Flere gravide barnebruder på asylmottak i Malmö

59 mindreårige jenter er blitt plassert på mottak i Malmö sammen med sine eldre ektemenn det siste året. Flere av dem er gravide.

Politiet overvåker asylsøkere som ankommer Malmö

MANGE HAR KOMMET TIL SVERIGE: Politiet overvåker asylsøkere som ankommer Malmö. Nå får kommunen kritikk for hvordan de har håndtert tilfellene av barneekteskap.

Foto: Johan Nilsson / TT / NTB scanpix

Det er Sydsvenskan som sammen med Sveriges Radio har avdekket de mange tilfellene av barneekteskap.

Til tross for at dette er forbudt i Sverige, er jentene bosatt sammen med sine voksne menn.

Av de 59 jentene er:

  • 13 15-åringer. Alle mennene er eldre, en av dem er 30 år. I ett tilfelle har jenta løyet om alderen.
  • 20 16-åringer. En er gift med en 36-åring. Flere var gravide da de kom til Malmö.
  • 26 17-åringer. Flere gravide, og en av dem tobarnsmamma.

Gravid 14-åring til Kirkenes

I Norge vakte det oppstandelse da det ble kjent at en 14 år gammel gravid jente fra Syria kom til Kirkenes sammen med ektemannen på 23 og en 18 måneder gammel sønn.

Ingen, verken politi, UDI eller Hero, som driver transittmottaket, reagerte på at en så ung jente snart skal bli mor for andre gang. Eller at hun trolig ble tvangsgiftet bort som 11-12-åring i Syria. Det statlige barnevernet ble først koblet inn etter at de fikk meldinger fra andre i mottaket.

Vurdert som tryggest hos partner

Ifølge det svenske regelverket skal barn under 18 år bo på egne steder, men Malmö har tillatt at alle de 59 jentene bor sammen med sine voksne menn.

Malmö har vurdert at jentenes sikkerhet, trygghet og omsorg kan ivaretas av partner i påvente av plassering i en kommune.

Barneombudet Fredrik Malmberg og tidligere riksadvokat Sven-Erik Alhem er blant dem som har kritisert Malmös håndtering.

Alle saker behandles på nytt

Malmös kommunalråd Carina Nilsson (S) har nå gitt instruks om at alle plasseringer av jenter med voksne menn skal utredes på nytt. Hun har gjort det klart at barneekteskapene opphører i Sverige.

Malmö er ikke det eneste stedet der dette forekommer.

Sveriges Radio har spurt seks kommuner om de tillater mindreårige jenter å bo sammen med sine eldre ektefeller, og fem av dem svarer ja. Kun Göteborg sier at de som utgangspunkt skiller ektefeller, dersom en mindreårig er gift med en voksen. Den mindreårige får da samme behandling som om hun hadde kommet alene.

Jurist: Ikke ulovlig

Selv om det ikke er tillatt å inngå ekteskap med en mindreårig i Sverige, er det ikke dermed sagt at slike ekteskap inngått i et annet land ikke skal respekteres i Sverige, skriver advokat Carina Saf et i debattinnlegg i Dagens Samhälle. Derimot kan det være en krenkelse av mannens rettigheter om han forhindres å bo sammen med sin kone, skriver hun.

Også i Danmark kan mindreårige asylsøkere bli plassert sammen med sine voksne ektefeller. Det avgjøres fra sak til sak hva som er hensiktsmessig, skriver Berlingske Tidende.

SISTE NYTT

Siste nytt