Hopp til innhold

Ny studie viser sterkt økt risiko for ulykke med firehjulstrekk

Biler med firehjulsdrift har opptil 40 prosent høyere risiko for alvorlige ulykker på is eller snø, viser en ny, svensk studie.

Bil på glatt vei

NYE TALL: Firehjulstrekk bedrer framkommeligheten, men øker ulykkesrisikoen, viser en ny undersøkelse fra det svenske forsikringsselskapet Folksam.

Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

Det svenske forsikringsselskapet Folksam har studert 35 000 ulykker med personskade. Konklusjonen er klar: Personbiler med firehjulsdrift har 20–30 prosent høyere risiko for alle typer ulykker på is eller snø.

Når det gjelder singel- eller møteulykker på is eller snø, øker risikoen for firehjulsdrevne biler med 15–41 prosent. På tørt eller vått underlag er risikoen den samme for firehjulsdrift som for tohjulsdrift.

– Økt risiko, uten tvil

Matteo Rizzi

UTVETYDIG: Firehjulsdrift gir økt risiko for ulykker, sier Matteo Rizzi i Folksam.

Foto: Folksam

– Vi kan med sikkerhet si at ulykkesrisikoen øker. Det er ikke noe skille mellom permanent og automatisk firehjulsdrift, og heller ikke mellom store eller mellomstore biler, sier Matteo Rizzi, trafikkforsker i Folksam.

30 prosent av alle nye biler som selges i Sverige, er utrustet med firehjulsdrift. I Norge er andelen enda høyere. I 2016 hadde 39,4 prosent av nye personbiler firehjulstrekk. Tallet er det høyeste noen gang, ifølge Opplysnings­rådet for Veitrafikken.

Men mange bilister «lurer» seg selv, og tror at firehjulsdrift gir både bedre framkommelighet og økt sikkerhet. Det siste stemer ikke med funnene i den svenske undersøkelsen.

Tidligere forskning fra Folksam viste at firehjulsdrevne biler hadde samme ulykkesrisiko som tohjulsdrevne biler, uavhengig av føre og underlag. Dette er informasjon som også Statens vegvesen har lagt til grunn på sine nettsider som omhandler kollisjonstester.

– De nye funnene er oppsiktsvekkende, men i grunnen ikke så overraskende, sier Guro Ranes, sjef for trafikksikkerhet i Statens vegvesen til NRK.

Hun sier informasjonen om ulykkesrisiko ved firehjulsdrift trolig bør endres i lys av den nye undersøkelsen.

Guro Ranes

GODT RÅD: Det er det gamle, gode rådet som gjelder: Avpass farten etter forholdene, og kjør med god sikkerhetsmargin, sier Guro Ranes i Statens vegvesen.

Foto: Knut Opeide

– Overvurderer veigrepet

Studien fra Folksam viser også at firehjulsdrevne biler i gjennomsnitt kolliderer med opptil 10 prosent høyere hastighet på vinterføre enn tohjuls­drevne biler. På tørt eller vått underlag er fartsforskjellen svært liten.

– Resultatet tyder på at firehjulsdrift kan maskere glatt underlag. Bedre veigrep ved akselerasjon gjør at bilføreren ikke forstår hvor glatt det er, og dermed ikke avpasser farten etter underlaget, sier Ranes.

Hun sier at årsaken trolig er at mange bilførere ikke forstår at bilens elektronikk håndterer små skrenser uten at føreren nødvendigvis får varsel om det.

– Mange bilister vet nok ikke helt hvordan firehjulsdrift fungerer. Selv om det kan gir bedre veigrep under akselerasjon, gir det ikke kortere bremselengde når ulykken første er ute, understreker hun.

Bedre fremkommelighet

Folksam framkommelighetstest fra vinteren 2016 viser at firehjulsdrift har en klar fordel på blank is. Men fordelen kommer på bekostning av sikkerheten.

I Folksam sier Matteo Rizzi at bilister som ikke har spesielle framkommelighets­behov, ikke bør kjøpe en firehjulsdrevet bil.

Det er ikke Guro Ranes i Statens vegvesen enig i. Men hun sier at eiere av firehjulsdrevne biler må sette seg inn i hva firehjulsdrift faktisk innebærer, og avpasse kjøringen etter det, med god sikkerhetsmargin.

AKTUELT NÅ