Fem norske hackere pågrepet

Fem menn mellom 16 og 24 år er pågrepet for besittelse, bruk og salg av skadelig dataprogramvare i Norge.

Kripos har beslaglagt denne datamaskinen.
Foto: Kripos

Politiet har den siste uken aksjonert mot datahackere i Norge, opplyser Kripos.

De fem pågripelsene er en del av en rekke pågripelser i Europa, organisert av Europol. Denne uken har det også blitt pågrepet hackere i Romania og Frankrike.

De fem mennene er pågrepet på fem forskjellige steder i Norge: Romerike, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Telemark og Hordaland.

Håvard Aalmo

Håvard Aalmo sier Kripos ser svært alvolig på datakriminalitet. Ett av målene med aksjonen er å forhindre at unge småkriminelle gutter, starter med mer alvorlige datainnbrudd.

Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– De pågrepne har solgt eller brukt skadevare, som kan brukes til å ta over andre sine maskiner, sier Håvard Aalmo, leder ved seksjon for datakriminalitet i Kripos, til NRK.

– Disse programmene kan brukes til småkriminalitet, men de kan også ha stort skadeomfang, sier Aalmo.

Politiet har beslaglagt større mengder datautstyr som nå gjennomgås, og det er også tatt beslag i en rekke kontoer på Internett, skriver politiet i en pressemelding.

Drev nettbutikk med hackeprogrammer

Flere av de siktede erkjenner å ha brukt skadelig programvare mot andre i flere år. En av de siktede erkjenner å ha drevet en nettbutikk som selger skadevare.

Nettbutikken solgte pakkeløsning for kunder som ønsket å infisere og kontrollere et nettverk av datamaskiner ved bruk av datavirus eller «trojanske hester».

Slike markedplasser har blitt vanligere og vanligere de siste årene, noe som har bekymret eksperter.

Aalmo håper pågripelsene vil ha preventiv effekt:

– Vi har dessverre sett eksempler på at unge hackere som starter i det små, etter hvert begår større og mer alvorlig datakriminalitet. Denne internasjonalt koordinerte aksjonen er derfor et viktig tiltak for å forebygge denne type lovbrudd, sier Aalmo.

Tar over datamaskiner

Programvaren som er funnet hos flere av de siktede, er en type skadevare som kalles for «Remote Access Trojan», forkortet RAT.

Denne skadevarenn er designet for å overta kontrollen over andres datamaskiner. Det er typisk at slike sendes som vedlegg på mailer, og med en gang man laster det ned, starter viruset å fungere.

Med en RAT kan ta brukeren som sendte deg den se alle passordenene dine, se hvilke nettsider du besøker eller ta kontroll over webkameraet ditt og fysisk overvåke deg.

– Vi ser veldig alvorlig på alle datainnbrudd, sier Aalmo.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger