Flere unge på antidepressiver

Antallet brukere av legemidlet pysykofarmaka har økt med over 50 prosent i aldersgruppen fra 20 til 29 år. Unge er ekstra utstatt for psykiske problemer i studietiden, mener Mental Helse Ungdom.

Piller, tabletter

Stadig flere unge bruker antidepressiva.

Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Tall fra reseptregisteret viser at antallet unge brukere av medisin for ADHD, antidepressiva og gruppen sovemedisin og beroligende midler har økt med hele 50,2 prosent, fra 2005 til 2015, skriver studentavisen Khrono.

Det utgjør om lag 23.918 nye brukere i aldersgruppen fra 20 til 29 år. Totalt var det 71.534 brukere av den typen medikamenter i aldersgruppen i 2015.

Adrian Lorentsson hos Mental Helse Ungdom, mener studietiden kan gjøre unge ekstra utsatt for psykiske problemer.

- Sårbar gruppe

- Studenter er i en utsatt situasjon og de er en sårbar gruppe som man burde ta mer på alvor enn i dag. Studenter går ofte rundt med en del stress, både med tanke på fremtidsutsikter, men også eksamen og karakterpress. Mange er i en periode av livet hvor de jobber mye og føler de ikke strekker til, og det kan øke risikoen for psykiske problemer, sier Lorentsson til avisen.

Han mener mange ikke vet hvor de skal søke hjelp.

Undersøkelsen viser også at andelen brukere er høyere hos kvinner enn hos menn.

— Det at det er flere kvinner enn menn som får utskrevet antidepressiva skyldes nok både at flere kvinner er utsatt for denne tilstanden, men også at flere kvinner har lettere for å søke hjelp for denne typen plager enn det menn har, forklarer Simon Øverland, fagdirektør psykisk helse og rus ved Folkehelseinstituttet til studentavisen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger