Hopp til innhold

Gutteprostitusjon i det skjulte

Gutter med ulik etniske bakgrunn opererer som prostituerte her i landet. Sex-salget er godt organisert og mer skjult enn tidligere.

Gutter som selger sex

I 2009 avslørte programmet Brennpunkt i NRK at en del gutter selger sex, men at få vet hvordan det går med dem. Nå har Pro Sentret utarbeidet en rapport som kartlegger mannlig prostitusjon i Norge.

Det sier en godt informert kilde i miljøet i Norge til NRK.no.

Pro Senteret står bak rapporten «Et usynlig marked? Om gutter, menn og transpersoner som selger sex», som overleveres Helsedirektoratet.

Et viktig funn i rapporten er at det er lite kunnskap om det mannlige prostitusjonsmarkedet.

Etter at sexkjøpsloven trådte i kraft har det meste av sexkjøp blitt mer skjult og organisert. Å tallfeste hvor mange mannlige prostituerte det er i Norge, er derfor vanskelig.

Fra ulike land

Flere gutter enn jenter oppgir at de har prostitusjonserfaring. Pro Sentret har også fått inn en del tips om utenlandske menn som prostituerer seg i Oslo.

Disse tipsene har vært lite utfyllende og i hovedsak dreid seg om at «mange unge, utenlandske gutter selger sex». Salget skjer i sentrum og på utesteder, og den utenlandske delen av det mannlige prostitusjonsmarkedet er organisert, står det i rapporten.

Kilder i innvandrermiljøet NRK har snakket med sier at sexsalget blant gutter med ulik etniske bakgrunn er utbredt, men det er vanskelig å få noen av de impliserte til å stå fram.

Vår kilde, som kjenner miljøet godt, sier at sexsalget er utbredt og omfatter gutter både med og uten oppholdstillatelse i Norge.

Har egne sjåfører

– Det er gutter fra mange ulike etniske grupperinger som selger sex, og ikke bare svarte gutter. Adopterte gutter fra Colombia og en del thailandske gutter har kommet til den siste tiden, sier kilden, som har arbeidet med innvandrerungdom i flere år.

– Det har blitt mer organisert. I dag har også guttene egne bakmenn som kjører dem i egne biler ut av byene de opererer i til mindre tettsteder, sier kilden.

Kilden sier at sexsalget foregår ofte hjemme hos kunden.

Ikke sort/hvitt-bilde

Pro Sentret har samlet kunnskap som allerede finnes om mannlig prostitusjon i Norge med fokus på hvor prostitusjonen foregår, hvem som kjøper og selger, og hvilke hjelpebehov det er.

Liv Jessen

Leder for Pro Sentret Liv Jessen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Gutter som selger sex har vært lite omtalt. I 2009 avslørte NRKs Brennpunkt at flere gutter selger sex, men at verken myndighetene eller hjelpeapparatet ikke hadde nok kunnskap om "De glemte gutta"

LES OGSÅ: Skal gutteprostitusjon til livs

– Når nå denne rapporten foreligger, vil vi håpe at vi fortsetter å se nyansene på feltet og ikke tegner et så sort/hvitt bilde som vi har av tradisjonell kvinnelig prostitusjon, sier leder for Pro Sentret, Liv Jessen.

LES OGSÅ: Utnyttes av kyniske bakmenn

Menneskehandel

Tall fra politiet i 2009 viser at de fikk innrapportert 21 menn over 18 år og 3 gutter under 18 år som mulige ofre for menneskehandel.

Prostitusjon

De siste ti årene har den offentlige prostitusjonsdebatten i Norge hatt fokus på den delen av prostitusjonsmarkedet der kvinner selger seksuelle tjenester og menn kjøper.

Foto: Thomas Bjørnflaten / Scanpix

De som var under 18 år var enslige mindreårige asylsøkere. Når det gjaldt nasjonaliteten til de over 18 år var en fra Ghana, en fra Litauen, 16 fra Nigeria, to fra Romania og en fra Slovenia, ifølge rapporten fra Pro Sentret.

Blant de Pro Sentret har vært i kontakt med i arbeidet er gutter og menn fra særlig Romania, Afghanistan, Kurdistan og ulike afrikanske land blitt nevnt som potensielle ofre for menneskehandel.

Brennpunkt viste også at gutter i hovedsak ikke får tilbud om hjelp til å komme ut av prostitusjonen. Av penger som ble bevilget til ulike prostitusjonstiltak, gikk bare smuler til guttene.

LES OGSÅ: Mer organisert prostitusjon i Bergen

SE HELE BRENNPUNKTPROGRAMMET FRA 2009 HER: Menn er også horer

AKTUELT NÅ