NRK Meny
Normal

Fyller gatene i Seoul igjen: Krever presidentens umiddelbare avgang

Hundretusener av sørkoreanere samlet seg for sjette lørdag på rad i Seouls gater, for å kreve at president Park Geun-hye går av som følge av en korrupsjonsskandale.

Krever at president Park Geun-hye går av

DEMONSTRASJONER: Flere hundretusen samlet seg lørdag i Seouls gater for å demonstrere mot landets president.

South Korean President Park Geun-Hye speaks during an address to the nation, at the presidential Blue House in Seoul

Sør-Koreas president Park Geun-Hye.

Foto: Pool / Reuters

TV-bilder fra Seol viser enorme folkemengder som viser sin misnøye med den korrupsjonssiktede presidenten.

Ifølge Reuters har det også de fem foregående lørdagene vært flere hundre tusen mennesker i gatene med plakater, levende lys og store pappdukker av presidenten. Så langt har alle markeringene gått rolig for seg.

Nyhetsbyrået melder at det også er ventet en ny, stor demonstrasjon i løpet av kvelden, der budskapet er det samme: Park må gå av, med umiddelbar virkning.

Trues med riksrett

Få timer før lørdagens demonstrasjon hadde de tre opposisjonspartiene lagt fram et forslag om at Park skal stilles for riksrett. Dersom Park må gå av blir hun den første demokratisk valgte lederen i landet som må forlate presidentstolen før den femårige presidentperioden er over..

Riksrett-forslaget, som vil bli lagt frem for votering 9. desember, er signert av 171 av 300 medlemmer i det sørkoreanske parlamentet.

«Det er folkets vilje at president Park skal bli tvunget til å ikke lenger utføre embetet som president. Denne enerådende viljen har blitt uttrykt klart gjennom demonstrasjoner og protester, der utallige medlemmer av folket har deltatt i fredelige markeringer», på tvers av generasjoner, ideologier og bakgrunn, heter det i forslaget, ifølge Reuters.

Det er imidlertid usikkert om forslaget vil bli vedtatt ettersom det trenger støtte fra to av tre parlamentarikere.

Krever presidentens demonstrasjon

Demonstrasjonene skal ha gått fredelig for seg. Her er Park i pappdukke-versjon.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Anklages for korrupsjon

Den 64 år gamle presidenten anklages for å ha hjulpet en venninne, Choi Soon-sil, som nå er siktet for å ha presset flere sørkoreanske selskaper for store summer. Pengene skal ha gått til Chois egen stiftelse.

Park nekter for å ha gjort noe galt, men har likevel sagt unnskyld til Sør-Koreas innbyggere for sin rolle i saken.

Choi-Soon-sil på vei til avhør

Choi-Soon-sil på vei inn til et avhør om korrupsjonssaken.

Foto: YONHAP / Reuters

Skandalen som kan felle Park begynte å rulle i oktober, da et TV-selskap fant et gjenglemt nettbrett som tilhørte Choi, men likevel var fullt av presidentens taleutkast og lovtekster.

Senere viste det seg at Choi-Soon-sil skal ha fungert som en uformell rådgiver gjennom mange tiår. Hun ble satt i varetekt 1. november. Også flere andre av Parks tidligere rådgivere er pågrepet i saken.

Tilhengere ber om rolig avgang

Skal forslaget om Riksrett gå gjennom må opposisjonen også få hjelp av minst 28 medlemmer av Parks eget parti, Saenuri. Tidligere har flere Saenuri-medlemmer sagt seg villige til å støtte riksrett, men enkelte har trukket seg etter at Park annonserte at hun er villig til å gå av frivillig i april.

Parks tilhengere mener en frivillig avgang vil gi mer ro og stabilitet fram mot et nytt presidentvalg. Demonstrantene i Seoul vil imidlertid at Park går av umiddelbart, og tror ikke på den korrupsjonsanklagede presidentens lovnader.

– Park lyver når hun sier at hun vil gå av frivillig. Riksrett er den eneste muligheten som er igjen for å få henne fjernet fra makten, sier Goh Du-hwan, en 45 år gammel revisor.

Demonstrasjoner mot Park Geun-hye

Mange av demonstrantene har brukt levende lys for å markere sin misnøye.

Foto: Lee Jin-man / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger