Hopp til innhold

Fikk svie og kløe av mel: – Naturlig, sier professor

Mange av de ansatte ved postterminalen i Stokke opplevde fysiske plager etter funnet av det hvite pulveret som senere viste seg å være mel. – Helt naturlig, sier professor Magne Arve Flaten.

14 til sykehus etter funn av mistenkelig pakke i postterminal.

VERNEDRAKT: Brannmenn i lukkede vernedrakter med gassmasker tok seg inn i postterminalen torsdag kveld etter funn av en konvolutt med hvitt pulver. 44 personer ble sendt til sykehus for en sjekk, mange av dem opplevde fysiske symptomer fordi de hadde en forventning om at stoffet var helsefarlig.

Foto: Gjersøe, Peder / NTB scanpix

De fikk sviende hals, rød hud og kløe av innholdet i en pakke som senere viste seg å være mel.

De ansatte ved postterminalen ble evakuert og 44 personer ble sendt til sykehus for sjekk. De som ble direkte eksponert for stoffet opplevde fysisk ubehag. Politiet fryktet at pulveret inneholdt noe giftig og det ble gjennomgått smittevernprosedyrer.

Forsvarets forskningsinstitutt analyserte stoffet og det viste seg at de ansatte hadde vært i nærkontakt med hvetemel.

At de opplevde fysiologiske og psykologiske symptomer på forgiftning, er helt naturlig, ifølge professor og instituttleder Magne Arve Flaten ved NTNU.

Flaten kaller det Nocebo-effekten, som skapes av negative forventninger om helse.

– Forventet at det var giftig

Magne Arve Flaten

Professor Magne Arve Flaten har forsket på Placebo og Nocebo.

Foto: NTNU

– Det som skjer er at man blir redd og nervøs og leter etter symptomer på at noe kan være feil. Så begynner man å rette oppmerksomheten innover på hva som skjer med kroppen. Da vil en ofte finne at, jo, en har litt vondt i magen, eller det svir litt her, forklarer Flaten til NRK.

I dette tilfellet skapte pulveret negative forventninger hos de ansatte.

– Da det ble klarggort at det var mel, vet vi at det var snakk om Nocebo. Da er helsepersonellets oppgave å roe folk ned. Nocebo kommer fra frykt, det å redusere frykten er også det som vil redusere ubehaget og de fysiologiske symptomene, sier Flaten.

– Overtolker

Nocebo handler om en negativ følelse som er knyttet opp til at helsen kan bli forverret på en eller annen måte. Det kan ligne på hypokonderi, ifølge Flaten.

– Vi overtolker symptomer som er helt uskyldige i seg selv, som vi ikke legger merke til til vanlig, sier han.

– Det er klart at når man blir nervøs og redd blir kroppens såkalte sympatiske nervesystem veldig aktivt. Smerte øker når man blir redd. Fysiologiske reaksjoner går på høygir, dermed kan man få symptomer som utslett, økt smerte, pusteproblemer, og hjerteproblemer. Det er en slags fryktreaksjon som ligger til grunn for det her, sier Flaten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Borgeskogen postterminal

Politiet sperret av et område på 100 meter rundt postterminalbygget.

Foto: Geir Eriksen

Bombegruppe hentet ut pulveret

Politiets bombegruppe ble sendt til postterminalen for å undersøke pulveret, som de ansatte hadde plassert i en safe for å isolere det.

Leder av kriminalseksjonen ved politiet i Vestfold, Knut Erik Ågrav, er glad for at innholdet var ufarlig, men sier handlingen likevel er alvorlig.

– Handlingen er alvorlig og medfører store konsekvenser. Både politi og sykehus har brukt mye ressurser på dette, sier Ågrav.

Politiet er ikke kjent med motivet for forsendelsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger