Hopp til innhold

Frp ut mot Fugelli: – Hva blir det neste? Skal vi vise forståelse for steining?

Åse Michaelsen (Frp) reagerer kraftig på at Per Fugelli sier vi må prøve forstå at barneekteskap er en skikk i deler av verden. Hun mener Norge må sette en klar grense og sende tydelige signaler om at barneekteskap ikke er greit.

Per Fugelli og Åse Michaelsen diskuterer barnebruder i Dagsnytt 18

REAGERER KRAFTIG: Åse Michaelsen (Frp) mener vi må sende klare signaler på hva Norge ikke aksepterer.

– Dette handler også om hvilke signaler vi sender ut. Vi har nulltoleranse for barneekteskap, denne grensen er det viktig å markere, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp).

Minst ti jenter under seksuell lavalder kom sammen med sine ektemenn til Norge i fjor. Totalt var minst 61 mindreårige gift.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug beskriver dette som forkastelig, noe professor Per Fugelli har reagert kraftig på.

Fugelli: Vi må ikke stemple dem som overgripere

Fugelli mener vi ikke skal godta barneekteskap, men at vi må forsøke å forstå kulturen flyktningene kommer fra.

– Det er viktig at vi ikke stempler disse guttene som overgripere, eller snakker om pedofili. De kommer fra kulturer hvor dette ikke blir ansett som kriminelt, sier Fugelli i kveldens Dagsnytt 18.

Flere av ektemennene er kun få år eldre enn jentene, opplyser Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet.

Michaelsen mener det blir helt feil å ikke slå hardt ned på disse tilfellene.

– Hva blir det neste, skal vi si at vi har forståelse for steining eller å kappe hånden av folk?, spør Michaelsen.

Fugelli sier seg enig i at Norge må tydeliggjøre at dette ikke er greit her, men at det må gjøres det på en skikkelig måte.

– Vi må skille mellom å si at dette kan vi ikke kan godta, og å kaste skam og mindreverdighet mot de menneskene som har levd med dette i god tro, sier Fugelli.

BT-redaktør: Vi skal ikke akseptere mishandling

Hilde Sandvik, kultur- og debattredaktør i Bergens Tidende, har også reagert kraftig på Fugellis utspill.

Hilde Sandvik

FEIL Å VISE FORSTÅELSE: Bergens Tidendes kultur- og debattredaktør, Hilde Sandvik, mener vi ikke kan tolerere at barn ned i 11-årsalderen er giftet bort.

Foto: Eirik Brekke

– En skal ikke forsøke å forstå barneekteskap. Når det er snakk om barn helt ned i 11-årsalderen, bør man ikke forsøke å komme dette i møte. Man skal heller ikke forsøke å forstå mishandling, for det er det dette er, sier Sandvik til NRK.

Hun mener vi ikke kan vise forståelse kun fordi flyktningene kommer fra en annen kultur enn oss.

– Dette må møtes med klokskap, men ikke toleranse. Skal vi leve sammen i en mindre homogen verden, er det ekstra viktig å vise tydelig hvilke verdier man ønsker å kjempe for, sier Sandvik.

Derfor blir jenter giftet bort

Paraplyorganisasjonen «Girls Not Brides» anslår at rundt 700 millioner jenter og kvinner som lever i dag, har blitt giftet bort som barn.

De lister på sine nettsider opp en rekke grunner til at barn blir giftet bort:

  • Tradisjon.
  • Kjønnsroller. Jenter blir i noen samfunn ansett som mindre verdt enn gutter, og regnes som en økonomisk byrde for familien.
  • Fattigdom. Å gifte bort jentebarnet, betyr at familien har en mindre person å forsørge. I noen samfunn betaler også mannens familie for jenta, slik at dette gir ekstra inntekter til jentas familie.
  • Sikkerhet. Noen foreldre kan anse det som jentas beste å bli giftet bort, spesielt i samfunn hvor hun ellers risikerer fysiske og seksuelle overgrep.
Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp)

VIDEO: Innvandringsministeren sier det kan være aktuelt å straffe voksne menn som kommer til Norge med koner under seksuell lavalder.

AKTUELT NÅ