NRK Meny
Normal

Frp forventer nytt nederlag for regjeringen

Frp har ingenting å gi KrF og Venstre når jordbruksavtalen skal behandles i Stortinget, sier Øyvind Korsberg. – Det sporet kan de bare glemme.

 Øyvind Korsberg

KALD SKULDER: Nestleder i næringskomiteen, Øyvind Korsberg fra Frp, avslår invitten fra KrF og Venstre om først å forsøke å finne en løsning med regjeringspartienes representanter i næringskomiteen.

Foto: Knudsen, Knut Erik / VG

Regjeringen og støttepartiene KrF og Venstre ble ikke enige om jordbruksavtalen i natt. Nå er det opp til stortingsflertallet om de skal godta statens tilbud til bøndene eller ikke.

– Vi kommer til å forsvare proposisjonen som regjeringen legger fram. Vi på Stortinget har ikke noen nye og flere midler enn det som allerede ligger på bordet, sier første nestleder i næringskomiteen, Øyvind Korsberg fra Frp.

– Vi får se hvor mange nederlag regjeringen tåler

Dermed avslår han invitten fra KrF og Venstre om først å forsøke å finne en løsning med regjeringspartienes representanter i næringskomiteen.

– Det sporet kan de glemme, dersom de forventer mer fra vår side, slår han fast.

– Men sender du ikke KrF og Venstre da rett inn i armene på Arbeiderpartiet?

– Jeg tror vi får en ny variant av Utsira, sier han og viser til at støttepartiene og den rødgrønne opposisjonen sist fredag påla regjeringen at hele Utsirahøyden i Nordsjøen skal få strøm fra land allerede i oppstartsfasen.

Ifølge Korsberg er det «åpenbart at det er den veien KrF og Venstre ønsker å gå».

– Det overrasker meg ikke. Så får vi bare se hvor lenge regjeringen aksepterer å gå på politiske nederlag. Det går vel en smertegrense for enhver regjering.

– Nærmer smertegrensen seg nå?

– Det har jeg ikke grunnlag for å svare på. Det må regjeringen avgjøre, sier han.

Storberget og Hjemdal

FRIR: Arbeiderpartiets Knut Storberget i samtale med KrFs Line Henriette Hjemdal i forkant av Politisk Kvarter fredag morgen.

Foto: Svein Olsson / NRK

Ap inviterer KrF og Venstre til møte

På motsatt side står Arbeiderpartiets Knut Storberget.

Han gjør det nå klart at de vil forsøke å danne flertall med KrF og Venstre for å endre statens tilbud til bøndene.

– Vi sender et brev til dem i dag der vi ber om et møte på mandag, eventuelt tirsdag i forkant av høringen, sier Storberget til NRK etter Politisk kvarter fredag morgen.

Han tror i likhet med Korsberg at regjeringen kan komme til å lide et nytt nederlag.

– Vi oppfatter at det er en genuin interesse hos KrF og Venstre for å finne en god løsning for norske bønder, uttaler Storberget.

Line Henriette Hjemdal

FORHANDLINGER: Line Henriette Hjemdal og Knut Storberget møtte i Politisk Kvarter fredag morgen.

Foto: Svein Olsson / NRK

Om regjeringens tilbud i jordbruksoppgjøret blir stemt ned i Stortinget, vil det bryte med tradisjonen om at det er regjeringen som forhandler på vegne av staten.

Både Frps landbruksminister Sylvi Listhaug og Høyres Julie Brodtkorp har advart mot å tukle med forhandlingsinstituttet.

– Jeg reagerer veldig på at vi blir beskyldt for å bryte med forhandlingsinstituttet av de samme partiene som dagen før saken kommer opp i statsråd forhandler utover natten. Det provoserer meg. Dette burde vært håndtert før de forhandlet med bøndene, sier Storberget.

Hjemdal: Vil først snakke med Høyre og Frp

Til tross for nattens brudd, og beskyldninger om usannheter i etterkant, sier landbrukspolitisk talsperson i KrF, Line Henriette Hjemdal, at hun fortsatt vil snakke med regjeringen.

– Jeg vil ta initiativ til samtaler med Høyre og Frp på Stortinget, sier Hjemdal.

– Dere har jo akkurat snakket med dem?

– Vi har snakket med regjeringen. Ikke med stortingspartiene. Vi er 169 representanter på Stortinget som nå må ta ansvar, svarer Hjemdal.

– Hva svarer du til invitasjonen fra Arbeiderpartiet?

– Hvis det kommer en invitasjon, får vi forholde oss til den.

– Vi vet at det kommer en invitasjon. Hva svarer dere?

– Det får vi komme tilbake til, svarer Hjemdal.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger