Hopp til innhold

Norsk konsul uønsket i Polen

Utenriksdepartementet (UD) erklærte mandag at Polens konsul Slawomir Kowalski er uønsket som diplomat i Norge. Polen svarer med samme mynt og erklærer at en norsk diplomat er uønsket i landet.

Ine Eriksen Søreide

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Slik situasjonen er blitt og i tråd med internasjonal praksis er en norsk diplomat ikke lenger velkommen i Polen, heter det i en erklæring fra det polske utenriksdepartementet mandag kveld.

– Det er skuffende at Polen velger en type gjengjeldelse i denne saken, skriver konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i en e-post til NRK.

Tidligere mandag opplyste Enstad i Utenriksdepartementet til NTB at Polens konsul Slawomir Kowalski er uønsket som diplomat i Norge

– Dette skjer fordi hans personlige oppførsel ikke er forenlig med hans rolle og status som diplomat, sier konstituert kommunikasjonssjef Kristin Enstad i Utenriksdepartementet til NTB.

Utenriksdepartementet har mottatt gjentatte klager på konsulen, som blant annet går ut på truende og til dels voldelig oppførsel mot offentlige tjenestemenn, og at han har hindret dem i deres arbeid, skriver NTB.

Han skal også ha nektet å etterkomme pålegg fra politiet og er ved noen anledninger blitt politianmeldt. Konsulens oppførsel har blitt tatt opp gjentatte ganger med Polens ambassade de siste årene.

Enstad skriver at Utenriksdepartementet ikke har fått klager fra polske myndigheter på norske diplomaters oppførsel i Polen.

– Det er derfor helt urimelig at Polen som en reaksjon utviser en norsk diplomat, skriver Enstad.

Nødt til å erklære ham uønsket

I henhold til Wien-konvensjonen om diplomatisk samkvem har Norge rett til å erklære personer med diplomatstatus i Norge for uønsket. Dette innebærer ifølge UD en plikt for Polen til enten å tilbakekalle angjeldende person eller bringe hans tjenestegjøring ved ambassaden til opphør.

– Utenriksdepartementet oppfordret polske myndigheter til å hjemkalle konsulen, som er normal fremgangsmåte før noen fratas sin status som diplomat med privilegier og immunitet i Norge. Når denne anmodningen ikke er blitt etterkommet, har UD sett seg nødt til å erklære ham uønsket som diplomat i Norge, opplyser Enstad.

Barnevernskonflikter

Kowalski har flere ganger blitt omtalt av norske medier i forbindelse med saker knyttet opp til barnevernet i Norge. Han skal blant annet ha bidratt aktivt for å bistå polske familier som har vært i konflikt med barnevernet.

UD ba i januar Polen om å kalle hjem konsulen, men Polens utenriksminister Jacek Czaputowicz gikk imidlertid ut kort tid etter og fastslo at konsulen blir på kontoret som planlagt til slutten av juni.

Det polske utenriksdepartementet skriver på Twitter at anklagene mot Kowalski er ubegrunnet og at de er «fonøyde med Kowalskis arbeid, spesielt hans engasjement for å forsvare interessene til polske familier.»

SISTE NYTT

Siste nytt