Hopp til innhold

Fiji-representant om klimasøksmål: – Dere leter etter olje, mens vi drukner

OSLO TINGRETT (NRK): Representant for Stillehavsøyene Samu Kuridrani lurer på hvorfor Norge skal fortsette å lete etter olje, når landet hans står i fare på grunn av klimaendringer.

Sami Kuridrani

Representant for Stillehavsøyene Samu Kuridrani tok turen til Oslo tingrett for å følge klimasøksmålet mot staten.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Det norske klimasøksmålet vekker interesse også internasjonalt. Sammen med en representant fra Greenpeace Australia fløy aktivisten Samu Kuridrani fra klimatoppmøtet i Bonn til Oslo for å følge rettssaken.

Når NRK treffer han i tingretten er han oppgitt over oljetørste norske myndigheter.

– Jeg blir sint når jeg hører at dere fortsetter å lete etter olje. Vi som bor i Stillehavet lever med klimaendringer nå. Å fortsette å utvinne olje fører til at vi drukner, sier Kuridrani.

Kuridrani fra Fiji er aktivist og med i miljøorganisasjonen «Pacific Island Represent». Gruppen var deltakere under toppmøtet i Bonn og er støttet av Greenpeace Australia Pacific.

– Vi er ikke bare et feriested – det er hjemmet vårt

Aktivistgruppen «Pacific Island Represent» jobber med lokale klimatiltak, men sier det hjelper lite når verdens oljenasjoner fortsetter å pumpe opp «det sorte gullet».

– Stater som Norge fortsetter å utvinne olje, som fører til klimagassutslipp, som igjen vil føre til at stillehavsøyene er under vann om 50 år. Fiji og Stillehavsøyene er ikke bare et feriested, det er hjemmet vårt, sier Kuridrani.

Fiji er ekstremt sårbart for klimaendringene, og har måttet flytte 42 landsbyer som følge av klimaendringene.

Mange av Fiji-øyene ligger få meter over havet og står i fare for å forsvinne i det havnivået stiger. Klimaendringene fører også til mer ekstremt vær, og Fiji har de siste årene opplevd mer tørke, samt flere orkaner og sykloner.

Inspirert

Kuridrani er inspirert av at så mange unge mennesker har møtt opp for å støtte saksøkerne Greenpeace og Natur og Ungdom.

– Jeg ser unge mennesker som tar opp kampen mot myndighetene her i retten. Det skal jeg fortelle om hjemme på Fiji.

– Vitenskapen er her, men politikerne og lovgivingen ligger etter. Derfor må man gå til rettslige skritt, noe som nå også har skjedd her i Norge, sier Kuridrani.

Høyere havtemperatur truer korallrevene rundt øyene, for en økning på bare én grad er nok til at korallene dør. Kuridrani og resten av «Pacific Island Represent» jobber blant annet med å plante nye korallrev.

– Vi jobber ikke med dette kun for å redde oss selv, vi gjør det for hele verden.

Har vi egentlig lov til å hente opp mer olje? Dette er den historiske klimarettssaken som skal avgjøre det.

Her får du klimasøksmålet mot staten kort fortalt.

Få saker vinner frem

Klimasøksmålet omhandler ti nye utvinningstillatelser i Arktis som regjeringen tildelte oljeindustrien i 2016 gjennom 23. konsesjonsrunde. Områdene ligger i særlig sårbare naturområder i Arktis, og vil kunne gi klimagassutslipp flere tiår inn i fremtiden.

Verden over har det imidlertid vært nærmere 900 slike saker til nå, viser en oversikt fra FNs miljøprogram. Få av sakene har imidlertid vunnet fram i retten. En seier i Norge kan dermed skape en viktig presedens også internasjonalt.

Klimaendringene fører til at havnivået stiger. På Fiji må minst 40 landsbyer flyttes.

VANNET STIGER: Se NRKs reportasje fra Fiji om menneskene som har mistet hjemmene sine.

AKTUELT NÅ