Hopp til innhold

Forsvarer hemmelighold om terrorsikkerhet

Kontrollkomiteen på Stortinget skal ha fått alvorlige og skjerpende opplysninger i løpet av dagen. I dagens høring forklarer blant annet Forsvaret seg om manglende terrorsikring.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på vei til Kontroll- og konstitusjonskomiteen som har lukket høring om sikring av viktige offentlige bygg og installasjoner.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) var svært sparsommelig med å kommentere innholdet i dagens lukkede høring på Stortinget om terrorberedskap, på bakgrunn av riksrevisor Per Kristian Foss knusende rapport over politiet, forsvar og regjeringens arbeid med objektsikring.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen Martin Kolberg på vei til lunsj under høringen om terrorsikring.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kilder NRK har snakket med i opposisjonspartiene gjennom dagen betegner den nye informasjonen komiteen har fått som alvorlig og skjerpende.

Flere gir uttrykk for at saken ser styggere ut for regjeringen og sikkerhetsmyndighetene nå enn før den lukkede høringen startet mandag morgen.

Høyres mann kaller høring unødvendig

– Jeg skal henge bjella på katten, sa Foss til NTB, i forkant av høringen.

Han var den første som forklarte seg i høringen til Stortingets kontrollkomité. Komiteen vedtok i slutten av april å gjennomføre en lukket høring ettersom deler av Riksrevisjonens rapport fra 2015 om svakhetene ved terrorsikringen i Norge er hemmeligstemplet.

Kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Riksrevisor Per-Kristian Foss på vei til Kontroll- og konstitusjonskomiteen i høringen om terrorsikring av sentrale objekter.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det dreier seg om svakheter innenfor politiet og Politidirektoratet (POD).

Les: Hardt presset Solberg stilt til veggs om beredskapsarbeid

Martin Kolberg understreket i lunsjpausen mandag at han og komiteen har fått svar i den lukkede høringen som de ikke ville fått ellers, men kunne av hensyn til at høringen er gradert ikke gå inn på hva nytt politikerne har fått vite av riksrevisoren, PST-sjefen, forsvarssjefen og andre nøkkelpersoner som stiller i høringssalen i Stortingets kjeller mandag.

Partiene i regjeringsposisjon uttrykte misnøye med høringen.

– Denne høringen var unødvendig. For Stortingets del har man ikke kommet veldig mye lenger i dag, sier Michael Tetzschner (H), medlem i kontrollkomiteen.

Uenige om terrorvirkeligheten

En til tider pikant krangel har pågått mellom Riksrevisjonen og regjeringen siden i fjor høst om offentliggjøringen av et sammendrag av rapporten, som også er hemmeligstemplet.

Både Forsvaret og politet er uenige med Riksrevisjonen om deres evne til å terroriskre. Det kom frem i en åpen høring tidligere i år.

En rekke partier har bedt om en avgradering, men dette ble nylig nedstemt i Stortinget med knapt flertall, der KrF valgte å støtte regjeringen.

Foss har tidligere reagert skarpt på hemmeligholdet og har omtalt den rapporten som er offentliggjort, som «sminket».

Ifølge Riksrevisjonens rapport er verken Forsvaret eller politiet, sammen eller hver for seg, i stand til å tilstrekkelig beskytte kritisk infrastruktur ved terrorangrep og sabotasje.

– Regjeringen har forsvart seg med at rapporten er et øyeblikksbilde fra 2015, og at ting er mye bedre nå?

– Det sier de alltid. Det preller litt av. Situasjonen i 2015 lå langt etter det Stortinget hadde vedtatt i 2013. Vi har søkt en forklaring på hvorfor, uttalte Foss før høringen.

Les: Bekymret for terrorsikringen i norske byer

AKTUELT NÅ