I Malmö har problemet med fakturabløff-selskaper blitt så omfattende at de har satt ned en egen spesialgruppe som bare jobber med dette. Det har ført til at flere slike nettverk har blitt rullet opp. Både bakmenn og telefonselgere har blitt dømt for bedrageri.
Et av selskapene svensk politi ennå ikke har startet full etterforskning av, har henvendt seg spesielt mot det norske markedet og utnyttet folks uvitenhet om internett.
Under flere forskjellige navn har de ringt norske bedrifter og enkeltmannsforetak og sagt at noen at i ferd med å stjele deres domenenavn, men at de kan komme dem i forkjøpet for en registreringsavgift på et par tusen kroner, pluss det samme i fast årsavgift.
Problemet er at det ikke er sant at noen andre vil stjele nettadressen til bedriften, og at det bare koster noen hundre kroner selv å registrere et slik navn på nett.
Gjør man det selv får man også en .no-adresse som er mye mer relevant for en norsk bedrift enn en .com-adresse.
Nesten bare anmeldelser fra Norge
MØRKETALL: Politioverbetjent Stefan Olsson i Malmö-politiet er ganske sikker på at mange nordmenn som har blitt lurt aldri anmelder.
Foto: Trond Stenersen / NRK– Siden slutten av 2011 har vi fått inn 55 anmeldelser mot dette selskapet og nesten alle er fra Norge, forteller politioverbetjent, Stefan Olsson i bedrageriseksjonen ved politiet i Malmö til NRK.
Les også:
Det svenske domenesalg-selskapet kjent under navnet NDH Sweden AB, og tidligere Nordic Domain Hosting, har blitt drevet av to svenske menn på 32 og 40 år.
Det er nå slått konkurs. Metodene som brukes for å lure bedrifter brukes også gjennom flere andre selskapsnavn, blant annet Bolerino AB og 24 One AB.
Nå er de to bakmennene i ferd med å etablere et lignende selskap med adresse i Tallinn i Estland – under navnet One Net OÜ.
De har også hatt sitt eget inkassoselskap Nordisk Provisionsinkasso AB, tidligere European Economy Control AB, som sendte krav til blant annet norske bedrifter som ikke hadde betalt. Også dette er selskapet er nå konkurs.
NRK har fått bekreftet fra Finanstilsynet i Norge at inkassoselskapet og bakmennene har fått tilbakekalt tillatelsen for inkassovirksomhet i Norge på permanent basis. Vedtaket fra tilsynet kom i 2012:
Med seg har de også hatt en advokat som har sendt skriftlige advarsler og krav til personer som har omtalt selskapene deres negativt på nettsider og i media.
Politiet i Sverige har kartlagt organisasjonen, men har foreløpig ikke gjort noe mer.
Skjuler seg for journalister og de som blir lurt
POSTBOKS: Flere av selskapene har oppgitt dette som sin adresse. Det er bare et postkontor med postbokser i Malmø sentrum, og nå flytter de seg også til Estland.
Foto: Trond Stenersen / NRKNRK oppsøkte et annet selskap bakmennene driver i Malmö for et par uker siden for å få tak i dem. Da traff vi ansatte som fikk vår kontaktinfo og skulle formidle kontakt. Siden har vi ikke hørt noe.
Personene har heller ikke besvart NRKs mange henvendelser på telefon og e-post. Deres advokat avviste oss kontant og la på røret da vi ringte ham, siden har han ikke tatt telefonen.
Selskapene deres har byttet navn flere ganger og adressen de har oppgitt på fakturaer og på sine nettsider går til et postkontor med bankbokser i Malmö.
Flytter virksomheten til Estland
Selskaper har vært aktivt i flere år. Nå har det altså blitt slått konkurs og det ser ut som bakmennene er i ferd med å flytte virksomheten til Tallinn. Politiet tror anmeldelsene de har fått bare er toppen av isfjellet.
– Vi har jo merket mens vi har jobbet med dette at det er en forsvinnende liten del som anmeldes av dem som har blitt lurt. De som betaler de anmelder som regel ikke heller. De innser kanskje at de har blitt lurt og synes det er pinlig ellers så vet de ikke om det. Så det finnes betydelig flere som er rammet enn det vi har anmeldelser på her, sier Olsson i Malmö-politiet til NRK.
– Tror du at de ikke vet at de kan anmelde til dere?
– Det kan jo være forklaringen. Ellers er det sånn at den enkelte ikke rammes spesielt hardt og kanskje tenker at ok det er bare et par tusen kroner jeg gikk på en smell. Men når man legger dette sammen blir det jo helt andre beløp.
– Tenker du at det bør være bedre samarbeid mellom norsk og svensk politi på dette feltet?
– Samarbeid er alltid bra hvis man skal få stopp på dette, absolutt.
Les også:
Les også:
Omsettes for en milliard
I Sverige blir det anslått at det omsettes med falske fakturaer for rundt en milliard kroner i året. Det skaper stor problemer for svenske bedrifter. Derfor har politiet satt ned en egen spesialgruppe som jobber bare med dette.
I tillegg la den svenske regjeringen for en måned siden fram et nytt lovforslag som skal gjøre det enklere for politi å etterforske fakturasvindel.
Les om lovforslaget: Skärpta straff mot systematiska fakturabedrägerier
I dag er det slik at politiet må bevise hvert enkelt lovbrudd i slike saker. Når et selskap kan sende ut flere tusen falske fakturaer sier det seg selv at det blir en svært omfattende etterforskningsjobb for politiet å gå inn i disse sakene.
Slik reglene er i dag må politiet kontakte hver enkelt bedrift som har blitt lurt. Slik er det også i Norge.
Les også:
Egen lov mot fakturasvindel
INNSATS: Justisminister i Sverige, Beatrice Ask, foreslår egne regler for å ta de som systematisk lurer bedrifter.
Foto: Georges Gobet / Scanpix/AFPI Sverige vil derfor regjeringen innføre en egen lov som skal gjøre systematisk fakturasvindel ulovlig. Målet er at det skal bli enklere for politiet å etterforske denne typen lovbrudd ved at de slipper å kontakte alle som har blitt utsatt for det og at straffen skal bli strengere.
Forsøk på fakturasvindel skal i seg selv også bli ulovlig. Loven skal ha en strafferamme på mellom et halvt år og seks års fengsel.
– For å kunne bekjempe og straffeforfølge fakturasvindel kreves det nye og effektive verktøy for rettsvesenet. Da kan det at å gjøre systematisk fakturasvindel straffbart gjøre en forskjell, sa justisminister Beatrice Ask da lovforslaget ble presentert for en måned siden.
– At det i seg selv å sende ut falske fakturaer gjøres til en forbrytelse skal hjelpe oss å bekjempe fakturasvindel. Det er viktig for bedriftenes sikkerhet at det gjøres noe med problemet, sier næringsminister Annie Lööf (C).