Hopp til innhold

Kom for å svindle nordmenn – får millioner fra staten

14 rumenere som har sittet fengslet i Norge, dømt for å ha oppbevart skimmingutstyr, har krav på til sammen 1,5 million kroner i erstatning.

Skimming

Alle utlendinger som er dømt for å ha tatt med skimmingutstyr, det vil si utstyr som kan brukes til å stjele opplysninger fra folks minibankkort, slippes nå løs. De har også krav på erstatning fra staten.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Rumenere ble dømt for besittelse av utstyr som kan brukes til å stjele opplysninger fra folks minibankkort, såkalt skimmingutstyr.

LES OGSÅ: Har krav på 280.000 kr i erstatning

Høyesterett har i en dom slått fast at utlendinger ikke kan straffes for å ha tatt med slikt utstyr inn i landet.

Det betyr at det etter dagens lov er fritt fram for å ta med seg skimmingutstyr til Norge. Alle utlendinger som er dømt for dette, slippes nå løs.

LES OGSÅ: Utenlandske skimming-tiltalte løslatt

1,5 millioner i erstatning

Alle som har vært fengslet i Norge, men som blir frifunnet eller får innstilt forfølgingen av seg, har krav på erstatning fra staten.

Etter en beregning NRK har gjort, kan de 14 rumenerne til sammen kreve nesten 1,5 millioner kroner i erstatning.

Erstatningen i slike saker er 1500 kroner for de to første dagene i fengsel, og deretter 400 kroner per dag fra dag tre. Med et snitt på 30 dager i måneden, blir det totale beløpet på 1.482.800 kroner.

Tapt arbeidsfortjeneste

Advokat Anders Brosveet

Advokat Anders Brosveet sier det ikke er gitt at forsvarerne får tak i sine klienter i Romania, slik at de får vite om at de har krav på erstatning.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

I tillegg kommer eventuelle erstatningskrav for tapt arbeidsfortjeneste.

Advokat Anders Brosveet i Advokatfirmaet Elden representerte rumeneren som ble dømt etter ha blitt tatt med skimmingutstyr i Norge, men som så ble frikjent i Høyesterett.

– Han har opplyst at han tjener 2-3000 euro i måneden, som han krever erstatning for, sa Brosveet til NRK tidligere i dag.

LES OGSÅ: Vil endre loven for å ta skimmere

Ikke sikkert alle vil kreve erstatning

De personene som har sonet ferdig dommen sin, har etter all sannsynlighet reist tilbake til Romania. Dermed er det slett ikke sikkert at de i det hele tatt får vite at de har krav på erstatning fra den norske stat.

LES OGSÅ: Bankene krever lovendring på skimming

– Forsvarernes oppgave er avsluttet når dommen er rettskraftig. Med mindre adressen i hjemlandet står i etterforskningspapirene, er det ikke gitt at forsvarerne kan få tak i klientene, fordi de ikke har kontaktinformasjon på dem, sier Brosveet.

Video skimming-til-nett_SL.mp4

SE VIDEO: Slik blir du lurt av skimming.

AKTUELT NÅ