Hopp til innhold

Forsikringsselskap kan tape 146 mill. på skjeggkre – nå vil de omdefinere skadedyret

Skjeggkre blir stadig vanligere i norske boliger, og selskapet Protector Forsikring varsler at det vil få et reservetap på 146 millioner på grunn av insektinvasjonen.

Skjeggkre

Det oppdages stadig nye tilfeller av skjeggkre i Norge. Det koster eierskifteforsikringsselskapet Protector nesten 150 millioner kroner.

Foto: Nokas skadedyrkontroll

Skjeggkre har spredt seg raskt over hele landet siden det først ble oppdaget her i landet i 2013.

Skjeggkre gjør under normale forhold liten skade, ifølge Folkehelseinstituttet, men de blir regnet som skadedyr ettersom mange synes de er ekle og ubehagelige. De er også så godt som umulige å bli kvitt om det først har kommet inn i en bolig.

Protector Forsikring har en stor del av markedet for eierskifteforsikring i Norge. Selskapets reservetap kommer derfor av at skjeggkreene kan reduserer en boligs verdi, skriver selskapet i en børsmelding mandag morgen.

– Skjeggkrebestanden dukker opp i boliger som selges, og vi har forsikret dette ansvaret som boligselger har, sier administrerende direktør Sverre Bjerkeli i Protector Forsikring.

Selskapet regner med flere saker der folk klager over at det er skjeggkre i boligen de har kjøpt.

Skjeggkre på limfelle

Skjeggkre kan komme inn i hjemmet ditt via papir, gipsplater og pappesker som brukes til transport. Her er skadedyrene fanget i en såkalt limfelle.

Foto: Mycoteam

Mener skjeggkre ikke reduserer verdien

NRK skrev i sommer at spredning av skjeggkre har skapt økt frykt nettopp blant boligselgere og -kjøpere,

Protector skriver i børsmeldingen at de og andre forsikringsselskaper vil utfordre praksisen der skjeggkre regnes som et skadedyr som reduserer verdien på boligen. Insektet gjør ingen skade og vil snart være vanlig i norske hjem, mener Protector.

– Det finnes etter alle praktiske formål overalt i samfunnet i dag. Dette er, etter vår oppfatning, allerede en normaltilstand, sier Bjerkeli.

Vil endre praksis

Selgeren har plikt til å opplyse i egenerklæringsskjema dersom det er skadedyr i boligen. Og har du kjøpt eller solgt bolig med skjeggkre, kan det etter dagens rettspraksis være muligheter for store prisavslag dersom det kan defineres som en vesentlig mangel ved boligen

Protector har tapt flere saker der boligkjøper har fått erstatning etter å ha funnet skjeggkre. Blant annet fikk en huskjøper tilkjent 500.000 kroner i august.

Selskapet sier at det nå vil anke slike erstatningssaker oppover i rettssystemet for å endre rettspraksis.

– Det er åpenbart at vi er villige til å gå til Høyesterett. Vi må etablere en rettstilstand på området, sier Bjerkeli.

Trives i papp

Skjeggkre trives spesielt godt i papp og lim, og de kommer ofte inn i boliger gjennom pappemballasje. I løpet av de tre første månedene i 2018 hadde Folkehelseinstituttet registrert nærmer 500 bekjempelser av skjeggkre i landet.

De små insektene, som kan bli opp mot 2 centimeter lange, lever av cellulose. Det kan ta hele tre år før et skjeggkre vokser fra et egg og til å bli et voksent insekt. Dermed kan de være vanskelige å oppdage før lenge etter at de er kommet inn i en bolig.

AKTUELT NÅ