NRK Meny
Normal

Overleverte hilsen fra 2500 sinte fastleger

Over halvparten av landets fastleger ber helseministeren trekke forslaget til ny fastlegeforskrift. I kveld overleverte de et protestbrev til helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Video Protestbrev til helseministeren

NETT-TV: Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen mottok i dag et protestbrev fra vel 2600 sinte fastleger. Fastlege Bente Bjørnhaug Pedersen overleverte protestbrevet.

Motstanden mot forslaget har tiltatt siden det ble lagt fram før jul. Vel 2.600 fastleger – noe som er godt over halvparten – har undertegnet et skarpt protestbrev til helseministeren.

LES: Fastleger varsler helsekatastrofe med ny forskrift

Fastlege Bente Bjørnhaug Pedersen overleverte underskriftene på vegne av sine kolleger.

– Vi mener at tilbudet til pasientene blir dårligere når vi blir pålagt en rekke nye oppgaver. Hver pasient vil få mindre tid, og det bekymrer oss fordi vi også i dag har knapt med tid, sa Pedersen i møtet med Strøm-Erichsen.

Anne-Grete Strøm-Erichsen

Fastlege Bente Bjørnhaug Pedersen overleverte underskriftene til helseministeren på vegne av sine kolleger.

Foto: Hans Erik Weby / NRK

Truer med å slutte

Forskriften er en del av samhandlingsreformen – og det foreslås blant annet flere hjemmebesøk og krav til å oppsøke pasienter som selv ikke kontakter legen. Det vil også stilles krav til at legen er langt mer tilgjengelig på telefon og e-post, og at det tar kortere tid å få timeavtale.

– Forslaget inneholder tallrike og motstridende pålegg om tilgjengelighet, oppsøkende virksomhet og rapportering. I sum er oppgavene uoverkommelige, skriver legene i protestbrevet.

Mange fastleger truer med å slutte på grunn av de nye retningslinjene som helseministeren vil innføre. Pedersen sier det ikke handler om tomme trusler

– Start på nytt

Legene er så sterkt uenig i forslaget at de ikke engang ønsker å delta i høringsrunden.

I stedet ber de Helsedepartementet om å starte prosessen på nytt, med innspill fra pasientorganisasjoner og relevante fagmiljøer og samarbeid med Legeforeningen og kommuneorganisasjonen KS.

I tillegg til protestbrevet er forskriftsforslaget tatt opp på en rekke møter lokalt rundt om i landet. Nylig skrev 75 universitetslektorer og professorer i allmennmedisin i et brev at de ikke lenger vil kunne anbefale studenter å spesialisere seg i allmennmedisin og bli fastleger.

Fastlege ved Kjelsås Legesenter i Oslo, Arnulf Heimdal, vil vurdere å bryte avtalen med kommunen.

– Det vil bli en mindre solidarisk fastlegeordningen, og vil for oss oppleves som et enormt tilbakeskritt. Vi vurderer å fortsette uten avtale med kommunen. Det vil også effektivt stoppe nyrekruttering. Det er ingen som vil pålegges mer uten å få muligheten til å styre det selv. Man må gjøre mer på kortere tid, det går ut over pasientene, sier Heimdal.

– Ingen mistillit

Helseministeren sier hun er glad for møtet med fastlegene, og understreker at forskriften ikke er ment som et tegn på mistillit til dem.

– Men vi hører historier om pasienter som ikke kommer gjennom på telefonen til fastlegen sin og som har problemer med å få time. Det vil vi gjøre noe med, sier Strøm-Erichsen.

– Jeg tar med meg alle konstruktive innspill, og så får vi ha en dialog så lenge, sier ministeren.

Pedersen synes helseministeren var imøtekommende, og forventer at forskriften blir endret.

– Det gjenstår å se om hun faktisk gjør noe med dette. Allmennlegene vil følge henne med argusøyne, sier Pedersen.

– Vi kommer ikke til å gå med på hva som helst, og jeg tror hun kommer til å forandre radikalt på den forskriften. Jeg tror ikke hun har noe valg på det. sier hun på vei ut fra ministerens kontor.

Legger det ikke i skuffen

Men helseministeren gjør det klart at det er uaktuelt å forkaste forslaget som er utarbeidet, til tross for den kraftige kritikken som har kommet de siste ukene.

– Vi tar det alvorlig når legene sier at dette ikke går i hop. Da må vi se på listelengder og hvor mange flere fastleger vi må ha for nå disse målene. Vi ønsker å ha en god dialog og finne fram til det som er det beste for pasientene, sier helseministeren til NRK.

– Må starte på nytt

Leder i Stortingets helse- og omsorgskomite Bent Høie fra Høyre mener hele prosessen må startes på nytt.

– En bør ha bedre systemer for å få tak i fastleger på telefon. Men regjeringens svar på det kan ikke være å gi fastlegene flere og flere oppgaver. For eksempel skal fastlegene være tilgjengelige for kommunene med møter om folkehelse og lignende, sier Høie.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger