NRK Meny
Normal

Flere sykler året rundt

Sykling på vinterføre blir stadig mer populært. Nå sliter sportsbutikkene med å kunne tilby dekk til alle de ivrige syklistene.

Noer

Helårssyklist: Hver dag sykler Ragnhild Noer seks kilometer til og fra jobben.

Foto: Odd Iversen

Ifølge den nasjonale reisevaneundersøkelsen er det forholdsvis få som sykler seg gjennom vinteren. Samtidig er andelen som bruker sykkelen på vinterstid doblet på fire år.

Frisk luft og gratis trim

Hver dag tar høyesterettsdommer Ragnhild Noer fatt på stigningen på rundt 150 høydemeter fra Oslo sentrum og hjem til Nordberg.

– Jeg får frisk luft og gratis trim, så det er mange fordeler med å kunne sykle til og fra jobb også på vinteren, sier Noer.

Hun sier piggene på dekkene er avgjørende for at hun føler seg trygg på glatta.

– Så lenge jeg har piggdekk føler jeg meg trygg. Da kan jeg sykle selv om det er speilblankt, sier Noer.

– Salget har eksplodert

Nå i høst og vinter har etterspørselen etter piggdekk til sykkel vært så stor at butikkene ofte har vært utsolgt for de vanligste dimensjonene.

xxl

Tobias Gundersen i XXL sier han merker større interesse for sykling på vinterstid.

Foto: Odd Iversen

Selgerleder ved XXL på Majorstua i Oslo, Tobias Gundersen, sier salget av piggdekk har økt med 25 prosent det siste året.

– Vi har fortsatt noen få dekk igjen på lager, men vi sliter med å kunne tilby dekk til alle fordi etterspørselen har blitt så stor, sier Gundersen. Det er en forretningshemmelighet akkurat hvor stort salget er, men han sier det er snakk om et betydelig antall.

Også på Anton Sport merker de økt etterspørsel etter piggdekk til sykkel.

Fra 2013 til 2014 økte salget med over 100 prosent.

– I år har salget av piggdekk økt med ytterligere 40 prosent hos oss, salget har virkelig eksplodert de siste årene, sier Morten Borgersen i Anton Sport.

pigg

Dekkene går som varmt hvetebrød i sportsbutikkene om dagen. Flere steder er det helt utsolgt for dekk med pigger.

Foto: Odd Iversen

Satser på sykkelvei

Statens vegvesen sier de vil satse mer på gode gang- og sykkelveier ved å sette inn store ressurser på å brøyte, koste og strø.

Samtidig vil flere byer bedre vintervedlikeholdet av sykkelveier og sykkelfelt.

Prosjektleder i Statens vegvesen, Eivind Stangeland, sier det er store planer for ytterligere forbedring av sykkelveiene i fremtiden.

– Vi innførte i 2013 barveisstrategi på sykkelveier i Trondheim, Ålesund, Bergen, Stavanger, Oslo og Holmestrand. Det har fungert godt, men vi ønsker at det skal bli enda bedre så flere kan sykle hele året, sier Stangeland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger