Én av disse gir til tiggere

Justisminister Grete Faremo sier tigging er uønsket i Norge, og vil derfor ikke sende delte signaler. Av justispolitikerne på Stortinget er det bare én som gir penger til tiggere.

Grete Faremo om hvorfor hun ikke gir penger til tiggere.

Faremo om tigging

– Jeg mener at når tigging er uønsket i Norge og de store utfordringene må løses i hjemlandet, så bidrar jeg i min posisjon til å sende et så delt signal at jeg avstår fra det, sier Faremo.

NRK har spurt justispolitikerne på Stortinget om de personlig gir penger til tiggerne på gata.

Av de 13 medlemmene av justiskomiteen på Stortinget, har ti svart på NRKs spørsmål. Av dem igjen er det bare én som sier at han gir penger til tiggere: SVs Akhtar Chaudhry.

Akhtar Chaudhry

Akhtar Chaudhry (SV) er den eneste justispolitikeren på Stortinget som gir penger til utenlandske tiggere.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Må være lov å be om ti kroner

– Jeg har alltid tenkt slik: «Hvorfor sitter dette mennesket her og nedverdiger seg selv i minusgrader og regn? Hadde hun hatt et alternativ, ville hun tatt det», sier Chaudhry.

– Du er den eneste i justiskomiteen som gir penger til tiggere. Hva tenker du om det?

– Jeg vil ikke kommentere hva andre gjør eller hvorfor.

– Grete Faremo sier det sender delte signaler å gi penger, fordi tigging er uønsket i Norge?

– Det er kanskje delte signaler for de politikerne som vil at det skal være forbudt å stå på et hjørne og be om ti kroner til litt suppe. Det mener ikke jeg. Jeg mener det må være mulig for et medmenneske å be om det, sier Chaudhry.

Har opplevd å sove sulten

– Man må spørre hvorfor de står der, og hvorfor hverken jeg eller du gjør det. Da tror jeg svaret vil dukke opp. Det er nok få politikere som har innlevelse i dette. Kanskje har de aldri sovet sultne. Det har jeg, sier Chaudhry.

– Hadde det vært sunt om flere på Stortinget og i justiskomiteen hadde opplevd å legge seg sultne?

– Ja, kanskje, svarer Chaudhry.

Sandberg gir ikke

Justiskomiteens leder Per Sandberg (Frp) gir derimot ikke penger til tiggere han passerer i byens gater.

– Nei, jeg mener det er å gi forhåpninger om at man kan få en inntektsbringende dag, og jeg tror det er helt feil. Jeg vil heller avhjelpe behov og utfordringer man har i hjemlandet, sier Sandberg.

– Så du sender penger dit, du da?

– Det gjør vi jo hver eneste dag; alle som betaler skatt betaler betydelige midler. Vi betaler 20 milliarder i EØS-kontingent i dag, så jeg synes jeg bidrar i stort monn, sier Sandberg til NRK.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Per Sandberg om hvorfor han ikke gir penger til tiggere.

Per Sandberg (Frp) om hvorfor han ikke gir til tiggere.

– Naivt å gi penger på gata

Jenny Klinge

Senterpartiets justispolitiker Jenny Klinge.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Senterpartiets justispolitiker Jenny Klinge er enig med Sandberg.

– Jeg mener det er feil å gjøre det attraktivt å tigge. Altfor mange blir utnyttet, og når man gir penger opprettholder man markedet for tigging, mener Klinge.

– Vi ser jo at dette er nød. Men det er det også tilfelle når det gjelder barnearbeid og sosial dumping. Men vi tillater ikke barnearbeid selv om alternativene kan være verre, sier Klinge.

– Er det naivt å gi penger til folk på gata?

– Jeg mener det. Det blir så enkelt å si at det er fattigdom og nød og derfor må vi gi. Tigging skal ikke være det sosiale sikkerhetsnettet, mener Klinge.

Bøhler: – En bjørnetjeneste

Leder i Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler.

Jan Bøhler (Ap) mener det er å gjøre de fattige en bjørnetjeneste å gi dem penger på gata.

Foto: Thomas Marthinsen / NRK

Hun viser til et intervju i Rana Blad med hjelpearbeideren Turid Thesen, som har drevet hjelpearbeid i Romania i over 20 år. Thesen mener tigging bør forbys.

– Vi bør lytte til folk med den typen kunnskap, mener Klinge.

Heller ikke Aps justispolitiske talsmann Jan Bøhler gir penger til tiggere.

– Jeg gir ikke, fordi tigging er en fattigdomsfelle. Å bidra til denne leveformen er å gjøre dem en bjørnetjeneste, sier Bøhler til NRK.no.

Hans partifelle Sigvald Oppebøen Hansen gir heller ikke til tiggere på gaten.

– Dette løser ingen problemer, sier han.

– Ingen nordmenn trenger å tigge

Ulf Leirstein

Ulf Leirstein (Frp) ønsker ikke utenlandske tiggere, og norske statsborgere trenger ikke å tigge, ifølge Leirstein.

Foto: Bjørn Ruud / NRK

Heller ikke Ulf Leirstein (Frp) gir penger til folk på gata.

– Ingen norske statsborgere trenger å tigge i Norge. Og utenlandske tiggere er ikke noe jeg ønsker her i landet, blant annet på grunn av alt som følger med den organiserte tiggingen, sier Leirstein.

– Kan ikke for eksempel narkomane ha behov for å tigge?

– Nei. Vi har sosialkontor til slikt, sier Leirstein.

Heller ikke hans partifelle Hans Frode Asmyhr gir til tiggere, men han gir en del penger gjennom organisasjoner. Åse Michaelsen, som også representerer Frp i justiskomiteen, sier hun ga til utenlandske tiggere før, men sluttet med det da hun fikk høre om organiserte kriminelle bakmenn.

– Arbeid er veien ut av fattigdom

Anna-Kristin Ljunggren (Ap) medlem i justiskomiteen

Anna-Kristin Ljunggren (Ap) gir svært sjelden penger til tiggere.

Arbeiderpartiets Annar-Kristin Ljunggren gir svært sjelden penger til tiggere og mener løsningen ut av fattigdom er en helt annen.

– Jeg mener arbeidslinjen er veien ut av fattigdom og gir svært sjelden penger til tiggere. Jeg kan knapt huske sist jeg ga penger til en tigger. Av og til kjøper jeg magasiner av selgere.

Hvor stort mener du at tiggerproblemet er?

– Jeg opplever ikke det som et stort problem. Jeg er aldri blitt utsatt for aggressiv tigging og mener ett av tiltakene for dem kan være å opprette sanitæranlegg slik at de kan få en mulighet til å ta seg en dusj og gå på do i private former.

– Dette mener du vil få bukt med tigging?

– Vi har aldri hatt mål om å få bukt med tiggingen, da hadde vi forbudt det. Vi ønsker å få tiggingen i regulerte former.

Gir boller og bananer

Tove-Lise Torve i justiskomiteen til Ap

Tove-Lise Torve gir gjerne boller og bananer til tiggere.

- Jeg gir ikke penger til tiggere fordi jeg er redd jeg da bidrar til både en uverdig leveform, og at de som får penger ikke får beholde dem selv. Men det har hendt at jeg har gitt tiggere en pose med boller eller en banan slik at de ikke skal sulte, sier Tove-Lise Torve.

Arbeiderpartiets Sigvald Oppebøen Hansen sier han aldri gir.

– Jeg gir aldri til tiggere på gata. Dette fordi det ikke løser noen problemer. Derimot gir jeg til humanitære organisasjoner og selgere av =OSLO, sier han.

Tore Hagebakken (Ap) sier det er lenge siden han gitt til tiggere. I likhet med Jan Bøhler mener han det å gi til tiggere er å gjøre dem en bjørnetjeneste.

Venstre og KrF er ikke representert i justiskomiteen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger