Hopp til innhold

Forsker om polsk-norsk diplomatstrid: – Ikke hørt om liknende

NUPI-forsker Jakub Godzimirsk mener norske myndigheter har tatt et uvanlig skritt ved å erklære den polske konsulen Sławomir Kowalski uønsket i Norge.

Filmen er tatt opp av konsulen Sławomir Kowalski selv og er lagt ut på flere polske nettsider. Den viser en polsk familie, barnevernet og norsk politi. Politiet prøver å få kosulen til å forlate bygget og fortelle at han er bortvist fra Hamar sentrum.

Filmen er tatt opp av konsulen Sławomir Kowalski selv og er lagt ut på flere polske nettsider. Den viser en polsk familie, barnevernet og norsk politi. Politiet prøver å få konsulen til å forlate bygget og sier at han er bortvist fra Hamar sentrum.

Forskeren ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) har ikke hørt om tilsvarende saker de siste 25 årene.

– Det var et uvanlig skritt. Norske myndigheter bør ha gode grunner for å satse på en slik løsning, sier Godzimirsk til NRK.

UD ba i januar Polen om å kalle hjem konsulen, men Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz fastslo imidlertid kort tid etter at konsulen blir på kontoret som planlagt til slutten av juni.

Jakub M. Godzimirski forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

UVANLIG: Forsker Jakub M. Godzimirski ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) mener norske myndigheter har tatt et uvanlig skritt. Arkivfoto.

Foto: Christopher Olssøn

– Med tanke på at konsulen skulle forlate Norge om fem måneder, så man kunne kanskje ventet, mener Godzimirsk.

– Skader forholdet

NUPI-forskeren tror saken vil skade forholdet mellom Norge og Polen på kort sikt, men ikke på lang sikt. Han er usikker på om norske myndigheter har handlet klokt.

Kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet (UD) sier de har fått gjentatte klager på konsulen.

– Klagene går på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, samt hindring av deres arbeid. Dette er noe vi har tatt opp med ambassaden ved en rekke anledninger over flere år og til slutt så vi oss nødt til å ta fra han statusen som diplomat i Norge, sier hun.

Polens ambassade i Oslo

AMBASSADE: Polens ambassade på Olav Kyrres plass på Frogner i Oslo. Det er her den polske konsulen Sławomir Kowalski jobber.

Foto: ANDREAS KRANTZ / NRK

Filmet bortvisning

Konsulen skal også ha nektet å etterkomme pålegg fra politiet og er ved noen anledninger blitt politianmeldt. NRK har sett en video som er publisert på Youtube der konsulen selv filmer en hendelse der han blir bortvist av politiet fra et barnevernskontor på Hamar.

Kowalski skal ha vært der for å yte konsulær bistand til en polsk familie, men de ansatte i barnevernet oppfatter han som truende og kontakter politiet.

Kowalski har flere ganger blitt omtalt av norske medier i forbindelse med saker knyttet opp til barnevernet i Norge. Han skal blant annet ha bidratt aktivt for å bistå polske familier som har vært i konflikt med barnevernet.

–– Et veldig følsomt felt

NUPI-forskeren tror at bistand i barnevernssaker er bakgrunnen for at konsulen er erklært uønsket i Norge.

– Slik jeg tolker det handler denne saken først og fremst om hvordan den polske konsulen har valgt å forholde seg til saker mellom polske borgere i Norge og det norske barnevernet. Det omhandler barn og det er et veldig følsomt felt, sier Godzimirsk.

Norsk UD svarer at erklæringen ikke handler om at konsulen har engasjert seg i barnevernssaker.

– For oss er det viktig å understreke at dette hverken har noe med sakene han har jobbet med å gjøre eller hvilket land han kommer fra. Det er han som enkeltpersons oppførsel og måten han har utført jobben sin på som er det viktige for oss i denne saken, sier Enstad.

Kristin Enstad i Utenriksdepartementet

UD: Kristin Enstad i Utenriksdepartementet. Arkivfoto.

Foto: Lisbeth Jørgensen / NRK

Norsk diplomat uønsket

Mandag kom svaret fra Polen. Det polske utenriksdepartementet skrev på Twitter at anklagene mot Kowalski er ubegrunnet og at de er «fornøyde med Kowalskis arbeid, spesielt hans engasjement for å forsvare interessene til polske familier.»

Polske myndigheter svarte også med å erklære en norsk diplomat uønsket. Ifølge norsk UD skal de ikke ha fått noen klager den norske diplomaten tidligere.

Laster Twitter-innhold

AKTUELT NÅ