Hopp til innhold

Opp mot hundre smittet etter julebord i Oslo – halvparten har sannsynligvis omikron

FHIs Line Vold sier at alle de som deltok på supersprederjulebordet i Oslo behandles som om de har omikron.

Korona omikron

90 til 100 som var på Louise på Aker Brygge i Oslo er smittet av koronaviruset.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I en pressemelding skriver FHI at dette inkluderer to tilfeller i Øygarden kommune, 13 bekreftede tilfeller knyttet til julebordet i Oslo og fire reisende til Oslo lufthavn Gardermoen fra Sør-Afrika.

Et supersprederjulebord i Oslo forrige helg står altså for 13 av omikron-tilfellene. Totalt er over mellom 90 og 100 personer smittet etter julebordet.

– Er det sannsynlig at alle har omikron?

– Det vet vi ikke ennå før vi har fått svarene på alle screeningene. Det er et høyt smittetrykk i Oslo nå, og det har vært delta som har vært den dominerende varianten til nå. Så det er ikke unaturlig å tenke at det er delta her også, sier bydeloverlege Tine Ravlo til NRK.

Ifølge Ravlo har rundt halvparten av de smittede i Oslo sannsynligvis omikron etter screening av prøvene. Resten venter kommunen på en avklaring på.

Ravnlo understreker at alle de berørte har gjort alt riktig, og at hvem som helst kunne ha blitt smittet.

I Vestre Aker bydel i Oslo er det også påvist koronasmitte knyttet til en konferanse som Abelia arrangerte, skriver NTB. Bydelsoverlegen der sier det er grunn til å mistenke omikron. Også i Bodø mistenker smittevernlegen tilfeller av varianten.

Line Vold i FHI

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI.

Foto: Julia Thommessen / NRK

Ingen økning i innleggelser

FHI jobber med å analysere positive koronavirusprøver, for å se hvilken variant de er. Avdelingsdirektør Line Vold i FHI mener det er sannsynlig at de smittede som deltok på julebordet har omikron.

– Det er mange mistenkt smittet med omikron i dette utbruddet, og de håndteres som omikron-smittede for å redusere risiko for videre spredning, sier Vold til NRK.

Fredag ble tredje gang denne uka med en smittetopp. Da ble det registrert 4191 tilfeller i Norge. Uketallene viser også at smittetrenden er bratt stigende.

Fredag var 262 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var like mange som dagen før. 68 av pasientene ligger på intensivavdeling, og blant dem er 45 på respirator.

Det er fire flere på intensiv og seks flere på respirator sammenlignet med dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt.

Torsdag ble nye smittetiltak innført i hele landet, med ekstra strenge tiltak i flere kommuner på Østlandet. Nye påbud er også innført i bergensområdet.

Ifølge FHIs avdelingsdirektør Line Vold er det for tidlig å si om omikron-varianten har et mildere sykdomsforløp enn andre varianter.

– Det kom noen rapporter om at man ser at det er mildere forløp, og så vet vi ikke helt sikkert hvor stor tiltro vi kan feste til det. For i Sør-Afrika der det er mest smitte nå så er befolkningssammensetningen ganske annerledes enn i Norge og Europa, sier Vold.

Vet lite om ny variant

Tidligere i dag skrev Aftenposten at FHI tror tiltakene har «begrenset effekt» mot omikron-varianten.

Vold presiserer at FHI tror tiltakene har effekt, men at de mener det er sannsynlig at den varianten blir dominerende i Norge, tiltak eller ei.

– Det vi påpeker er at erfaringene fra alfa- og deltavarianten, er at selv om man innfører ganske inngripende tiltak er det begrenset hvor mye man klarer å forsinke at en mer smittsom variant overtar, sier Vold.

Omikron-varianten skaper bekymring både i Norge og resten av verden. Så langt er varianten oppdaget i over 40 land.

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier det fortsatt er mye man ikke vet om omikron-varianten.

– Det man begynner å bli sikker på er at denne varianten er mer smittsom enn deltavarianten, ser det ut som, sier Nakstad.

Samtidig sier han at det fortsatt er usikkerhet rundt om vaksinen beskytter mot alvorlig sykdom.

– Men det ser ut til at den beskytter ikke fullt ut mot å bli smittet. Det er vel der vi står akkurat nå. Og utbruddet i Oslo tyder på at mange fullvaksinerte kan bli smittet, dessverre.

AKTUELT NÅ