Hopp til innhold

Finner tarmkreft med kunstig intelligens

En ny og treffsikker metode finner tarmkreft med kunstig intelligens. Norske forskere står sentralt i studien.

Ishita Barua er lege og stipendiat ved Klinisk effektforskning på OUS, og lege og førsteamanuensis Yuichi Mori (som demonstrerer koloskop på lab) ved Klinisk effektforskning på OUS og Showa University Northern Yokohama Hospital. Sak om tarmkreft.

FORSKNING: Ishita Barua (t.v.) er lege og stipendiat ved Klinisk effektforskning på OUS. Lege og førsteamanuensis Yuichi Mori demonstrerer koloskop på laboratoriet.

Foto: Hallgeir Aunan

Tarmkreft er blitt en av de vanligste kreftformene i Norge med 5000 nye tilfeller i året.

Nå har norske forskere stått sentralt i en studie som bruker kunstig intelligens til å skille mellom farlige og ufarlige forstadier til tarmkreft.

Ishita Barua er lege og stipendiat ved Klinisk effektforskning på OUS. Hun forklarer hvordan teknologien fungerer.

Et kamera skanner tykktarmen og leter etter forandringer. Ved kunstig intelligens får legen et forslag om dette er farlig eller ikke.

– Studien viser at legene blir vesentlig sikrere når de stiller diagnosen. Når legen stiller diagnosen, og er tryggere, betyr det at man kan komme til behandling raskere, forteller Barua.

I tillegg blir risikoen for blødninger og komplikasjoner mindre.

Dette viser hvordan kunstig intelligens vil brukes i helsevesenet fremover.

– Et sjokk

Kreftforeningen tror studien kan motivere 55-åringer til å delta i et nasjonalt screeningprogram for tarmkreft som nå starter opp.

– Dette vil gjøre screeningen mer treffsikker og forhåpentligvis gjøre at pasientene ikke tar bort polypper unødvendig. Så litt mindre ubehag for pasientene og en større treffsikkerhet i screeningen, sier Ingrid Stenstadvold Ross, generalsekretær i Kreftforeningen.

Morten Marwell-Hauge fikk tarmkreft, men behandlingen gikk bra.

FØLER HAN VAR HELDIG: Morten Marwell-Hauge sier legene fant kreften tidlig og fikk fjernet svulsten.

Foto: Hallgeir Aunan / Hallgeir Aunan

Morten Marwell-Hauge fikk tarmkreft for ti år siden. Det var en tøff opplevelse.

– Man kan tenke at det er en gammelmannssykdom, men jeg fikk det før jeg var 40. Det er et sjokk å få det, sier han.

For Marwell-Hauge gikk behandlingen bra.

– Jeg var jo heldig. De fant det tidlig. Så jeg slapp unna kun med operasjon og fikk fjernet svulsten, forteller han.

Starter masseundersøkelser

Tarmkreft har hatt en rask økning de siste 50 årene. Økningen er større i Norge enn det som er observert i de andre nordiske landene. Årsaken til dette er ikke kjent.

I år innføres et nasjonalt screeningprogram mot tarmkreft. Det betyr at alle kvinner og menn i løpet av det året de fyller 55 år.

Standard metode i starten vil være en test for å avdekke usynlig blod i avføringen. Deltagerne får tilsendt invitasjon og utstyr til å ta avføringsprøven hjemme. Testen skal så gjentas hvert annet år i ti år.

Helsedirektoratet har anbefalt at man senere gradvis går over til kikkertundersøkelse av hele tykktarmen, koloskopi, som metode i programmet, skriver Kreftforeningen.

Fem år etter diagnosen har omtrent 70 prosent overlevd tarmkreften.

Les mer om tarmkreft på helsenorge.no.

AKTUELT NÅ