Hopp til innhold

– Det er utrolig skremmende å vite at han hadde kontroll på livet mitt

En av de unge jentene som har blitt hacket av Tor Johannes Helleland sier saken gjorde henne redd for andre mennesker. Nå vil hun anmelde 23-åringen.

Tor Johannes Helleland ble onsdag formelt siktet for datainnbrudd. NRK har snakket med et av ofrene for hans bildetyveri og hacking.

Video: Den unge jenta sier til NRK at hun ble overvåket av Helleland over lengre tid.

– Det er utrolig, utrolig skremmende og ubehagelig å vite at noen har kontroll på livet ditt, sier den unge jenta til NRK.

I helgen ble det kjent at en Høyre-politiker har stjålet og distribuert private bilder av kvinner og lagt dem ut på pornonettsteder.

Bystyrerepresentant i Drammen for Høyre, Tor Johannes Helleland (23) valgte mandag å stå fram og beklage nakenhackingen, for å unngå videre spekulasjoner om gjerningsmannens identitet. Han trakk seg også fra alle verv i partiet.

NRK har vært i kontakt med en av de unge kvinnene 23-åringen har hacket. Kvinnen, som ikke er tilknyttet Høyre, sier at hun aldri hadde hørt om Høyre-politikeren, før IT-konsulenten Einar Stangvik (31) tok kontakt og fortalte at hun var et av ofrene i saken.

Stangvik har brukt seks måneder på å avsløre 23-åringen, og fortalte om arbeidet i VG på lørdag.

– Utrolig ekkelt

Tor Johannes Helleland

Tor Johannes Helleland stod mandag fram som Høyre-politikeren bak naken-hackingen.

Foto: Drammen Kommune

Den unge kvinnen sier at hun fikk sjokk da Stangvik viste henne flere hundre private bilder Høyre-politikeren hadde stjålet fra hennes iCloud-konto.

Bilder som aldri var ment for noen andre enn henne selv og kjæresten.

– Det er helt ubeskrivelig og merkelig at noen sitter på så mye informasjon om meg. Jeg klarte så vidt å forstå det, at det faktisk er sant, før Einar viste meg en rekke bilder, av meg selv, som ingen andre har sett.

Mange av bildene den unge jenta fikk se, hadde hun slettet fra sin egen telefon, og var bare tilgjengelige i nettskyen iCloud. Hun sier at vissheten om at private bilder og informasjon var på avveie, har ført til dårligere livskvalitet.

– Jeg får kjempeklump i magen når jeg tenker på om han har sendt bildene av meg til noen andre, og om de igjen har sendt de videre. Uansett om det kommer til å skje eller ikke, er den uvitenheten utrolig ekkel, sier hun til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Drammen politistasjon

Politiet i Søndre Buskerud ble gjort kjent med saken i februar, men startet ikke en formell etterforskning.

Foto: Frank Barth-Nilsen / NRK

– Overvåket

Den unge kvinnen vet ikke hvorfor akkurat hun ble hacket, men tror Helleland kan ha sett bloggen hun pleide å ha. Dokumentasjon hun har fått fra «hvit-hatt»-hackeren Stangvik viser ifølge den unge kvinnen at Helleland overvåket henne over lengre tid, og at han hadde tilgang til sms-er, bilder og mailer.

Av frykt for overvåkningen valgte Stangvik å ta kontakt med kvinnen via hennes kjæreste da han skulle fortelle at hun hadde blitt hacket. Dette for at Hellleand ikke skulle skjønne at han hadde blitt avslørt.

Hun forteller med spak stemme, og sier hun har blitt «litt paranoid» etter at hun ble klar over hackingen.

– Jeg har blitt redd for mennesker, og hvem som vet hva. Før jeg fikk se ansiktet hans var jeg redd for alle jeg så, og trodde kanskje «det er han». «Hvorfor ser han så innmari på meg nå?», tenkte jeg, og begynte å se meg over skulderen.

Vil anmelde

Stangvik tok kontakt med politiet i vinter, og overleverte dokumentasjon på hackingen. Politiet i Søndre Buskerud undersøkte saken, men startet ikke en formell etterforskning.

Etter at saken ble omtalt i helgen, sa Riksadvokaten til NRK at man ønsket at saken ble etterforsket. Først etter at Helleland mandag valgte å stå fram, kom beskjeden fra Søndre Buskerud politidistrikt om at saken ville bli undersøkt på nytt.

Onsdag ble det klart at det er tatt ut en foreløpig siktelse mot Høyre-politikeren, for datainnbrudd. Den unge kvinnen sier til NRK at hun ikke har blitt kontaktet av politiet, men legger til at hun nå vil gjøre dette selv.

– Jeg ønsker å anmelde ham, for det er ikke å ok, det han har gjort. Jeg håper han får den straffen han fortjener.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Høyrepolitiker spredte nakenbilder på nett

Det ble først kjent at en Høyre-politiker stod bak hackingen da VG omtalte saken i helgen.

Foto: Skjermdump / faksimile VG

Mener politiet burde gjort mer

Den ungen kvinnen sier hun er skuffet over at politiet ikke gjorde mer, da de ble kjent med saken i februar.

– Politiet kunne gjort veldig mye mer for å stoppe det, for å vise at det ikke er greit å hacke seg inn og styre andres liv på den måten han har gjort.

Hun blir fortvilet når hun tenker på de seks månedene som har gått, og at Helleland har hatt muligheten til å stjele bilder av flere unge jenter.

– Jeg synes det er helt sinnssykt at politiet ikke brydde seg, og man tenker bare «hva gjør man». Det er jo en som har forgrepet seg på mitt privatliv.

Hun forventer likevel ikke en garanti fra politiet om at bildene som har kommet på avveie, ikke kommer til å spres på internett.

– Jeg skjønner at politiet ikke kan gi en garanti om det. Er de først sendt, kan man ikke stoppe det, sier den unge kvinnen.

Siktet for datainnbrudd

Politiet i Søndre Buskerud har tidligere sagt at de gjennomførte en undersøkelse da de ble kjent med saken tidligere i år. Det ble ikke satt i gang en etterforskning, blant annet fordi det ikke forelå noen anmeldelse.

– Han er siktet for datainnbrudd, blant annet. Det er en høyst foreløpig siktelse, og den videre etterforskningen vil vise hva han eventuelt vil bli siktet for i tillegg, sier politiadvokat Per Morten Sending i Søndre Buskerud politidistrikt til NRK onsdag.

Sending sier at det neppe vil bli gjennomført avhør av Helleland de nærmeste dagene, på grunn av Høyre-politikerens helse.

Hellelands forsvarer, Anders Green, sier at Tor Johannes Helleland tar saken tungt, men at han er innstilt på å samarbeide med politiet.

Onsdag ble det også kjent at Unge Høyre i februar ble gjort kjent med at det lå nakenbilder av en av deres medlemmer på nett. Unge Høyre tok kontakt med kvinnen, som sa at hun ville håndtere saken privat. Saken ble derfor ikke varslet videre i Høyre-systemet, ifølge VG.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ