Isabella har bulimi: Forer sykdommen med «thinspiration»

Isabella bruker timesvis hver kveld på å studere bilder av syltynne jenter. Det gir henne motivasjon til å nå sitt endelige mål: Å veie 48 kilo.

Kombo av tynne kropper postet på sosiale medier

Isabella følger blogger som fremmer spiseforstyrrelser og bruker bildene som inspirasjon til å bli tynnere. Bildene er hentet fra såkalte 'thinspiration'-blogger med tillatelse.

Foto: Katie Tegtmeyer/Creative Commons, tollieschmidt/Creative Commons/Privat

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Jeg kan sitte i timevis og bla gjennom «thinspiration»-blogger og bilder for å få motivasjon til å bli tynnere. Det forer sykdommen min, sier Isabella som ønsker å være anonym og derfor bruker et pseudonym.

NRK treffer en blid og tilsynelatende frisk 29 år gammel jente.

Hun virker ikke syk, men om få timer skal hun spise: Mye, for så å kaste det opp igjen. Det er hverdagen hennes.

Les også: Tror tynne kropper på sosiale medier fører til spiseforstyrrelser

Finner tips til hvordan kaste opp

Et knippe eksperter med lang erfaring i å behandle mennesker med spiseforstyrrelser roper alle varsko over kroppspresset på sosiale medier som oversvømmes av tynne kropper.

Isabella er en av mange som lar seg påvirke av kroppsfokuset på nett.

Hun fikk bulimi da hun var 14 år gammel. I dag skriver hun om spiseforstyrrelsen på bloggen Evig kamp, om sykdommen som tar over fornuften hennes.

– Jeg leser blant annet en blogg hvor man finner tips om hvordan man kan hindre sultfølelse og hvordan man skal kaste opp. Det er en side hvor personer med spiseforstyrrelser møtes for å få og gi tips til hvordan man blir sykere, sier hun.

(Artikkelen fortsetter)

Bilde fra blogg som fremmer spiseforstyrrelser

'Gått ned ti kilo, men ser fortsatt for dvask ut. Jeg vil at hoftebeina skal stikke ut mer.' Det skriver Isabella på en blogg som fremmer spiseforstyrrelser under et bilde hun har lagt ut av magen og hoftene sine.

Foto: Privat

Gjør det vanskeligere å bli frisk

Isabella medgir at det høres rart ut. Hun forklarer at det er som om bulimien tar over for fornuften hennes og som styrer henne inn på bloggen.

– Fornuftige Isabella er lenger og lenger bak i hodet. Hun er snart borte. «Thinspiration» gjør det definitivt vanskeligere for meg å bli frisk, sier hun.

Hun tror slanke- og anoreksiblogger, tynne og trente folk på sosiale medier og artikler om tynne kjendiser er farlig for barn og ungdom.

– I dag blir unge utsatt for kroppspress allerede fra de er 11–12 år gammel. Da er man lett påvirkelig. Jeg tror mørketallene blant dem med spiseforstyrrelser er store. Jeg tror statistikken vil gå opp de neste 10 – 15 årene, sier Isabella.

Hun forteller at hun vet om mange som sliter med vekt og mat selv om de ikke nødvendigvis har en spiseforstyrrelse.

Når hun ikke er på nett er hun selv mer avslappet i forhold til egen kropp.

– Men jeg blir stresset av at jeg blir avslappet i forhold til mat også, sier hun.

51-komma-noe. Vekten raser. 51,6 kg i dag. Jeg ser det ikke på kroppen min, bare på tallet på badevekten. Men alle andre ser det tydeligvis. Eller, de sier hvertfall at jeg ser ‘sykelig tynn’ ut, men jeg vet ikke helt, jeg. Jeg tror de overdriver, jeg tror de prøver å skremme meg.

Sitat fra bloggen til Isabella

La ut bilder av trening og mat

For rundt ett år siden anså Isabella seg som frisk. Da hadde hun klart å ikke kaste opp på rundt tre år.

– Men selv om jeg ikke kastet opp var jeg opptatt av å ha kontroll. Jeg planla alle måltider og trente gjerne flere ganger daglig. Jeg la ut bilde av den sunne maten jeg spiste og bilder av at jeg trente. Jeg var nok ikke frisk, men kroppen min hadde det i det minste bedre.

– Hva tenker du om fremtiden?

– De varierer. Det hender jeg tenker at fremtiden er håpløs, og at det ikke gjør noe om jeg dør. Andre ganger er jeg mer optimistisk og ser for meg en fremtid med kjæresten min. Men jeg blir nok aldri helt frisk, sier Isabella.

Søsteren min sier jeg ser sykelig tynn ut, men jeg gjør ikke det. Greit, jeg er tynn, jeg ser det, men jeg ser også at det er masse å ta i på lårene mine. Tykke, feite, stygge lår. Jeg ser det, jeg har jo øyne, jeg ser det i speilet at lårene mine er tykke.

Sitat fra bloggen til Isabella

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger