NRK Meny
Normal

Flere går seg vill i fjellet

Røde Kors har hatt flere leteaksjoner i august enn i samme periode i fjor. Nå minner de folk om å huske fjellvettreglene - ikke bare om vinteren.

Fjelltur i juniværet

Bra vær har lokket mange ut i naturen den siste tiden. Det merker Røde Kors som stadig må rykke ut på leteaksjoner.

Foto: Reidar Berg

– Mange av leteaksjonene skyldes at turgåere skiller lag, og en person forsvinner fra resten av gruppa. Det strider mot fjellvettreglene, som vi ber folk bruke også når det ikke er vinter, sier leder for Landsråd Røde Kors Hjelpekorps Ole Gladsø.

Hittil i august har Røde Kors rykket ut på 76 ulike redningsoppdrag. Til sammenligning var det 67 i løpet av samme måned i fjor. Nylig gjennomførte de åtte aksjoner i løpet av én uke i Trøndelagfylkene.

Bærplukkere er i faresonen

Det er ingen hemmelighet at været påvirker folks lyst til å komme seg ut i naturen. Gladsø mener det er en av hovedgrunnene til at det har vært spesielt mange leteaksjoner i Midt-Norge den siste tiden. De fleste var søk etter savnede på bærtur i fjellet.

– Det har vært en dårlig sommer, og når vi fikk det gode været de siste 14 dagene så har folk benyttet sjansen til å komme seg ut. De vil høste av ressursene i naturen, og da er det mange bærplukkere i fjellet.

Ole Gladsø, leder i landsrådet for Røde Kors Hjelpekorps

Leder for Landsråd Røde Kors Hjelpekorps Ole Gladsø.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Gladsø mener nordmenn flest kan ha en tendens til å tenke at de er så vant til fjellet at de ikke kommer til å gå seg vill. Det advarer han mot.

– Dette kan skje alle. Og det er ikke nødvendigvis fordi man er uforsiktig. Selv den mest erfarne turgåer kan bli utsatt for uhell.

– Lær av barna

Dersom du skal ut på tur i nærmeste framtid har Gladsø rådene klare. Han sier folk flest har mye å lære av barn, nemlig å ta på riktig bekledning. I tillegg til vann- og vindtette klær bør plaggene også være fargerike.

– Kommer du i en situasjon der du trenger hjelp må du gjøre deg selv synlig. Dersom du ikke har mye farge på turklærne anbefaler vi å ta med en refleksvest. Da blir du lettere å oppdage for letemannskaper og redningshelikopter, sier Gladsø.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger