Hopp til innhold

Får eksperthjelp før eksamen

Differensialligninger, derivasjon eller algebra. Elever som svetter over skolebøkene før avgangseksamen kan nå få hjelp av lærerkrefter fra næringslivet.

Mattehjelp

Asia Saidshahagha og klassekamerat Raja Noor Alam Saleem sier det har gått greit med mattearbeidet så langt i år, men de vil gjerne ha litt ekstra hjelp fra Eivind Stordal i dagene før eksamen.

Foto: Ellen Viseth / NRK

– Du har gjort alt riktig, så her tror jeg faktisk det er feil i fasit, sier Eivind Stordal til Asia Saidshahagha.

Hun og klassekamerat Raja Noor Alam Saleem tilbringer årets varmeste dag inne i Forskningsparken ved Universitetet i Oslo. De har blitt trukket ut til eksamen i matte, og sammen med andre matte- og fysikkelever får de her profesjonell hjelp – sponset av næringslivet.

Høysesong for leksehjelp

– På denne tiden av året får vi alltid henvendelser fra folk som trenger hjelp til eksamen. Nå er det mange som sitter hjemme med panikk og leser. Vi brenner for å undervise og hadde lyst til å hjelpe. I tillegg gir det oss litt oppmerksomhet rundt hvem vi er og hva vi driver med, sier Eivind Stordal.

Han er daglig leder i Studix AS, et firma som lager digitale læringsverktøy. De har fått med seg Telenor, Norsk Hydro, Kværner, Renate-senteret og Universitetet i Oslo på å arrangere krisehjelp til smånervøse eksamenskandidater.

Tilbudet er åpent hver kveld denne uken. Her kan elevene få hjelp med sentrale deler av pensumet i videregående skole, men Stordal sier de først og fremst skal løse oppgaver.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Får mattehjelp fra næringslivet

Alex Schultz, Trym Moen Wallgren og Christian Dynna Hagen har feiret 17. mai og nytt finværet i helgen. Nå må de ta igjen det tapte før matteeksamen på tirsdag.

Foto: Ellen Viseth / NRK

Viktigst å løse oppgaver

– Mange synes algebra er vanskelig og å løse ligninger eller å forkorte brøker. Noen sliter også med det mer abstrakte. Å se hva som er problemet når de leser en tekst og å skjønne hva slags regnestykke de må sette opp slik at de kan finne svaret, sier han.

Likevel er Stordal imponert over nivået på de frammøtte.

– Jeg synes elevene stiller gode spørsmål, som viser at de allerede kan mye. Jeg tror mange av dem kan forvente seg 4, 5 eller 6 på eksamen, sier han.

Mye er bare slurvefeil

Kanskje kan det trøste noen spente eksamensnerver å vite at mye er i orden hvis regnefeil og slurv lukes bort.

– Mange setter bare to streker under svaret uten å spørre seg selv «kan dette være rimelig»? Hvis de gjorde det, ville de sett at svaret er helt feil, lyder rådet.

– Da jeg kom opp i matte, tenkte jeg at dette blir sjukt mye jobbing. Men nå har det jo vært 17. mai og helg, og da har det ikke blitt så mye pugging. Så nå må vi virkelig skjerpe oss, sier Alex Schultz.

– Snakk for deg selv, flirer kompisen Trym Moen Wallgren.

Også han skal ha matteeksamen på tirsdag. Men til tross for godt humør, begynner nervene å melde seg.

– Så lenge vi står er vi fornøyde. Akkurat nå er forventningene veldig lave, sier Christian Dynna Hagen.

– Et gyllent tilbud

De tre er enige om at Mattehjelpen er et nyttig tilbud.

– Dette er et gyllent tilbud. Som du ser bruker vi jo fritiden vår på å være her. Eivind er en veldig aktiv lærer, mener Schultz.

– Lærer dere andre ting her enn på skolen?

– I dag snakket Eivind mye om ultralyd og røntgenstråler. Det kunne jeg ikke fra før, men har jo med matte å gjøre det også, sier han.

Elever som vil slå til på dette tilbudet, kan melde seg på via Mattehjelp.no.

Eivind Stordal og Harish Narayanan

Eivind Stordal og Harish Narayanan er to av dem som underviser i matte.

Foto: Studix

AKTUELT NÅ