Hopp til innhold

Flyplasser må stenge på grunn av streik

Fra mandag trapper vekterne opp streiken. Det kommer flypassasjerene til å merke. I første omgang må fire flyplasser stenge.

Gardermoen

Vekterstreiken rammer flere flyplasser. Fire flyplasser må stenge, mens det kan lange køer ved andre flyplasser.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Mandag morgen tas ytterligere 1189 vektere ut i streik. 180 av dem jobber i sikkerhetskontrollen på flyplasser.

Flyplassene som må stenge er Alta, Kristiansund, Sandnessjøen og Bodø lufthavn. Bodø stenger først klokken 11:30.

I tillegg vil Tromsø lufthavn stenge for utgående rutetrafikk fra søndag klokken 15.00.

Haugesund og Ålesund lufthavn vil også merke opptrappingen. Der vil kapasiteten i sikkerhetskontrollen være sterkt redusert.

Erna Hagensen

Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

NRK har snakket tidligere i dag med lufthavnsjefen på alle flyplassene som rammes av streik fra mandag morgen. De som holder åpent frykter de store forsinkelser i flytrafikken hvis ikke folk er flinke å møte mye tidligere enn vanlig.

– Vi prøver å skjerme publikum så godt vi kan, men det er helt umulig at det ikke også rammer dem, sier lederen i Norsk Arbeidsmandsforbund Erna Hagensen.

1800 allerede tatt ut

Fredag tok Norsk Arbeidsmandsforbund ut 1797 vektere i streik. Ikke minst ble Gardermoen berørt der 149 av vekterne jobber til vanlig. Kapasiteten ved sikkerhetskontrollen er halvert.

Også på flyplassene i Trondheim, Bergen, Stavanger og Tromsø er mange av vekterne tatt ut av sikkerhetskontrollene.

Pressesjef i Avinor Sindre Ånonsen ber de reisende om å møte opp i god tid.

– Passasjerene bør møte opp minst én time tidligere enn normalt. De bør også følge med på nettsidene til de enkelte flyplassene, sier Ånonsen til NRK.

Men lørdag gikk sikkerhetskontrollen som normalt ved Gardermoen. Passasjerene er siden faren for konflikt ble kjent, blitt bedt om å møte opp i god tid. Det har de også gjort, og har fått betalt i form av få utsettelser og ingen kanselleringer.

– Vi har hatt åpen innsjekking i hele natt med åpen sikkerhetskontroll og mye folk på innsiden. Stemningen har vært veldig god i køen ved sikkerhetskontrollen. Vi har hatt en del artige episoder, blant annet med en jentegjeng som skulle ut og drikke ut en brud. De hadde sang, klapp og dans og skapte skikkelig stemning i køen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Gardermoen til NTB.

Trappes opp

Onsdag kan det bli enda verre, da blir ytterligere 439 vektere tatt ut i streik. 50 vektere ved Oslo Lufthavn Gardermoen og 10 vektere ved Sola, Flesland og Værnes lufthavn blir tatt ut i streik.

I tillegg til kaos i flytrafikken kan vekterstreiken føre til tomme minibanker. Finansnæringens hovedorganisasjon oppfordrer alle til å bruke kortterminalene i butikkene, og ikke ta ut penger minibanker.

Partene langt fra hverandre

Lørdag kveld står partene langt fra hverandre. Vekterne krever å få industriarbeiderlønn. Det vil innebære et lønnshopp på 40.000 kroner på toppen av det industriarbeiderne får.

Hagensen sier at de er i streik fordi de ikke fikk gehør for sitt krav om en opptrapping av vekterlønningene nærmere en industriarbeiderlønn.

– Vi hadde en forventning om en garantibestemmelse som ville heve lønnen vår fra 85 prosent til 95 prosent av en industriarbeiderlønn, sa Hagensen til NTB fredag.

Administrerende direktør i NHO Service Petter Furulund mener vekterne bør sammenligne seg med renholdere og butikkmedarbeidere når de forhandler om lønn.

– Det er dem det er realistisk å sammenligne seg med. Når man begynner i vekterbransjen, har man som regel ikke investert så mye i utdannelse. Lønnen må stå i forhold til det, sier Furulund til NRK.

Hagensen mener det er det samme som å si at vektere er og forblir et lavlønnsyrke.

Mange i streik fortsatt

Det er ikke bare vekterne som fortsatt er i streik. I kommunene streikes det for fullt, selv om tre av fire hovedsammenslutninger i staten har sluttet fred med sin arbeidsgiver. Fra mandag øker uttaket til 38.000 kommuneansatte.

Unio har over 16.000 medlemmer i streik. De har varslet en opptrapping av streiken fra tirsdag i Oslo og opptrapping i staten fra torsdag 7. juni.

Fagforbundet har streiket siden 24. mai. Fra onsdag 6. juni blir streiken trappet opp med 6142 nye medlemmer. 18 nye kommuner blir rammet.

YS kommune har tatt ut 919 medlemmer ut i streik.

Tallmessig er det stadig en betydelig streik i hele landet, selv om mange av de ansatte i departementer, etater og andre deler av forvaltningen møter på jobb igjen mandag. Folk flest merker mer til et sterkt svekket kommunalt servicetilbud.

AKTUELT NÅ