Hopp til innhold

Skal gutteprostitusjon til livs

Bergen kommune skal kartlegge omfanget for å få bukt med den skjulte sexhandelen.

Torgallmenningen i Bergen
Foto: Alrik Velsvik / NRK

Gjennom rettsaken mot en tidligere politimann, kom det frem at det pågår omfattende gutteprostitusjon i Bergen - blant annet på flere hoteller.

Dette er en type sexhandel som er godt skjult og som ofte er forbundet med stor skam.

Bergen kommune har nå bestilt en kartlegging fra Utekontakten for å få en oversikt.

LES: Barneskolegutter selger kroppen

Skal prioriteres

Helsebyråd Christine B. Meyer har gitt Utekontakten beskjed om at dette temaet skal prioriteres i tiden frem til sommeren.

- En slik kartlegging vil vise oss hvor stort problemet er. Det danner også basisen for hvilke tiltak vi setter i gang for å få bukt med dette. Ett overgrep mer enn nok til å gjøre noen med dette og derfor setter vi også i gang, sier Meyer.

På flere nettsteder for homofile, er det unge gutter fra Bergen som søker etter gavmilde eldre menn. De skriver gjerne at de er 16 år, men det har blitt avdekket at de i flere tilfeller ikke er mer enn 12-13 år gamle.

- Det er viktig å si at den delen av det som er kommet frem, dreier seg om overgrep og kan ikke bare sies å være prostitusjon. Fordi det er her snakk om så unge gutter, påpeker helsebyråden.

- Ekstrem sårbar situasjon

De unge guttene vet ikke alltid hva de gjør. De er også i en svært sårbar situasjon - på leting etter egen seksualitet. Det sier politioverbetjent Bent Raknes.


- I 12-13 årsalderen så er de i en fase i forhold til seksualitet. Det er veldig ofte noen kan ha draget mot homofili. Og det er klart at de ofte i en søken i den perioden også kan være lett å utnytte for voksne personer.

LES OGSÅ: Mannlig prostitusjon utbredt

Helt frem til sist uke fikk Raknes nye opplysninger om seksuelle overgrep mot unge gutter. Selv om de får betalt med sigaretter, alkohol og kontantkort, så er ikke dette lovlig.

- Når du har seksuell omgang med personer i så lav alder, så er det grov kriminalitet.