Hopp til innhold

PST vil tiltale terrorsiktede

PST har, etter det NRK erfarer, bedt om at de tre som ble arrestert i fjor for å ha planlagt en terrorhandling i Oslo i fjor blir tiltalt.

Saeed Bujak ankommer Norge på Gardermoen

Saeed Bujak i det han kom til Gardermoen i fjor sommer.

Foto: NRK

Sikkerhetstjenesten har sendt en instilling til statsadvokaten, men vil ikke gå nærmere inn på detaljene.

Advokat Carl Konow Rieber-Mohn som forsvarer den antatte hovedmannen Mikael Davud har denne kommentaren til at PST nå har levert sin innstilling.

– Det er jammen på tide vil jeg si. Så får vi se hvordan denne innstillingen nå vil bli behandlet. Det gjennstår å se, sier Rieber-Mohn.

– Dette er ikke overraskende og vi har hele tiden vært forberedt på at PST vil be om at det tas ut tiltale, sier advokat Renè Ibsen, som representerer David Jakobsen.

Erkjenner ikke straffeskyld

Riksadvokaten er den som skal ta endelig stilling til om det blir tatt ut tiltale mot Mikakel Davud, David Jakobsen og Shawan Sadek Saeed Bujak som for nøyaktig ett år siden ble arrestert, mistenkt for å planlagt terrorhandlinger på norsk jord.

Mikael Davud og Shawan Bujak er begge fortsatt varetektsfengslet. De har kommer med hver sine forskjellige innrømmelser.

Den tredje siktede David Jakobsen som også fungerte som PSTs informant er løslatt. Ingen av de siktede erkjenner straffskyld.

Etterforskningen er i sluttfasen. Saken er formeldt oversendt Det nasjonale statsadvokatembetet, med en innstilling i påtalespørsmålet, ifølge politiet.

Kan du si noe om den innstillingen?

– Det kan jeg ikke. I tråd med vanlig praksis så opplyser jeg kun at den er sendt med innstilling, sier politiadvokat Signe Aalling i PST.

– Det betyr at saken formelt er ferdig etterforsket og tilstrekkelig opplyst fra vår side og vi mener det er grunnlag for å vurdere det endelige påtalespørsmålet, sier Aalling i PST.

Tilstått terror i Danmark

37 år gamle Bujak har tilstått at terrorplanleggingen har skjedd sammen med de to andre medsiktede, uigur-kineseren Mikael Davud (39) og usbekiske David Jakobsen (31), og at Bujak har oppgitt den danske avisen Jyllands-Posten som terrormål.

De tre var opprinnelig siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå terrorhandlinger på norsk jord.

Kurdiske Bujak ble pågrepet i Duisburg i Tyskland i begynnelsen av juli etter at PST slo til mot det de mener var en terrorcelle i Norge. Davud og Jakobsen ble pågrepet i en politiaksjon i Oslo-området. I forbindelse med fengslingsmøtet i juli ble det kjent at David Jakobsen har vært PST-informant og under overvåking.

PST har hele tiden ment de tre terrorsiktede planla å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid. Ifølge PST har alle de tre forbindelser til al-Qaida. En forbindelse alle tre har benektet.

I mai opphevet Oslo Tingrett meldeplikten til Jakobsen, etter at han ble løslatt i oktober. Jakobsen ble ilagt daglig meldeplikt rett etter løslatelsen. Senere ble den redusert til tre ganger per uke. Til den til slutt ble opphevet.

Rettssaken mot de tre skal etter planen starte den 31. oktober i år.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger