Skjeggkre har spredt seg raskt over hele landet siden det først ble oppdaget her i landet i 2013.
Skjeggkre gjør under normale forhold liten skade, ifølge Folkehelseinstituttet, men de blir regnet som skadedyr ettersom mange synes de er ekle og ubehagelige. De er også så godt som umulige å bli kvitt om det først har kommet inn i en bolig.
Protector Forsikring har en stor del av markedet for eierskifteforsikring i Norge. Selskapets reservetap kommer derfor av at skjeggkreene kan reduserer en boligs verdi, skriver selskapet i en børsmelding mandag morgen.
– Skjeggkrebestanden dukker opp i boliger som selges, og vi har forsikret dette ansvaret som boligselger har, sier administrerende direktør Sverre Bjerkeli i Protector Forsikring.
Selskapet regner med flere saker der folk klager over at det er skjeggkre i boligen de har kjøpt.
Skjeggkre kan komme inn i hjemmet ditt via papir, gipsplater og pappesker som brukes til transport. Her er skadedyrene fanget i en såkalt limfelle.
Foto: MycoteamMener skjeggkre ikke reduserer verdien
NRK skrev i sommer at spredning av skjeggkre har skapt økt frykt nettopp blant boligselgere og -kjøpere,
Protector skriver i børsmeldingen at de og andre forsikringsselskaper vil utfordre praksisen der skjeggkre regnes som et skadedyr som reduserer verdien på boligen. Insektet gjør ingen skade og vil snart være vanlig i norske hjem, mener Protector.
– Det finnes etter alle praktiske formål overalt i samfunnet i dag. Dette er, etter vår oppfatning, allerede en normaltilstand, sier Bjerkeli.
Vil endre praksis
Selgeren har plikt til å opplyse i egenerklæringsskjema dersom det er skadedyr i boligen. Og har du kjøpt eller solgt bolig med skjeggkre, kan det etter dagens rettspraksis være muligheter for store prisavslag dersom det kan defineres som en vesentlig mangel ved boligen
- Les også: Dette kan du gjøre for å unngå skjeggkre i huset.
Det finnes ingen måte å endelig bli kvitt skjeggkre på enn så lenge.
Foto: Carl-Erik Eriksson / Trondheim kommune
Protector har tapt flere saker der boligkjøper har fått erstatning etter å ha funnet skjeggkre. Blant annet fikk en huskjøper tilkjent 500.000 kroner i august.
Selskapet sier at det nå vil anke slike erstatningssaker oppover i rettssystemet for å endre rettspraksis.
– Det er åpenbart at vi er villige til å gå til Høyesterett. Vi må etablere en rettstilstand på området, sier Bjerkeli.
Trives i papp
Skjeggkre trives spesielt godt i papp og lim, og de kommer ofte inn i boliger gjennom pappemballasje. I løpet av de tre første månedene i 2018 hadde Folkehelseinstituttet registrert nærmer 500 bekjempelser av skjeggkre i landet.
De små insektene, som kan bli opp mot 2 centimeter lange, lever av cellulose. Det kan ta hele tre år før et skjeggkre vokser fra et egg og til å bli et voksent insekt. Dermed kan de være vanskelige å oppdage før lenge etter at de er kommet inn i en bolig.