug.

Her er Frp på linje med både SV og Senterpartiet, som heller ikke ønsker utenlandskabler. Arbeiderpartiet er delt i spørsmålet, men sier at de ikke vil støtte privateide utenlandskabler, som NorthConnect.

– Arbeiderpartiet har i alle år vært tilhenger av kraftutveksling, det har Norge tjent usedvanlig godt på. Men samtidig mener vi at vi skal ta en pust i bakken før vi bygger mer, fordi to store kabler er under bygging, sier Eide.

3. Iskanten

Iskanten på 80 grader nord

STRIDSTEMA: Det er intern splid om hvor iskanten skal defineres både internt i regjering og på Stortinget.

Foto: Arne Egil Tønset / NRK

Det har vært intern politisk dragkamp i regjeringen om hvor og hvordan man skal definere iskanten i Barentshavet.

Deler av regjeringen ønsker å definere iskanten lenger mot nord for å åpne for mer utvinning av olje og gass i nord. Resten vil trekke den lenger mot sør for å verne om viktige et viktig matfat for dyrelivet på Nordkalotten.

– Iskanten ser jeg ikke at det skal være aktuelt for oss å være med på å flytte én meter sørover. Heller nordover, sier Listhaug.

SV utfordrer Ap på å gå sammen med dem om å si nei til å slippe oljeindustrien til i de omstridte områdene, og håper samarbeid med Krf og Venstre kan gi flertallet de trenger.

– Hvis Arbeiderpartiet tar klimakrisen på alvor, og blir med oss på å sette en tydelig grense, sier Lars Haltbrekken (SV), som sitter i energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

Arbeiderpartiet, i likhet med Senterpartiet, ønsker å avvente regjeringens behandling, før de konkluderer i saken.

– Så vil vi ha en grundig behandling av det i god forvaltningsmessig tradisjon, hvor vi blant annet legger stor vekt på de miljøfaglige innspillene vi får, sier Eide (Ap).

AKTUELT NÅ