NRK Meny
Normal

- Asylsøkere må tilpasse seg norske verdier

Sylvi Listhaug (Frp) vil slå hardt ned på asylsøkere som ikke respekterer norsk lov og viktige norske verdier. Kvinnelige asylsøkere skal ha samme mulighet til å få seg utdanning, lære seg norsk og få seg jobb som menn, mener hun.

Listhaug

INTEGRERING: Sylvi Listhaug mener nøkkelen til integrering er å komme seg fortest mulig ut i arbeid, både for kvinner og menn.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

– De som kommer til Norge må gjerne ta med seg sin kultur, så lenge den er i tråd med norske lover og regler og viktige norske verdier, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Listhaug sier hun vil slå hardt ned på forhold som ikke er i tråd med norske regler og med norsk kultur. Hun trekker særlig frem kjønnslemlesting og tvangsekteskap som uakseptabelt og som forhold myndighetene vil reagere strengt på.

– Dette vil vi ikke kompromisse på, sier hun.

Verdier som ikke skal leve videre

Dessuten er hun opptatt av kvinner som kommer til Norge som asylsøkere skal få samme muligheter som menn.

– Likestilling er et viktig prinsipp i Norge. Kvinner skal ha samme muligheter som menn til å ta utdanning og få seg jobb. Vi vet at en god del kommer fra land hvor dette ikke er vanlig og hvor kvinner blir sett på som mannens eiendom. Vi må slår ned på den type verdier og den type kulturelle bakgrunn skal ikke få lov til å leve videre i Norge, sier hun.

Les også: Vi har ikke gitt Listhaug blankofullmakt

Jobbtrening og språk

Sylvi Listhaug vil endre introduksjonsopplegget for asylsøkere som kommer til Norge. Frem til nå får asylsøkere tilbud om norskopplæring den første perioden de er i landet. Først når de kan språket starter jakten på arbeid, ofte gjennom NAV.

Sylvi Listhaug mener det ligger mye god norskopplæring å komme seg fortest mulig ut i arbeid.

– Vi ønsker å få en kombinasjon av å sitte på skolebenken med å være ute på en arbeidslivsplass fra et tidlig stadium, sier Silvi Listhaug.

Utfordringen vil bli å skaffe praksisplasser. Store norske bedrifter sliter, og så mange som 60.000 unge står utenfor arbeidslivet.

– Vi må få til en dugnad i arbeidslivet og vi må legge forholdene til rette slik at det blir minst mulig byråkrati i det offentlige, sier hun.

Listhaug ønsker at asylsøkere på denne måten fortest mulig skal bidra til fellesskapet ved å betale skatt av lønnsinntektene sine, i stedet for å få offentlig støtte mens de lærer seg norsk.

Les også: Listhaug vil ha bedre kontroll

Les også: Mer enn sju av ti asylsøkere er menn

Kommuner som kan må bidra

Silvi Listhaug vil ikke gjenta Siv Jensens utfordring fra i høst om at kommunene bør si nei til å bosette flere asylsøkere.

– Min oppfordring er at kommuner som har muligheter til å bidra , bør si ja til å motta kommuner.Kommuner som har nok med boliger, har lærerkrefter og sykepleiere bør bidra, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger