Hopp til innhold

44 på sykehus etter at mistenkelig pulver falt ut

44 ansatte ved postterminalen ble sendt til sykehus etter at det lekket ut hvitt pulver fra en konvolutt. Forsvarets forskningsinstitutt er i gang med å analysere pulveret.

14 til sykehus etter funn av mistenkelig pakke i postterminal.

VERNEDRAKT: Brannmenn i lukkede vernedrakter med gassmasker har tatt seg inn i postterminalen.

Foto: Gjersøe, Peder / NTB scanpix

– Det var en pakke som falt i bakken. Et pulver har kommet til syne og de ansatte som har vært i nærheten har fått sviende hals, rød hud og kløe, sier innsatsleder Espen Solemdal i Vestfold-politiet.

14 personer som har vært i direkte kontakt med pulveret på postterminalen i Stokke ble kjørt i buss til sykehus for undersøkelser og behandling. 30 andre ansatte ble sendt til sykehus for sjekk.

Kjørt i buss til sykehus

KJØRT MED BUSS: 44 personer ble kjørt i buss til Sykehuset i Vestfold.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Politiet er nå i gang med etterforskning for å finne ut hvem som har sendt konvolutten.

– Vi vet hvem konvolutten er adressert til, men vi ønsker ikke å si noe mer om det nå. Vår jobb går på å spore hvor dette brevet kan komme fra, sier Knut Erik Ågrav, leder på etterforskningsseksjonen i Tønsberg.

La pulveret i pose og låste det inn

Postterminalen i Stokke

POSTTERMINALEN I STOKKE: Ambulansen står i beredskap ved postterminalen i natt.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Alle nødetater rykket i natt ut til postterminalen.

Politiets bombegruppe, som også har kompetanse på kjemikalier, hentet ut stoffet som de ansatte hadde isolert i en safe.

Stoffet ble fraktet til Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller for nærmere analyse.

– FFI fikk en henvendelse i natt og mottok prøven i dag morges, cirka kl. 06.00. Analysene ble igangsatt umiddelbart, sier pressevakt Marit Berger i FFI.

Laster Twitter-innhold

Jeg vil berømme de ansatte, som de fulgte retningslinjene og gjorde det de skal. De har lagt pulveret i en pose og låst det inn i en safe. Da er det ingen spredningsfare, og skadepotensialet blir minimert. Det skal de ha honnør for, sier innsatsleder Solemdal.

De eksponerte ble satt i karantene

Klokken 8.30 fredag morgen opplyser sykehuset at alle 44 nå skrives ut og blir sendt hjem i løpet av morgenen.

– De har aldri hatt alvorlige symptomer og er observert gjennom natten og er i fin form. Derfor vurderer sykehuset at det er greit å sende dem hjem, sier kommunikasjonssjef Merete Bugsett Lindahl ved sykehuset i Vestfold.

De 14 som ble direkte eksponert for stoffet som lekket ut av pakken, har gjennomgått smittevernprosedyrer og skal oppholde seg isolert fram til politiet finner ut hvilket stoff de har vært utsatt for.

Laster Twitter-innhold

All post stanset

Politiet sperret av et område med radius på 100 meter rundt bygget torsdag kveld. Brannmenn i lukkede vernedrakter, med gassmasker, har vært inne i postterminalen.

All post inn og ut av bygget er stanset. Det får store konsekvenser for post- og pakkedistribueringen for store deler av Østlandet fredag, skriver Tønsbergs Blad.

– Dette er en politisak og de tar hånd om saken videre. Terminalen i Stokke er ikke den største terminalen vi har, så det vil ikke få store nasjonale konsekvenser for postleveringen, sier John Eckhoff, pressesjef i Posten Norge til NRK.

Fredag morgen klokka 06.40 sto ansatte utenfor terminalen og ventet på å komme inn på jobb. Men pressesjef i Posten John Eckhoff sier terminalen vil være stengt inntil de får tilbakemelding fra politiet.

Borgeskogen postterminal

STENGT AV: Politiet har sperret av et område på 100 meter rundt bygget.

Foto: Geir Eriksen

Lyspunkt

AKTUELT NÅ