Hopp til innhold

FHI ber kommuner avbestille vaksiner

Kommuner som er ferdige med å sette første vaksinedose, blir nå bedt om å avbestille flere vaksinedoser. Det betyr at flere tusen doser kan fristilles de neste ukene, sier FHI.

FHI direktør Camilla Stoltenberg

Direktør for FHI, Camilla Stoltenberg

Foto: Amalie Henden / NRK

Direktør i Folkehelseinstituttet (FHI), Camilla Stoltenberg, ber kommuner som har for mange vaksinedoser, om ikke å bestille flere vaksinedoser. 11 kommuner har allerede takket nei til flere doser.

– Dette er kommuner i Viken, og ble prioritert i den geografiske målrettingen av vaksiner, sier Stoltenberg. Den avsluttes denne uken. Totalt ble 24 kommuner prioritert.

I en tidligere versjon av denne saken het det at 13 kommuner hadde meldt fra om vaksinestopp. FHI sier det har skjedde en feil, og at Ullensaker likevel ikke har meldt fra om vaksinestopp. Det riktige tallet er derfor 12 kommuner totalt.

Etter hvert som kommunene blir ferdige med å sette dose 1, må de avbestille alle nye doser de neste ukene.

– Å korte ned doseintervallet er bare aktuelt dersom en kommune allerede har tatt imot doser og ikke får brukt dem som første dose, og heller ikke kan tilby dem til personer i nabokommuner, sier Stoltenberg.

– Dermed kan flere tusen doser fristilles i løpet av de neste ukene, og omdisponeres til kommuner som ikke har vært prioritert til nå.

Vaksinering i Bergenshallen

FHI omfordeler vaksiner.

Foto: Mette Anthun / NRK

FHI jobber med å få oversikt over hvor mange doser det dreier seg om.

– Det som er viktig nå er at alle i hele landet skal få tilbud om første dose.

Si ja til timen

Flere kommuner opplever at folk ikke møter opp til vaksinetimer. De lar også være å bestille timer. Det gjelder blant annet i kommunene Indre Østfold, Ås, Follo, Arendal og Skien.

Må disse kommunene også avbestille vaksinene?

– Ja de må det. Vi vet ikke om noen av de personene som ikke har tatt imot tilbud om første dose likevel vil ønske å bli vaksinert senere, men det er sannsynlig. Disse vil få et tilbud, men vi kan ikke si ennå når det vil bli aktuelt, sier Stoltenberg.

Så de som er på ferie og utsatt timen, de må vente?

– De må vente hvis de ikke har takket ja til den timen de har fått tilbud om nå ja.

Stoltenberg sier at de hele tiden har sagt fra at det er viktig å takke ja til vaksinetime, og at det er viktig å planlegge for at man kan få tilbud om vaksine i ferien.

AKTUELT NÅ