Hopp til innhold

Forsvaret forstod ikke at nettinformasjon kunne misbrukes

Forsvarsdepartementet vil nå endre rutinene sine etter avsløringen av at topphemmelig informasjon ligger tilgjengelig på nett.

Video Grete Farmoe svarer på etteretningsglipp

Forsvarsminister Grete Faremo vil nå forandre forsvarets rapporteringsrutiner.

– Lovgiver og andre så muligens ikke at det var mulig å koble denne informasjonen. Det er dette vi skal se nærmere på, sa forsvarsminister Grete Faremo under dagens spørretime.

Avslørte hemmelig hovedkvarter

Lørdag avslørte NRK at en sikkerhetsglipp i forsvaret førte til at detaljert informasjon om regjerningens topphemmelige krigshovedkvarter på Østlandet ble tilgjengelig.

All informasjonen lå nemlig på tilgjengelig på internett, og var søkbar i alle internettkatalogene. Dette forstod tydeligvis verken Forsvaret eller departementet.

– Jeg vil ta tak i denne saken og finne gode løsninger for etterretningen, svarte Faremo på spørsmål fra Fremskrittspartiets Peter N. Myhre, som mente statsråden tok for lett på spørsmålene.

– Vi er forbauset over at regjeringen ikke har tatt initiativ mot at disse opplysningene ligger åpent, sier Myhre.

Vanskelig ikke å rapportere

Faremo innrømmet at de fant det vanskelig ikke å innrapportere disse opplysningene til Brønnøysundregistrene, men lovet å se på saken.

– Vi vil finne en praktisk løsning om skjerming av de sensitive opplysningene som vi til nå har meldt inn i disse registre, svarte Faremo.

Forsvarsanalytiker John Berg har jobbet med sikkerhetstekniske spørsmål i Norge i mange år. Han har tidligere sagt at saken NRK har avdekket viser svikt i rutinene.

– Hvis man ikke har en helt spesiell begrunnelse, noe som det er vanskelig å tenke seg, så er dette et grovt sikkerhetsbrudd, sier Berg.

Han mener saken bør granskes.

Flere sikkerhetsglipper

To dager etter den første sikkerhetsglippen avslørte NRK nok en sikkerhetstabbe. Forsvarets etterretningstjeneste har nemlig lagt ut antallet ansatte på internett.

Video Forsvarets etterretningstjeneste i Oslo

Video: Forsvarets etterretningstjeneste i Oslo la informasjon tilgjengelig på internett.

– I forhold til antall ansatte i Etterretningstjenesten er dette gradert informasjon. Å frigi et slik tall kan for en fremmed makts tjeneste bidra til å danne seg et kapasitetsbilde av vår tjeneste, opplyste departementet til NRK.

Men informasjonen er likevel bare noen tastetrykk unna. På offentlige databaser som Bizweb og Proff er det lett å få oversikt over hvor mange «spioner» som er tilknyttet Forsvaret.

Rydder opp

På mandag måtte de ansatte fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og sivilt beredskap (DSB) rydde opp i Riksarkivet og hente flere esker med graderte informasjon.

Eskene innholder blant annet plantegninger av regjeringens hemmelige krigshovedkvarter. Dokumentene har ligget åpent tilgjengelig for alle i Riksarkivet i mer enn 7 år.

Nå lover også Forsvarsministeren bot og bedring.

– Vi må klare å være åpne samtidig som vi skjermer de opplysningen som trenger dette, sier Faremo i dag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger