Hopp til innhold

Flere ulykker på sjøen

Strandfolket nyter det flotte sommerværet, men det betyr også flere ulykker. Hittil er det reddet like mange mennesker fra drukning som i hele fjor, viser tall fra Redningsselskapet.

Hittil er det reddet like mange menneskeliv fra drukning som i hele fjor, viser tall fra Redningsselskapet.

MANGE ULYKKER: Antall drukningsulykker er tidoblet i år sammenlignet med i fjor, viser tall fra Redningsselskapet. Hittil i år er 12 mennesker reddet fra drukning på sjøen, noe som er like mange som i løpet av hele 2013.

– Vi ser helt klart en økning av antall ulykker. Vi ser mange familier som er ute på tur i båt, og spesielt her i Oslofjorden har vi de aller fleste oppdragene nå i sommermånedene, forteller skipsfører Pål Abrahamsen i Redningsselskapet.

Redningsselskapet

PÅ VAKT: Skipsfører Pål Abrahamsen i Redningsselskapet. sier ulykkene skyldes alt fra dårlig vær, høyhastighetsulykker, sykdomstilfeller eller hjertestans, forteller skipsføreren.

Foto: Terje Haugsnes / NRK

Hittil i år er 12 mennesker reddet fra drukning, noe som er like mange som i løpet av hele 2013.

Onsdag ble en mann i 50-årene reddet fra en drukningsulykke i Sogn og Fjordane.

Mange drukningsulykker

Ulykkene kan skyldes alt fra dårlig vær, brann, høyhastighetsulykker, sykdomstilfeller til hjertestans, forteller skipsføreren.

Men dessverre er det ikke bare flere som blir reddet. Tall fra Norsk Folkehjelp viser at flere omkommer i drukningsulykker.

Fra første halvår har dødstallet steget med 15 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Onsdag døde en mann i 50-årene i en drukningsulykke i Hedmark.

Bedre holdninger og godt sommervær

Hovedårsaken til de mange ulykkene skyldes det gode sommerværet, som gjør at mange trekker ut til strender og til vannet, forteller generalsekretær i Redningsselskapet, Rikke Lind.

Redningsselskapet

FOLK ER FLINKE: Generalsekretær i Redningsselskapet synes folk er veldig flinke ute på sjøen. – De har gode holdninger når de er ute på vannet og veldig mange bruker.

Foto: NRK

Men økningen er likevel sammensatt.

– Flere og flere er ute på sjøen enn tidligere, flere tar båtførerprøven, flere henvender seg til oss om assistanse og det kan skyldes at vi har blitt dyktigere til å redde folk, forklarer Lind.

Samtidig er skipsføreren og generalsekretæren begge enige om at det har skjedd en holdningsendring blant det norske folk.

– Folk er veldig flinke. De har gode holdninger når de er ute på vannet og veldig mange bruker. Vi ser også at flere av de vi redder har brukt redningsvest, og det er vi veldig glade for, sier Lind.

Flere ulykker på sjøen

FLERE REDNINGSSKØYTER: Redningsselskapet er i bedre beredskap med flere og toppmoderne redningsskøyter som er raskere enn før.

Foto: Terje Haugsnes / NRK

Flest menn som trenger hjelp

Av dem som har blitt reddet, er det flest menn i alderen 40–60 år.

– Mennene er overrepresentert, og det kan skyldes at det er flest menn som bruker båt, om det er fritidsbåt, fiskebåt eller kajakk, forteller hun.

Tallene viser også at flest har blitt reddet i Nord-Norge. Ellers, er fylkene langs kysten som for eksempel Hordaland og Østfold, godt representert.

Mange av ulykkene har det oppstått brann i båten, noe som har en sammenheng med det elektriske anlegget, forteller Lind.

– Mange har en rekke flere duppeditter med seg enn i båten nå enn før – alt fra smarttelefoner til Ipad. Det er ikke alltid at det elektriske anlegget er dimensjonert for så mye som det er behov for, så anbefalingen er å kjøpe et ekstra batteri, oppfordrer Lind.

Videre forteller hun at Redningsselskapet er i bedre beredskap med flere og toppmoderne redningsskøyter som er raskere enn før.

I tillegg har Redningsselskapet lansert en egen applikasjon, som gjør det enkelt for skøytene å finne ut hvor du befinner deg når du trenger hjelp.

AKTUELT NÅ